Okres sesji nie sprzyja niestety mojemu uczestnictwu w akcji Shinju- Hola Mexico. Udało mi się jakiś czas temu zrobić burrito, choć pora była późna i zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia. Podałam je z guacamole, kwaśną śmietaną i rewelacyjną salsą picante. Myślę, że jej nazwa jest na tyle wymowna, że nie trzeba opisywać jej smaku. Uczta w prawdziwie meksykańskim stylu.
BURRITO Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska]
- pół kg mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki
- 1 drobno posiekana średnia cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub więcej, jeśli lubicie ostre potrawy)
- 300 g odsączonej i opłukanej czerwonej fasoli z puszki
- 4 duże pszenne tortille
- kwaśna śmietana do podania
Na oleju smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się ładnie przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy, podgrzewamy nie przerywając mieszania dopóki cebula się nie zeszkli. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut aż całość zgęstnieje.
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, nakładamy farsz, zawijamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, guacamole i salsa picante.
GUACAMOLE
Składanki (dla około 6 osób):
- 2 średnie awokado
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Za pomocą widelca robimy z niego papkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora (bez pestek), cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Kropimy sokiem z limonki i doprawiamy solą. Do guacamole możecie także dodać pół czerwonej papryczki chili, pozbawonej pestek i drobno posiekanej.
SALSA PICANTE
Składniki (na 3/4 szklanki):
- 2 obrane pomidory (250 g)
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 marynowane jalapeno
- łyżeczka oleju
- pół łyżeczki zalewy z papryczek jalapeno
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki soli
Za pomocą blendera miksujemy na gładką pastę pomidory, czosnek, cebulę i jalapeno. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy masę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy pół łyżeczki zalewy z papryczek. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 2 godziny.
25 komentarzy
Ależ pysznie wygląda!
Uwielbiam. A ja ostatnio zakochana w empadillas, mniam!
Przepyszne! Dla mnie koniecznie z salsa picante – uwielbiam ostre dania 🙂
Burrito wyglada przepysznie, a zdjecia wcale nie sa zle!
jak jest ostro tzn., że jest pysznie.. uwielbiam takie potrawy :]
Szalejesz! :))
Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, wygląda doskonale 😀
Mniam mniam zjadłabym właśnie takie danko 🙂 poproszę jedno burrito na wynos 🙂
pysnzie wyglada i kusi, zeby je natychmiast zjesc:)
Wygląda przepysznie, uwielbiam ostre smaki! Sama mięsa nie jem, ale w wersji wege byłoby na pewno równie pyszne
Jak patrzę na takie zdjęcia to żałuję, że w domu tylko ja jestem fanką kuchni meksykańskiej 😉 Pyszne…
dla mnie koniecznie z salsą bo pikantne smaki to ja lubię 🙂
szczerze mówiąc to dobrze, że ta akcja powstała, bo nie miałam zielonego pojęcia o kuchni meksykańskiej. brzmi to świetnie i mało skomplikowanie, taki można nawet powiedzieć domowy fast-food. zdecydowanie mi się podoba 😀 a żeby Ci podnieść ciśnienie to Ci powiem, że ja już jestem PO SESJI! a żeby je obniżyć – Ciebie też to czeka, także powodzenia! 😉
ale dawno tego dania nie jadłam aż wróciły wspomnienia z cudownej podróży
Uwielbiam, nie..ja wręcz kocham kuchnię meksykańską. Burrito z guacamole i salsą jest po prostu bajeczne. 🙂
jak zwykle pyszne, ładnie podane i bardzo apetyczne danko:)
pozdrawiam Cię cieplutko Malwinko
prezentuje się wybornie:) lubię takie meksykańskie klimaty:)
Malwi zabiłas mnie tym daniem….ty wiesz jak mi teraz kubki smakowe szaleją…. i nawet oddałabym całą dzisiejszą pizzę za kawałek takiego buritto:) pozdrawiam
zdecydowanie nie dla mnie, ale wygląda perfekcyjnie 🙂
Alez to pysznie wygląda, wow!:)
Kocham meksykańską kuchnię! 🙂 Wygląda cudnie!
Jak dla mnie to Ty szalejesz.. ;-DD Nigdy nie doliczyłabym się kalorii ;-D A co! Raz się żyje ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Właśnie zrobiłam guacamole – wyszło rewelacyjnie! Cała reszta musi jeszcze poczekać, bo.. nie wiem czy to ma być wieprzowina(jak sugeruje nazwa) czy wołowina(jak sugerują składniki) :))?
Właśnie zrobiłam guacamole – wyszło rewelacyjnie! Natomiast cała reszta musi poczekać, bo… nie wiem czy użyć wieprzowiny (jak sugeruje nazwa) czy wołowiny (jak sugerują składniki) :))?
A to mi kwiatek wyszedł:) Chodzi oczywiście o wołowinę. Najmocniej przepraszam.