Kiedy tylko zobaczyłam te podkówki u Joli, od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Przepis jest znakomity- cudownie maślane, kruche orzechowe ciasteczka otulone kołderką z cukru pudru. Musicie ich spróbować. A z racji, iż mają kształt podkówek, wierzę że przyniosą Wam szczęście. Albo przynajmniej poprawią humor w te coraz chłodniejsze i bardziej szare dni. Robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają. Ciasto nie sprawia żadnych problemów, warto poświęcić troszkę czasu, aby je przygotować. Mnie najbardziej podobało się formowanie ich w kształt podkówek.
ORZECHOWE PODKÓWKI (POLSKA)
Składniki (na około 50 sztuk):
[przepis znaleziony u Joli]
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g orzechów (u mnie laskowe)
- cukier puder do posypania
Orzechy mielimy na mączkę w młynku. Zimne masło siekamy na małe kawałki razem z mąką. Dodajemy żółtka, cukier i orzechy, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na 10 minut (drugą partię zostawiłam na dłużej i musiałam czekać, aż ciasto zmięknie). Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 1 cm, tniemy na kawałki o długości 6 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy wałeczki nadając im kształt podków. Zachowujemy lekkie odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia (gorące mogą się kruszyć) i na pomocą szerokiego noża przenosimy na talerz. Posypujemy przesianym cukrem pudrem. Ciastka możemy przechowywać do tygodnia czasu w puszce.
Podkówki przygotowałam w ramach akcji Grumków- Gotujemy po polsku IV, nad którą patronat sprawuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
27 komentarzy
Uwielbiam takie orzechowe ciasteczka 😀 Ślicznie Ci wyszły.
maślane ciasteczka kuszą niesamowicie! ostatnio jadłam takie jedne, choc z innego przepisu i zachwyciły!
Piękne te podkówki. Bardzo apetyczne i bardzo kuszące.
P.S. Malwinko, i jak piekarnik? Udało się uruchomić? Daje się w nim piec?
Juz samo patrzenie na nie poprawia mi humor; zjedzenie jednej czy dwoch zapewniloby dobry nastroj na co najmniej kilka dni 🙂
Nie dość że pyszne, to jeszcze szczęście przyniosą:)
Wyglądają zupełnie jak prawdziwe podkówki 🙂
Cudownie wyglądają te podkówki 🙂
maślane ciasteczka są pyszne…
bardzo ładne podkówki 🙂
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Mogłabym schrupać od razu 🙂
Gratuluję takich pięknych i kształtnych podkówek. Szczęścia nigdy nie za wiele, więc porywam jedną. Pozdrawiam
Cudowne!
uwielbiam je!
Yummy & Tasty
ciasteczkowa dziewczyna ostatnio z Ciebie 🙂
@Urtica (Gosiu)- raz uruchomiłam , i nagle odkryłam , że nie ma na kuchence tego czerwonego światełka (pewnie kiedyś wypadło i ktoś tego nie zamontował z powrotem). Będę próbować sprawdzać temp. za pomocą tych dwóch przycisków o których mi mówiłaś. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i w weekend będę piekła stosy bułek i ciasteczek;)
Pychota! I rewelacyjnie wyglądają!
staje sie potworem ciasteczkowym !!! ah, na szczescie zjadlabym…
🙂 ciasteczka zawsze poprawiają nastrój 🙂 Widzisz jak sie teraz uśmiecham ? 🙂
Zachęcające, takie na raz, i jeszcze raz 🙂
bardzo apetyczne :))
Malwinnko jak będziesz niedaleko to usłyszysz jak się grzałki wyłączają 🙂 (u mnie to jeszcze jak się wyłączy piekarnik to światło w domu jaśniej świeci). A tak to faktycznie co jakiś czas sprawdź tymi przyciskami.
z taką podkówka, to szczęście ma się gwarantowane 🙂 a odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące placków – użyłam polenty błyskawicznej 🙂
Kochana piękne podkówki Ci wyszły:) no i w przeciwieństwie do moich Tobie podkówki wyszły:)….prawda, że pyszne:) pozdrawiam Kochana:)
Ciasteczkowe cudeńka, jakie zgrabne1
Ale slodkie:) Beda idealne na amerykanski dzien Sw. Patryka:) Chyba wtedy przygotuje:) Mniam!
Takie ciasteczka przynoszą nie tylko szczęście ale i poprawę humoru natychmiastową:-)
Ładne ładne.. a ja bym sobie tak pochrupała.. mogę się poczęstować? ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Cos dla mnie! Mam takie zatrzęsienie orzechów, że nie wiem, co z nimi robić. Chcesz trochę? 😀
Pozdrawiam.