Śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą |
Śledzie przygotowuję stosunkowo rzadko. Najczęściej na święta lub przy okazji spotkań rodzinnych (czyt. imieniny i inne imprezy okolicznościowe). Zazwyczaj robię wtedy bardzo proste śledzie w oleju z dodatkiem ogórków i cebuli. Są dość uniwersalne i lubiane przez większość amatorów tej ryby.
Po odpowiednim wymoczeniu, matjasy osuszam i kroję w mniejsze kawałki. Można je też zwijać w roladki i spiąć wykałaczką. Kolejno układam je w dużym słoiku, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem, posypuję pokrojonymi w kostkę korniszonami i cebulą a całość zalewam olejem z dodatkiem octu winnego. Jeśli nie przepadacie za tym ostatnim, możecie pominąć jego dodatek w przepisie. Jego smak nie jest jednak mocno wyczuwalny.
Po odpowiednim wymoczeniu, matjasy osuszam i kroję w mniejsze kawałki. Można je też zwijać w roladki i spiąć wykałaczką. Kolejno układam je w dużym słoiku, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem, posypuję pokrojonymi w kostkę korniszonami i cebulą a całość zalewam olejem z dodatkiem octu winnego. Jeśli nie przepadacie za tym ostatnim, możecie pominąć jego dodatek w przepisie. Jego smak nie jest jednak mocno wyczuwalny.
Śledzie w oleju najlepiej zrobić na dwa dni przed planowanym podaniem, ale będą także smaczne następnego dnia po przygotowaniu.
ŚLEDZIE Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM I CEBULĄ
Składniki:
- pół kg solonych matjasów
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 większa cebula lub dwie średniej wielkości
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- olej
Przygotowanie:
Płaty śledziowe zalewamy wodą i moczymy. W trakcie moczenia warto zmienić wodę. Długość moczenia będzie uzależniona od samego produktu, jak i naszych preferencji smakowych. Ja najczęściej moczę śledzie przez 1-2 godziny, czasem dłużej w przypadku bardzo słonej ryby. Najlepiej odkroić kawałek śledzia i spróbować, czy jest już dobry. Do moczenia możecie też użyć mleka lub pół na pół mleka i wody.
Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Jeśli chcecie złagodzić jej smak, sparzcie ją wodą na sicie i osuszcie. Możecie też użyć łagodniejszej w smaku cebuli czerwonej. Ogórki kroimy w kostkę. W litrowym słoiku układamy kilka kawałków śledzi, oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy cebulką i ogórkami. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Całość polewamy octem i zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie będą już smaczne kolejnego dnia. Najlepiej potrzymać je przez około 2 dni. Śledzie z ogórkiem można przechowywać w lodówce przez około 7-10 dni.
*do śledzi możecie dołożyć także 1-2 listki laurowe i 1-2 ziarenka ziela angielskiego.
Śledzie z ogórkiem konserwowym i cebulą |
Czas przygotowania: 10 minut.
11 komentarzy
Pyszne.Ja dodaje jeszcze duzo pietruszki.
Świeże zioła też są fajnym dodatkiem do takich śledzi. Ja najczęściej stawiam na koperek 🙂
Świetne śledzie 🙂
bardzo fajny pomysł na śledzie:) ładny talerzyk:)
Jestem okropną śledziarą, tak jak moja rodzina. Twoja wersja bardzo by mi smakowała…
biorę w ciemno:) kocham śledzie pod każdą postacią:)
Mmm świetne śledzie 🙂
śledzie lubię, ale robię bardzo, bardzo rzadko:) ….podoba mi się Twoja wersja, u nas najczęściej w śmietanie gości:)
Co ja mogę powiedzieć o śledziach 😉 Tylko tyle: ♡♡♡♡♡
Wiesz, bardzo długo nie lubiłam śledzi. Serio. Był okres, że jadłam tylko takie mocno zamarynowane w occie, żeby nie czuć smaku…śledzia. nienormalne. Teraz uwielbiam.
Dziękuje! Robimy właśnie 🙂