Albondigas

przez Malwina
Albondigas przepis

Przez ostatnie kilka dni na naszym stole królują wszelkiej maści klopsiki. Na pierwszy ogień poszły klopsiki meksykańskie. Początkowo miały zostać podane pod postacią zupy, jednak ostatecznie postanowiłam przygotować je w gęstym i bardzo pikantnym sosie. Wkrótce zaprezentuje Wam także inne przepisy, pojawi się m.in. chińskie spaghetti z klopsikami. Przy okazji, czy orientuje się może ktoś z Was, gdzie o tej porze roku można zakupić wędzone śliwki? 

Meksykańskie klopsiki albondigas

ALBONDIGAS 
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g wołowiny
  • 250 g wieprzowiny
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżeczki świeżego oregano, drobno posiekanego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 500 g siekanych pomidorów z puszki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego oregano
  • 1 suszona papryczka bird’s eye lub 1 świeże czerwone chili
  • do podania- ryż lub tortille
Mięso mielimy w maszynce. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, oregano, dodajemy żółtko, masę dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy 20 klopsików. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy klopsiki ze wszystkich stron przez około 8-10 minut. Zdejmujemy z patelni i osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
Dolewamy tłuszcz na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, bulion,przecier i rozkruszoną papryczkę bird’s eye.  Dodajemy posiekane oregano, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Do zawartości patelni dokładamy klopsiki, gotujemy dalej 5 minut. Danie podajemy z ryżem. 

Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

Czas przygotowania: 30 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Ola 18/04/2012 - 4:38 pm

na pierwszy rzut oka jak przeczytałam tytuł Twojego wpisu to sobie pomyślałam, że powstał przez walnięcie pięścią w klawiaturę, za cholerę nie mogłam tego rozczytać 😀 ale teraz to mnie w sumie nie zniechęca, bo wyglądają genialnie, a ja mam tortille w szafce, co je muszę w końcu zjeść, więc wiem czym je wypełnię, oj tak! a śliwki wędzone na pewno będą w almie, są przez cały rok. ewentualnie w jakiejś zdrowej żywności, powinni mieć jakieś zapasy. pozdrowienia z deszczowej krainy 🙂 :*

Odpowiedz
Gosia 18/04/2012 - 4:46 pm

Cudnie wyglądają, na pewno wypróbuję, bo kocham wszystko co pikantne

Odpowiedz
Majana 18/04/2012 - 5:19 pm

Super te klopsiki! Zjadłabym takie:)
Pozdrowienia

Odpowiedz
kulinarne-smaki 18/04/2012 - 5:22 pm

aj idealne dla mnie, pikantne 😉

Odpowiedz
Magda Obada 18/04/2012 - 5:38 pm

Co prawda na pierwszy ogień pójdą u mnie marokańskie, ale na meksykańskie klopsidła też się przyczajam 😉

Odpowiedz
Natalia 18/04/2012 - 6:04 pm

Nie wiem gdzie można kupić wędzone śliwki, ale meksykańskie klopsiki bardzo kuszą.

Odpowiedz
Kermeet 18/04/2012 - 7:17 pm

Bardzo ładnie wyglądają no i fajnie że nie z kurczaka 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 18/04/2012 - 7:59 pm

prawie jak nasze klopsy 😉

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2012 - 9:01 pm

albondigas sa tez w Hiszpani,w barach,restauracjach,w supermarkecie ,,zapuszkowane,, a wiec nie tylko Meksyk,pozdrawiam,Maja38.

Odpowiedz
Paulina 18/04/2012 - 9:08 pm

Zasmakowałby mi.

Odpowiedz
Kamila 19/04/2012 - 5:20 am

Świetne klopsiki, a śliwki wędzone kupiłam na popularnym portalu aukcyjnym 🙂 Jeśli będzie przepis z nimi, to już się nie mogę doczekać. Pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 19/04/2012 - 6:58 am

To jedno z ulubionych dan Mezczyzny, a i ja przyznaje, ze mam do niego slabosc. Pieknie u ciebie wygladaja, az chcialoby sie porwac miseczke 🙂

Odpowiedz
Rocksanka 19/04/2012 - 9:51 am

jak ja daaawwwnooo nie jadłam klopsików! *___*

te kuleczki wyglądają tak apetycznie, zamawiam na obiad! ^^ 😀

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/04/2012 - 10:54 am

Wędzone są często do dostania w Tesco, ale pod nazwą suszone:) …a ja mam je u siebie w warzywniaku:) … co do klopsikó to bardzo mi sie podobają, zwłaszcza, zę też je uwielbiam:)

Odpowiedz
Optymistyczna 19/04/2012 - 12:50 pm

oj pycha! wyglądają nieziemsko 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 24/04/2012 - 8:03 am

Skuszę się ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies