Kremowa zupa pieczarkowa

przez Malwina

Niejednokrotnie wspominałam Wam, że zupy bardzo rzadko goszczą na moim stole. I w tym momencie powinnam napisać, że istnieje jednak kilka zup, które są u nas chętnie jedzone. Ale gdybym zaczęła je wyliczać, lista byłaby na prawdę okazała. Czas chyba stwierdzić, iż W. przekonał się do zup i to nie koniecznie tych na mięsnych wywarach. Delikatna i kremowa zupa pieczarkowa to jedna z jego ulubionych. Najczęściej podaję ją z drobnym makaronem, świetnie też smakuje z dodatkiem grzanek. W okresie jesienno-zimowym chyba najwyższa pora powrócić do tradycji jedzenia zup, w końcu są nie tylko sycące, ale także świetnie rozgrzewają. 

KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA (POLSKA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 180 ml śmietany 18 %
  • łyżka mąki (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • drobny makaron do zup
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło, smażymy cebulę, aż się zezłoci następnie dodajemy pieczarki i dalej smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Wywar warzywny przecedzamy przez sito, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zawartość patelni i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Zestawiamy z ognia i miksujemy zupę za pomocą blendera (możemy ją później przetrzeć także przez sito- nie robiłam już tego). Zupę znów stawiamy na palniku. Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy z łyżką mąki, tak by nie było grudek, następnie dodajemy chochelkę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją cienką stróżką do zupy, ciągle mieszając. Gotujemy 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z drobnym makaronem, posypaną natką pietruszki. Możemy ją takę podać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. 

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Patrycja 14/11/2011 - 5:36 pm

Bardzo lubię, z grzankami…

Odpowiedz
Milena 14/11/2011 - 5:37 pm

Mmm, zjadłabym sobie taką zupę, zwłaszcza teraz, kiedy tak zimno za oknem. Pieczarki bardzo lubię, więc przepis dla mnie idealny 😉

Odpowiedz
slyvvia 14/11/2011 - 5:42 pm

Uwielbiam zupę grzybową, to właśnie ją robi się u nas na wigilię 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 14/11/2011 - 5:54 pm

oj przydała by się teraz taka

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2011 - 5:56 pm

lubię kremowe zupy mama często gotuje takie podobne:))

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 14/11/2011 - 6:07 pm

uwielbiam pieczarkową …. po prostu uwielbiam:)

Odpowiedz
aga 14/11/2011 - 6:25 pm

smaczna zupka:)

Odpowiedz
Maggie 14/11/2011 - 6:54 pm

Ja tez potrzebowalam czasu, by przekonac sie do zup, ale teraz nie wyobrazam sobie bez nich zycia! Talerzyk takiego pieczarkowego kremu i kolacja z glowy.

Odpowiedz
Majana 14/11/2011 - 7:36 pm

Chętnie bym zjadła taką zupę Malwinko:)

Odpowiedz
Julia 14/11/2011 - 7:44 pm

Pamiętam, jak na wycieczce górskiej jadłam najlepszą zupę grzybową. 🙂 Aromatyczną, delikatną i niezwykle kremową. Cieszę się, że natrafiłam na twojego bloga, bo z przepisu z pewnością skorzystam. Pozdrawiam, dodaję do obserwowanych.

Odpowiedz
qualietta 14/11/2011 - 8:26 pm

Jak dla mnie pieczarki są doskonałe pod każdą postacią, mogę je jeść w ilościach przemysłowych (jak Ty bób 🙂 ). U mnie w domu zupa pieczarkowa też zawsze z makaronem.

Odpowiedz
kachna 14/11/2011 - 10:49 pm

zupka wygląda pysznie 🙂
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 15/11/2011 - 7:08 am

Życzę wspaniałego i słonecznego dnia

Odpowiedz
"moje pasje" 15/11/2011 - 7:48 am

bardzo dawno nie jadłam zupki pieczarkowej 🙂 Wyglada pysznie 🙂

Odpowiedz
Małgosia 15/11/2011 - 8:21 am

a ja bardzo lubie zupki, zwlaszcza teraz, kiedy za oknem taka szaro-burość 😉 i powiem ci, ze zwyczajem moich rodzicow i dziadkow, zima zdarza mi sie jesc zupe na sniadanie. Nic tak nie rozgrzewa i nie syci na dlugie godziny, niz talerz pysznej zupki (np. zurku) na dzien dobry 🙂

Odpowiedz
Małgosia 15/11/2011 - 8:24 am

kurcze, kliknelam "zamiesc komentarz" i poszybowalo w kosmos
no to jeszcze raz 😉
ja uwielbiam zupy, zwlaszcza kiedy za oknem szaro-buro. Zdarza mi sie, zwyczajem moich dziadkow i rodzicow, jesc zupy na sniadanie 🙂
Nic tak nie syci i nie rozgrzewa, jak talerz dobrej zupy na "dzien dobry" 🙂

Odpowiedz
Duś 15/11/2011 - 10:50 pm

oj super zupka wygląda, lubię pieczarkową

Odpowiedz
magda k. 16/11/2011 - 9:38 am

tak ja też wracam do tradycji serwowania zup i cała rodzinka zadowolona 🙂 a taka z grzankami z pewnością by im posmakowała

Odpowiedz
klliisiaa 16/11/2011 - 4:52 pm

nigdy nie jadłam takiej zupy, chyba czas to zmienić 🙂

Odpowiedz
smakowite.com 16/11/2011 - 10:32 pm

Jedna z moich ulubionych zup. Czasami robię z serkiem mascarpone albo zamiast cebuli z porem. Każda wersja jest pyszna.

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:46 pm

Mhmh.. a może tak z dodatkiem makaronu? ;-D

Pozdrawiam, http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
szczypta-wege 23/05/2012 - 4:09 pm

Ooo, jak dobrze, że do Ciebie trafiłam, mój chłopak ostatnio męczył mnie o zupę pieczarkową i trochę mnie natchnęłaś, choć on zażyczył sobie pieczarki "w całości". Coś wykombinuję. 😉

Pozdrawiam serdecznie,
szczypta-wege

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2014 - 2:04 pm

Juz przed slubem zrobil z ciebie kuchte domową, a nie lepie zrobic tą zupe np.razem?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies