Tartinki z pastą z awokado

przez Malwina
Tartinki z pastą z awokado

Dziś pierwszy raz od niespełna trzech tygodni wzięłam do ręki aparat, by w końcu uwiecznić coś nowego na bloga. Z jakichś powodów od pewnego czasu po prostu mnie parzył. I chyba w dalszym ciągu trzymanie go w dłoniach nie sprawia mi przyjemności. Wszystko zrobiło się dla mnie podejrzanie brzydkie. Połówek pociesza mnie i tłumaczy, że zbyt wiele od siebie wymagam. Mówię Wam – perfekcjonizm to jednocześnie dar i  przekleństwo.

Skoro już zabrałam się za fotografowanie, to słów kilka o tym, co tym razem przygotowałam. To totalnie spontaniczne tartinki z dodatkiem pasty z awokado i jajek. Połączenie to na pierwszy rzut oka może wydać się dość mdłe. Jednak bez obaw, całości charakteru nadaje dodatek korniszonów, kaparów i niewielkiej ilości musztardy. Pasta fajnie skomponowała się z wytrawnymi ciasteczkami, które piekłam dziś rano. Możecie podać ją na krakersach lub pieczywie (najlepiej wyciąć zgrabne kawałki przy pomocy foremek do ciastek) lub poczekać cierpliwie do jutra. Ostatnim przepisem w tym roku będą właśnie wytrawne ciasteczka, które fajnie sprawdzą się jako element sylwestrowego menu. A z czym? O tym już jutro na blogu.

Zajrzyjcie także do Mirabelki, która przygotowała ciekawą sałatkę, 
idealną, by smacznie wskoczyć w Nowy Rok.

PASTA Z AWOKADO I KORNISZONÓW


Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
  • 1 większy lub 2 mniejsze korniszony
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 2 łyżeczki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
Dodatkowo: pieczywo, krakersy lub wytrawne ciastka

Przygotowanie:

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Jajka obieramy, drobno siekamy. Korniszony drobno kroimy. W miseczce umieszczamy awokado, jajka, ogórki, cebulkę, kapary, natkę. Dodajemy musztardę, majonez, kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Na krakersy lub wytrawne ciasteczka nakładamy łyżeczkę pasty. Ozdabiamy plasterkiem oliwek lub innymi marynowanymi warzywami (ewentualnie małą gałązką świeżych ziół). Zamiast gotowych krakersów możecie użyć chleba i przy pomocy foremki wyciąć z niego mniejsze kółka lub inne kształty. Ja jako bazę do moich tartinek wykorzystałam wytrawne ciastka z za’atarem.

Tartinki z pastą z awokado

Czas przygotowania: 15 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Kamila 31/12/2014 - 6:50 am

Pyszny widok! Najlepszego w Nowym Roku!

Odpowiedz
mnemonique 31/12/2014 - 8:08 am

ominę kapary i z miłą chęcią wypróbuję takich pysznych tartinek. Tobie życzę mniej złego perfekcjonizmu, tego co wyniszcza i zniechęca do działania. Niech jednak Cię mobilizuje. Twój blog jest przewspaniały, co mnie skłania do przekonania że Ty cała taka jesteś
M

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/01/2015 - 12:22 pm

Uwielbiam awokado i wszystko co ma je w sobie musi być pyszne:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies