Oto wspomniana przeze mnie wczoraj papryka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa, bądź też samodzielne danie. Po brzegi wypełniona jest kuskusem, serem feta i szpinakiem. Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Najbardziej zachwycił mnie bazyliowy sos z czosnkiem. Pierwszy raz piekłam też paprykę w naczyniu wypełnionym wodą. Teraz już wiem, że nigdy nie będę już piekła inaczej papryki. W ten sposób przygotowana jest mięciutka, delikatna, nie przypala się. Serdecznie Wam polecam.
Przepis dodaję do akcji Dinner party oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.
A jeśli ktoś z Was ma ochotę w ramach wakacyjnego szaleństwa wygrać bon na zakupy do sklepów H&M lub Zara- zapraszam TUTAJ do konkursu.
PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM Z SOSEM BAZYLIOWYM (MAROKO)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Homemade-recipes]
[przepis pochodzi ze strony Homemade-recipes]
- 4 papryki (u mnie czerwone)
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- wywar z kurczaka
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- puszka ciecierzycy
- 1/4 szklanki suszonych porzeczek (pominęłam)
- szklanka posiekanego szpinaku szpinaku
- pół szklanki sera feta – 120 g
- 1/4 szklanki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
- gorąca woda
- sos- szklanka liści bazylii, 120 ml jogurtu, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
Kaszę kuskus mieszamy z kminem, zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy posiekane liście szpinaku, odsączoną i opłukaną cieciorkę, porzeczki i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, usuwamy pestki i zgrubienia. Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wlewamy dwa centymetry gorącej wody), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut (moim wystarczyło 40 minut). Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy czapeczką, którą wcześniej odkroiliśmy bądź folią aluminiową.
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę. Paprykę podajemy polaną sosem.
22 komentarze
No nie….ale smakołyki…Ty to masz Malwinko talent do gotowania….
Ciecierzyca + kuskus w papryce. Podoba mi się!
Śliczna, kolorowa i aż się prosi żeby ją zjeść 🙂
farsz to mój smaczek…muszę wypróbować Twoja propozycje, bo do tej pory nadziewałam paprykę tylko mięskiem 🙂
Pyszności… Uwielbiam paprykę z fetą, ale jeszcze nie robiłam jej z kuskusem. No i ten sos bombowy 🙂
Wow, a cóż to za cudo pyszne!
Wspaniale wygląda. 🙂
Pozdrawiam Malwinko:)
Uwielbiam wszystkie nadziewane papryki..z kuskusem nie jadlam i nawet mi do glowy nie wpadlo,choc tez bardzo kuskus lubie…Serdecznie Cie pozdrawiam Malwinko:)
Takiego farszu w papryce nigdy nie próbowałam 🙂 super!
o rany, o rany!
właśnie dziś chciałam taką samą zrobic.
ależ cudownie się zapowiada!
papryka faszerowac uwielbiam czym tylko sie da.. twoja z kuskusem jest bardzo apetyczna.
Jak dla mnie rewelacja i ten sos dopełnia świetnie całość 🙂
Świetna i zdecydowanie może robić za samodzielne danie! Pzdr!
pysznie wygląda i ten sosik 🙂 mniam, polecam Ci też nadzienie z płatkami owsianymi
ciekawe połączenie:) muszę to kiedyś wypróbować:)
pysznie nadziana:) ale smakowicie sie prezentuje:)
Dla mnie prawdziwa bomba! Chętnie bym ją widziała, u siebie, na talerzyku:)
I ten sos czosnkowy.. wspaniałe wykończenie 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Uwielbiam faszerowaną paprykę, z kaszą kuskus musi super smakować, pozdrawiam 🙂
Zrobiłam 🙂 Jest rewelacyjna 🙂 Ale za duzo zrobilam i mam jeszcze do zjedzenia 3 duze papryki 😉 ufff… jest pyszna, polecam!
@Monique- bardzo się cieszę, że smakowała Ci 😉
a czy można użyć tego sosu do sałatki np. takiej z sałaty, pomidorów, oliwek i cebuli?
Oczywiście.