Ciasteczka w czekoladowo-orzechowej skorupce

przez Malwina

Dziś chciałabym Was zaprosić na wyjątkowe ciasteczka. Kiedy je upiekłam nie zachwyciły mnie niczym- ot zwykłe ciacha. Postanowiłam je troszkę ulepszyć, do połowy zanurzyłam je więc w roztopionej czekoladzie i obtoczyłam w prażonych orzeszkach. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Nie muszę mówić, że zniknęły w oka mgnieniu. Idealne na leniwe popołudnie do herbatki. Ktoś się skusi?

Przepis dodaję do akcji Kasi- Co mamy dla mamy?, akcji Usagi- Czas na piknik 2, oraz akcji Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni. 

CIASTECZKA W CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE

Składniki (na 25 ciasteczek):

  • 175 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 300 g mąki
  • 80 g czekolady (dałam mleczną, ale możemy użyć gorzką jeśli wolimy mniej słodkie wypieki)
  • orzechy laskowe – około 3 łyżek
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i żółtka, dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, układamy na blasze zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 12-15 minut aż ciastka będą zarumienione. Studzimy na kratce. 
Orzechy zalewamy wrzątkiem, odkładamy na 15 minut, obieramy ze skórki. Kroimy drobno, następnie prażymy na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka maczamy do połowy w czekoladzie i posypujemy uprażonymi orzeszkami. Odkładamy do lodówki by czekolada stwardniała. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce.
Orzeszków nie musimy obierać, możemy także dodać w trakcie ich prażenia łyżkę brązowego cukru. Jeśli lubimy możemy także użyć gotowego krokantu. 

18 komentarzy
0

18 komentarzy

słodkosłona. 26/05/2011 - 5:37 pm

Niby zwyczajnie – a prezentują się wspaniale.
Coś mi się wydaje, że polubię te orzechowo-czekoladową wersję ; ).

pozdrawiam!

Odpowiedz
zauberi 26/05/2011 - 5:47 pm

urocze 🙂

Odpowiedz
Majana 26/05/2011 - 6:09 pm

To ja poproszę, bo bardzo mi się podobają:)

Odpowiedz
Fuchsia 26/05/2011 - 6:13 pm

Fajny pomysł z tym zanurzeniem w czekoladzie 🙂

Odpowiedz
Kuchennefascynacje 26/05/2011 - 6:19 pm

Pyszne 🙂

Odpowiedz
Ola 26/05/2011 - 6:32 pm

ja! ja się skuszę! tylko znając życie zanurzyłabym je całe w czekoladzie i jeszcze zagryzałabym czekoladą i popiła czekoladą w płynie 😀

Odpowiedz
kulinarne-smaki 26/05/2011 - 8:24 pm

za każdym razem wychodzą Ci takie ładniutkie

Odpowiedz
Maggie 26/05/2011 - 8:35 pm

Ja sie skusze, ja, ja! Jestem pewna, ze w wersji z gorzka czekolada bardzo by mi smakowaly 🙂

Odpowiedz
nat. 26/05/2011 - 8:58 pm

Orzechowo – czekoladowe połączenie – pycha 🙂
A czekoladowe zanurzenie spowodowało że te niby całkiem zwyczajne, klasyczne ciasteczka są naprawdę niebanalne!

Super!

pozdrawiam ciepło =)

Odpowiedz
Arvén 26/05/2011 - 9:32 pm

Wow, świetny pomysł! I efekt wyjątkowo smakowity 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2011 - 7:41 am

hahhaa, wspaniałe! 🙂

Odpowiedz
Natalia Wine 27/05/2011 - 11:09 am

też często w taki sposób upiększam ciasteczka i potwierdzam – te maczane w czekoladzie znikają zawsze jako pierwsze 🙂 śliczne!

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2011 - 11:22 am

Skorupka z czekolady i orzechów bardzo mi się podoba. Wspaniałe, apetyczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
judik1119 27/05/2011 - 2:10 pm

Piękne i pyszniutkie maleństwa!:)

Odpowiedz
Trzcinowisko 27/05/2011 - 3:59 pm

Pomysł prosty a genialny…podłapuję:)))

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2011 - 10:44 pm

Ale cudne! A ja siedze TAAAAAKA glodna! Zapraszam sie na kilka! I na kubelek kawy! 🙂
Milego weekendu!

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Biedr_ona 30/05/2011 - 6:39 pm Odpowiedz
Studnia Miodu 05/06/2011 - 2:47 pm

zdjęcia jak zwykle cudne, a pomysł trafiony 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies