Makaron z zielonym groszkiem w sosie śmietanowo-koperkowym

przez Malwina
Makaron z groszkiem

Uwielbiam makarony o fantazyjnych kształtach. Niedawno robiąc porządki w kuchennych szafkach odkryłam paczkę makaronu spighe. Od razu postanowiłam przyrządzić jakieś danie z jego dodatkiem. Szybki przegląd lodówki i w błyskawicznym tempie na stole wylądował makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z lekką nutką cytryny. Prawdziwie wiosenne danie. 

Makaron w sosie serowo-koperkowym przepis

MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 350 g makaronu spighe lub innego ulubionego
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 300 ml śmietany (użyłam 18%)
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Groszek gotujemy przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Smażymy, aż stanie się chrupiący. W razie potrzeby dokładamy odrobinę masła. Wrzucamy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy groszek, skórkę z cytryny i śmietanę. Chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy makaron, koperek i parmezan, dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty, aż ser się rozpuści.

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielonik kuchenny

Czas przygotowania: 15 minut.

21 komentarzy
0

21 komentarzy

qualietta 17/04/2012 - 4:15 pm

Dania pt "przegląd lodówki" są najlepsze. Fajnie Ci wyszło.

Odpowiedz
Maggie 17/04/2012 - 4:41 pm

Ja tez lubie takie fantazyjne makarony – a jesli maja duzo dziurek, w ktorych moze sie schowac sos, to juz w ogole bomba 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 17/04/2012 - 4:42 pm

Ciekawe co wyszłoby mi gdybym to ja przeglądnęła lodówkę. Twój przegląd wyszedł genialnie 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 17/04/2012 - 4:59 pm

Wszystkie składniki potrawy lubię, więc zapewne by mi to smakowało. Mi jescze dużo brakuje do wymyślania potraw z tego, co mam akurat pod reką. Podziwiam odwagę 🙂

Odpowiedz
Dusia 17/04/2012 - 5:22 pm

wiosna na talerzu

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2012 - 5:25 pm

super wyszło apetycznie pozdrawiam

Odpowiedz
pasjonatka 17/04/2012 - 5:27 pm

salatka pyszna ;D

a nowe logo super

Odpowiedz
Nieśka 17/04/2012 - 6:09 pm

U mnie właśnie zalega groszek w puszce, ale chyba używałaś świeżego? I śmietana też została z wczoraj. Hmm. Może juro taki obiad?:)

Odpowiedz
Malwina 17/04/2012 - 6:26 pm

Gapa ze mnie (już poprawiłam przepis). Tak, użyłam świeżego groszku. Konserwowy rzadko wykorzystuję w kuchni.

Odpowiedz
Nieśka 18/04/2012 - 5:13 am

No właśnie tak pomyślałam, że konserwowy wyglądałby w takim sosie jak gniot:P pzdr!

Odpowiedz
wegetari-anka 17/04/2012 - 6:16 pm

mniam mniam mniam 🙂 wyrzuce boczek i zjem 🙂 !

Odpowiedz
Majana 17/04/2012 - 6:50 pm

Ten makaronik jest piękny. Pyszna propozycja na fajny obiadek:)

Odpowiedz
Magda Obada 17/04/2012 - 7:07 pm

Przepyszny pomysł! Takie lodówkowe przeglądy zawsze wnoszą coś ciekawego do jadłospisu.

Odpowiedz
slyvvia 17/04/2012 - 8:05 pm

Uwielbiam takie makarony, wygląda znakomicie 😀

Odpowiedz
Wiewióra 18/04/2012 - 6:57 am

makaron, groszek i boczek to mój ukochany zestaw!!!

Odpowiedz
Wiera 18/04/2012 - 7:38 am

Wygląda… brzydko. Ale z doświadczenia wiem, ze brzydkie są dobre 🙂
Bardzo smaczne wymiatanie resztek.

Odpowiedz
mopswkuchni 18/04/2012 - 10:56 am

Ten makaronik mnie zachwyca, a takie połączenie smaków byłoby idealne dla mojego męża.

Odpowiedz
Patyska 18/04/2012 - 11:02 am

Szkoda, że nie wylądował też na moim stole 🙂
Mniam musiał być!

Odpowiedz
Agiatis 19/04/2012 - 4:46 pm

Ale mi smaka narobiłaś;) Wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
magda k. 20/04/2012 - 9:52 am

Wygląda pysznie i wydaje mi się, że bardzo by mi smakowało 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2013 - 6:37 pm

Polac sokiem z cytryny 🙂
Wyszlo przepyszne <3 bede robic czesciej!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies