Na szczęście…orzechowe podkówki

przez Malwina

Kiedy tylko zobaczyłam te podkówki u Joli, od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Przepis jest znakomity- cudownie maślane, kruche orzechowe ciasteczka otulone kołderką z cukru pudru. Musicie ich spróbować. A z racji, iż mają kształt podkówek, wierzę że przyniosą Wam szczęście. Albo przynajmniej poprawią humor w te coraz chłodniejsze i bardziej szare dni. Robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają. Ciasto nie sprawia żadnych problemów, warto poświęcić troszkę czasu, aby je przygotować. Mnie najbardziej podobało się formowanie ich w kształt podkówek. 


ORZECHOWE PODKÓWKI (POLSKA)

Składniki (na około 50 sztuk):
[przepis znaleziony u Joli]

  • 300 g mąki 
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g orzechów (u mnie laskowe)
  • cukier puder do posypania
Orzechy mielimy na mączkę w młynku. Zimne masło siekamy na małe kawałki razem z mąką. Dodajemy żółtka, cukier i orzechy, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na 10 minut (drugą partię zostawiłam na dłużej i musiałam czekać, aż ciasto zmięknie). Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 1 cm, tniemy na kawałki o długości 6 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy wałeczki nadając im kształt podków. Zachowujemy lekkie odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia (gorące mogą się kruszyć) i na pomocą szerokiego noża przenosimy na talerz. Posypujemy przesianym cukrem pudrem. Ciastka możemy przechowywać do tygodnia czasu w puszce. 
Podkówki przygotowałam w ramach akcji Grumków- Gotujemy po polsku IV, nad którą patronat sprawuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
Gotujemy po polsku!
27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

slyvvia 16/11/2011 - 5:33 pm

Uwielbiam takie orzechowe ciasteczka 😀 Ślicznie Ci wyszły.

Odpowiedz
asieja 16/11/2011 - 5:35 pm

maślane ciasteczka kuszą niesamowicie! ostatnio jadłam takie jedne, choc z innego przepisu i zachwyciły!

Odpowiedz
urtica1 16/11/2011 - 6:01 pm

Piękne te podkówki. Bardzo apetyczne i bardzo kuszące.
P.S. Malwinko, i jak piekarnik? Udało się uruchomić? Daje się w nim piec?

Odpowiedz
Maggie 16/11/2011 - 6:03 pm

Juz samo patrzenie na nie poprawia mi humor; zjedzenie jednej czy dwoch zapewniloby dobry nastroj na co najmniej kilka dni 🙂

Odpowiedz
Nemi 16/11/2011 - 6:26 pm

Nie dość że pyszne, to jeszcze szczęście przyniosą:)

Odpowiedz
Komarka 16/11/2011 - 6:43 pm

Wyglądają zupełnie jak prawdziwe podkówki 🙂

Odpowiedz
Majana 16/11/2011 - 7:05 pm

Cudownie wyglądają te podkówki 🙂

Odpowiedz
kachna 16/11/2011 - 7:13 pm

maślane ciasteczka są pyszne…
bardzo ładne podkówki 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Milena 16/11/2011 - 7:38 pm

Mogłabym schrupać od razu 🙂

Odpowiedz
Kamila 16/11/2011 - 8:18 pm

Gratuluję takich pięknych i kształtnych podkówek. Szczęścia nigdy nie za wiele, więc porywam jedną. Pozdrawiam

Odpowiedz
atina 16/11/2011 - 8:45 pm

Cudowne!

Odpowiedz
małgo 16/11/2011 - 9:14 pm

uwielbiam je!

Yummy & Tasty

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/11/2011 - 9:53 pm

ciasteczkowa dziewczyna ostatnio z Ciebie 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/11/2011 - 6:18 am

@Urtica (Gosiu)- raz uruchomiłam , i nagle odkryłam , że nie ma na kuchence tego czerwonego światełka (pewnie kiedyś wypadło i ktoś tego nie zamontował z powrotem). Będę próbować sprawdzać temp. za pomocą tych dwóch przycisków o których mi mówiłaś. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i w weekend będę piekła stosy bułek i ciasteczek;)

Odpowiedz
Angie 17/11/2011 - 7:24 am

Pychota! I rewelacyjnie wyglądają!

Odpowiedz
vanilla 17/11/2011 - 9:34 am

staje sie potworem ciasteczkowym !!! ah, na szczescie zjadlabym…

Odpowiedz
"moje pasje" 17/11/2011 - 9:54 am

🙂 ciasteczka zawsze poprawiają nastrój 🙂 Widzisz jak sie teraz uśmiecham ? 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 17/11/2011 - 1:48 pm

Zachęcające, takie na raz, i jeszcze raz 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 17/11/2011 - 2:11 pm

bardzo apetyczne :))

Odpowiedz
urtica1 17/11/2011 - 3:29 pm

Malwinnko jak będziesz niedaleko to usłyszysz jak się grzałki wyłączają 🙂 (u mnie to jeszcze jak się wyłączy piekarnik to światło w domu jaśniej świeci). A tak to faktycznie co jakiś czas sprawdź tymi przyciskami.

Odpowiedz
veggie 17/11/2011 - 4:09 pm

z taką podkówka, to szczęście ma się gwarantowane 🙂 a odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące placków – użyłam polenty błyskawicznej 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/11/2011 - 4:44 pm

Kochana piękne podkówki Ci wyszły:) no i w przeciwieństwie do moich Tobie podkówki wyszły:)….prawda, że pyszne:) pozdrawiam Kochana:)

Odpowiedz
qualietta 17/11/2011 - 4:56 pm

Ciasteczkowe cudeńka, jakie zgrabne1

Odpowiedz
Marzena 17/11/2011 - 5:47 pm

Ale slodkie:) Beda idealne na amerykanski dzien Sw. Patryka:) Chyba wtedy przygotuje:) Mniam!

Odpowiedz
judik1119 18/11/2011 - 10:46 am

Takie ciasteczka przynoszą nie tylko szczęście ale i poprawę humoru natychmiastową:-)

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:45 pm

Ładne ładne.. a ja bym sobie tak pochrupała.. mogę się poczęstować? ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Małgosia 24/10/2013 - 1:18 pm

Cos dla mnie! Mam takie zatrzęsienie orzechów, że nie wiem, co z nimi robić. Chcesz trochę? 😀
Pozdrawiam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies