Burrito z guacamole i salsa picante

przez Malwina
Okres sesji nie sprzyja niestety mojemu uczestnictwu w akcji Shinju- Hola Mexico. Udało mi się jakiś czas temu zrobić burrito, choć pora była późna i zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia. Podałam je z guacamole, kwaśną śmietaną i rewelacyjną salsą picante. Myślę, że jej nazwa jest na tyle wymowna, że nie trzeba opisywać jej smaku. Uczta w prawdziwie meksykańskim stylu. 

BURRITO Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska]

  • pół kg mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórki 
  • 1 drobno posiekana średnia cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub więcej, jeśli lubicie ostre potrawy)
  • 300 g odsączonej i opłukanej czerwonej fasoli z puszki
  • 4 duże pszenne tortille
  • kwaśna śmietana do podania
Na oleju smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się ładnie przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy, podgrzewamy nie przerywając mieszania dopóki cebula się nie zeszkli. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut aż całość zgęstnieje. 
Tortille podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, nakładamy farsz, zawijamy. Podajemy z kwaśną śmietaną, guacamole i salsa picante. 
GUACAMOLE

Składanki (dla około 6 osób):

  • 2 średnie awokado
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Za pomocą widelca robimy z niego papkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora (bez pestek), cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Kropimy sokiem z limonki i doprawiamy solą. Do guacamole możecie także dodać pół czerwonej papryczki chili, pozbawonej pestek i drobno posiekanej. 
SALSA PICANTE 

Składniki (na 3/4 szklanki):
  • 2 obrane pomidory (250 g)
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marynowane jalapeno
  • łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki zalewy z papryczek jalapeno
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli 
Za pomocą blendera miksujemy na gładką pastę pomidory, czosnek, cebulę i jalapeno. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy masę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy pół łyżeczki zalewy z papryczek. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 2 godziny. 
25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Ania 27/05/2011 - 5:38 pm

Ależ pysznie wygląda!

Odpowiedz
Usagi 27/05/2011 - 5:51 pm

Uwielbiam. A ja ostatnio zakochana w empadillas, mniam!

Odpowiedz
nat. 27/05/2011 - 5:52 pm

Przepyszne! Dla mnie koniecznie z salsa picante – uwielbiam ostre dania 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/05/2011 - 6:00 pm

Burrito wyglada przepysznie, a zdjecia wcale nie sa zle!

Odpowiedz
shy 27/05/2011 - 6:11 pm

jak jest ostro tzn., że jest pysznie.. uwielbiam takie potrawy :]

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 27/05/2011 - 6:23 pm

Szalejesz! :))

Odpowiedz
slyvvia 27/05/2011 - 6:30 pm

Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, wygląda doskonale 😀

Odpowiedz
Wiewióra 27/05/2011 - 6:46 pm

Mniam mniam zjadłabym właśnie takie danko 🙂 poproszę jedno burrito na wynos 🙂

Odpowiedz
aga 27/05/2011 - 7:03 pm

pysnzie wyglada i kusi, zeby je natychmiast zjesc:)

Odpowiedz
Fuchsia 27/05/2011 - 7:07 pm

Wygląda przepysznie, uwielbiam ostre smaki! Sama mięsa nie jem, ale w wersji wege byłoby na pewno równie pyszne

Odpowiedz
Arvén 27/05/2011 - 7:31 pm

Jak patrzę na takie zdjęcia to żałuję, że w domu tylko ja jestem fanką kuchni meksykańskiej 😉 Pyszne…

Odpowiedz
myniolinka 27/05/2011 - 7:48 pm

dla mnie koniecznie z salsą bo pikantne smaki to ja lubię 🙂

Odpowiedz
Ola 27/05/2011 - 7:49 pm

szczerze mówiąc to dobrze, że ta akcja powstała, bo nie miałam zielonego pojęcia o kuchni meksykańskiej. brzmi to świetnie i mało skomplikowanie, taki można nawet powiedzieć domowy fast-food. zdecydowanie mi się podoba 😀 a żeby Ci podnieść ciśnienie to Ci powiem, że ja już jestem PO SESJI! a żeby je obniżyć – Ciebie też to czeka, także powodzenia! 😉

Odpowiedz
kulinarne-smaki 27/05/2011 - 8:03 pm

ale dawno tego dania nie jadłam aż wróciły wspomnienia z cudownej podróży

Odpowiedz
Agnieszka 27/05/2011 - 8:11 pm

Uwielbiam, nie..ja wręcz kocham kuchnię meksykańską. Burrito z guacamole i salsą jest po prostu bajeczne. 🙂

Odpowiedz
ilka_86 27/05/2011 - 8:32 pm

jak zwykle pyszne, ładnie podane i bardzo apetyczne danko:)
pozdrawiam Cię cieplutko Malwinko

Odpowiedz
goh. 27/05/2011 - 10:01 pm

prezentuje się wybornie:) lubię takie meksykańskie klimaty:)

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 28/05/2011 - 9:57 am

Malwi zabiłas mnie tym daniem….ty wiesz jak mi teraz kubki smakowe szaleją…. i nawet oddałabym całą dzisiejszą pizzę za kawałek takiego buritto:) pozdrawiam

Odpowiedz
Duś 28/05/2011 - 1:42 pm

zdecydowanie nie dla mnie, ale wygląda perfekcyjnie 🙂

Odpowiedz
Majana 28/05/2011 - 2:29 pm

Alez to pysznie wygląda, wow!:)

Odpowiedz
gruszka z fartuszka 30/05/2011 - 5:21 am

Kocham meksykańską kuchnię! 🙂 Wygląda cudnie!

Odpowiedz
Biedr_ona 30/05/2011 - 6:39 pm

Jak dla mnie to Ty szalejesz.. ;-DD Nigdy nie doliczyłabym się kalorii ;-D A co! Raz się żyje ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Bijata 21/02/2013 - 8:15 pm

Właśnie zrobiłam guacamole – wyszło rewelacyjnie! Cała reszta musi jeszcze poczekać, bo.. nie wiem czy to ma być wieprzowina(jak sugeruje nazwa) czy wołowina(jak sugerują składniki) :))?

Odpowiedz
Bijata 21/02/2013 - 8:18 pm

Właśnie zrobiłam guacamole – wyszło rewelacyjnie! Natomiast cała reszta musi poczekać, bo… nie wiem czy użyć wieprzowiny (jak sugeruje nazwa) czy wołowiny (jak sugerują składniki) :))?

Odpowiedz
Malwina 21/02/2013 - 9:01 pm

A to mi kwiatek wyszedł:) Chodzi oczywiście o wołowinę. Najmocniej przepraszam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies