Papryka faszerowana kuskusem z sosem bazyliowym

przez Malwina

Oto wspomniana przeze mnie wczoraj papryka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa, bądź też samodzielne danie. Po brzegi wypełniona jest kuskusem, serem feta i szpinakiem. Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Najbardziej zachwycił mnie bazyliowy sos z czosnkiem. Pierwszy raz piekłam też paprykę w naczyniu wypełnionym wodą. Teraz już wiem, że nigdy nie będę już piekła inaczej papryki. W ten sposób przygotowana jest mięciutka, delikatna, nie przypala się. Serdecznie Wam polecam. 

Przepis dodaję do akcji Dinner party oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.

A jeśli ktoś z Was ma ochotę w ramach wakacyjnego szaleństwa wygrać bon na zakupy do sklepów H&M lub Zara- zapraszam TUTAJ do konkursu. 

PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM Z SOSEM BAZYLIOWYM (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Homemade-recipes]
  • 4 papryki (u mnie czerwone)
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • wywar z kurczaka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • puszka ciecierzycy 
  • 1/4 szklanki suszonych porzeczek (pominęłam)
  • szklanka posiekanego szpinaku szpinaku 
  • pół szklanki sera feta – 120 g
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • gorąca woda
  • sos- szklanka liści bazylii, 120 ml jogurtu, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu 
Kaszę kuskus mieszamy z kminem, zalewamy gorącym bulionem (centymetr ponad poziom kaszki), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy posiekane liście szpinaku, odsączoną i opłukaną cieciorkę, porzeczki i rozdrobniony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzchy, usuwamy pestki i zgrubienia. Farsz nakładamy do papryk. Wierzch kropimy lekko oliwą. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wlewamy dwa centymetry gorącej wody), wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut (moim wystarczyło 40 minut). Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, paprykę przykrywamy czapeczką, którą wcześniej odkroiliśmy bądź folią aluminiową. 
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę. Paprykę podajemy polaną sosem. 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

bastamb 01/07/2011 - 6:41 pm

No nie….ale smakołyki…Ty to masz Malwinko talent do gotowania….

Odpowiedz
jadalnepijalne 01/07/2011 - 7:35 pm

Ciecierzyca + kuskus w papryce. Podoba mi się!

Odpowiedz
kruszyna 01/07/2011 - 7:37 pm

Śliczna, kolorowa i aż się prosi żeby ją zjeść 🙂

Odpowiedz
elżunia 01/07/2011 - 7:55 pm

farsz to mój smaczek…muszę wypróbować Twoja propozycje, bo do tej pory nadziewałam paprykę tylko mięskiem 🙂

Odpowiedz
kikimora 01/07/2011 - 8:52 pm

Pyszności… Uwielbiam paprykę z fetą, ale jeszcze nie robiłam jej z kuskusem. No i ten sos bombowy 🙂

Odpowiedz
Majana 02/07/2011 - 9:35 am

Wow, a cóż to za cudo pyszne!
Wspaniale wygląda. 🙂

Pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
Ewam 02/07/2011 - 6:55 pm

Uwielbiam wszystkie nadziewane papryki..z kuskusem nie jadlam i nawet mi do glowy nie wpadlo,choc tez bardzo kuskus lubie…Serdecznie Cie pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
Doctor 02/07/2011 - 9:21 pm

Takiego farszu w papryce nigdy nie próbowałam 🙂 super!

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/07/2011 - 9:39 pm

o rany, o rany!
właśnie dziś chciałam taką samą zrobic.
ależ cudownie się zapowiada!

Odpowiedz
Bernadeta 02/07/2011 - 10:30 pm

papryka faszerowac uwielbiam czym tylko sie da.. twoja z kuskusem jest bardzo apetyczna.

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 03/07/2011 - 10:45 am

Jak dla mnie rewelacja i ten sos dopełnia świetnie całość 🙂

Odpowiedz
just-great-food 03/07/2011 - 6:58 pm

Świetna i zdecydowanie może robić za samodzielne danie! Pzdr!

Odpowiedz
zauberi 04/07/2011 - 8:34 am

pysznie wygląda i ten sosik 🙂 mniam, polecam Ci też nadzienie z płatkami owsianymi

Odpowiedz
goh. 04/07/2011 - 11:44 am

ciekawe połączenie:) muszę to kiedyś wypróbować:)

Odpowiedz
aga 04/07/2011 - 1:39 pm

pysznie nadziana:) ale smakowicie sie prezentuje:)

Odpowiedz
Nemi 04/07/2011 - 7:27 pm

Dla mnie prawdziwa bomba! Chętnie bym ją widziała, u siebie, na talerzyku:)

Odpowiedz
Biedr_ona 06/07/2011 - 3:57 pm

I ten sos czosnkowy.. wspaniałe wykończenie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
katarzyna_sar 11/07/2011 - 9:20 pm

Uwielbiam faszerowaną paprykę, z kaszą kuskus musi super smakować, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Monique 18/07/2011 - 5:48 pm

Zrobiłam 🙂 Jest rewelacyjna 🙂 Ale za duzo zrobilam i mam jeszcze do zjedzenia 3 duze papryki 😉 ufff… jest pyszna, polecam!

Odpowiedz
Malwina 19/07/2011 - 5:29 am

@Monique- bardzo się cieszę, że smakowała Ci 😉

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2016 - 11:53 am

a czy można użyć tego sosu do sałatki np. takiej z sałaty, pomidorów, oliwek i cebuli?

Odpowiedz
Malwina 13/01/2016 - 11:54 am

Oczywiście.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies