Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

przez Malwina

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam piec ciastka na bazie płatków owsianych. Wykorzystałam już kilka przepisów, jednakże ten wspominam najmilej. Ciasteczka są chrupiące, mocno czekoladowe, w środku zaś skrywają kawałki orzechów i rodzynki. Tylko dla wymagających amatorów słodkości. Robiłam je także w wersji czekoladowo-kokosowej i ciężko mi stwierdzić, które były lepsze. Kolejnym razem dodam do nich groszki z białej czekolady. 

CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI 
Składniki (na około 40 sztuk):
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g mlecznej czekolady*
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru **
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 większe jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe) ***
W misce łączymy mąkę, sodę i sól. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Masło ucieramy mikserem z cukrami. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt i ucieramy dalej. Wlewamy roztopioną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, rodzynki i orzechy- mieszamy dokładnie łyżką. Masę odstawiamy do lodówki na około pół godziny lub dłużej. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy (około 5 cm- ciastka mocno się rozlewają). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Po 8 minutach pieczenia ciastka spłaszczamy lekko łopatką bądź łyżką. Studzimy na blasze 3-4 minuty a następnie przenosimy na kratkę. Ciastka przechowujemy do 7 dni w puszce. 
* do zrobienia tych ciastek można użyć czekolady gorzkiej. Wówczas trzeba stanowczo zwiększyć ilość lukru w przepisie
**możemy użyć samego cukru pudru bądź tylko cukru brązowego
*** możemy użyć dowolnych orzechów, bądź migdałów. Jeśli nie lubimy rodzynek zastąpmy je innymi ulubionymi bakaliami. Zamiast dodawać orzechy i rodzynki do ciasta możemy wsypać półtorej szklanki wiórek kokosowych- uzyskamy wówczas czekoladowo-kokosowe ciasteczka owsiane

35 komentarzy
0

35 komentarzy

kruszyna 25/05/2011 - 5:23 pm

pycha 🙂

Odpowiedz
basiaP 25/05/2011 - 5:26 pm

owsiane ciasteczka baaardzo lubię! Ładne zdjęcia:)takie romantyczne:)

Odpowiedz
shinju 25/05/2011 - 5:44 pm

Strasznie apetycznie wyglądają. Co ja bym dała by takie jedno ciasteczko schrupać sobie do herbaty.

Odpowiedz
Agna 25/05/2011 - 6:01 pm

też lubię takie ciasteczka. I wyrzutów sumienia nie mam, że jem słodkie;)

Odpowiedz
kabamaiga 25/05/2011 - 6:20 pm

JA też lubię owsiane ciasteczka. Powiem więcej – właśnie wyjęłam partię z piekarnika

Odpowiedz
maly-kuchcik 25/05/2011 - 6:39 pm

Wyglądaja apetycznie. Uwielbiam takie ciastka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/05/2011 - 6:42 pm

Owsiane ciasteczka praktycznie zawsze są przepyszne i praktycznie zawsze znikają bardzo, bardzo szybko. Nie ma się co dziwić. (Powiedzmy że) zdrowe i bez wątpienia taaaakie smakowite! :))

Odpowiedz
Duś 25/05/2011 - 7:00 pm

ale fajne, zdrowo wyglądają:) piękna zastawa mmm

Odpowiedz
aga 25/05/2011 - 7:23 pm

oj kusisz, zeby po nie siegnac i sie delektowac takimi pysznosciami:)

Odpowiedz
Trzcinowisko 25/05/2011 - 7:28 pm

och, wyglądaja cudnie…lubię"owsiki" jak mawia moja mała kuzyneczka;)
A te taaaak kuszą:)

Odpowiedz
kikimora 25/05/2011 - 7:34 pm

Mniam uwielbiam ciasteczka owsiane… Zdecydowanie jedno z moich ulubionych słodyczy! Pysznie wyglądają, choć ja bym użyła jednak gorzkiej czekolady- zdecydowanie ją wolę, zwłaszcza w wypiekach super się sprawdza 🙂

Odpowiedz
goh. 25/05/2011 - 7:54 pm

cudne:D zgadzam się z przedmówcami: wyglądają strasznie apetycznie i też bardzo takie lubię:)

Odpowiedz
WegeNation 25/05/2011 - 8:07 pm

Hm, owsiane ciasteczka to najfajniejsze ciasteczka moim zdaniem, nawet jak sie ma wyrzuty sumienia, ze sie zapycha niepotrzebnie cukrem zawsze mozna sie usprawiedliwiac zbawiennym wplywem platkow owsianych na nasz organizm ;p

Odpowiedz
Barbara 25/05/2011 - 8:36 pm

Jeszcze nie robiłam owsianych ciasteczek, a te wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 25/05/2011 - 8:40 pm

wspaniałe, bez dwóch zdań!

Odpowiedz
Doctor 25/05/2011 - 8:42 pm

Takie ciasteczka to mój zdecydowany ulubieniec 🙂 Pyszne, zdrowe i tak ładnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
aniula 25/05/2011 - 9:12 pm

ja też uwielbiam płatki owsiane w słodyczach! stają się one wtedy ZDROWYMI słodyczami i to jest bardzo przyjemna sytuacja ;D

Odpowiedz
bastamb 26/05/2011 - 4:17 am

Pyszne Malwinko, zrobię dla męża bo ja na diecie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Majana 26/05/2011 - 4:57 am

Cudowne owsiane ciasteczka. Zdrowe i smaczne:)

Odpowiedz
Kuchennefascynacje 26/05/2011 - 5:39 am

Apetyczne 🙂

Odpowiedz
urtica1 26/05/2011 - 6:39 am

Wyglądają wspaniale 🙂

Odpowiedz
żenia 26/05/2011 - 6:56 am

Zdrowe chrupanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 26/05/2011 - 7:00 am

Malwinko, ale kusisz! Cudne sa! Juz sprawdzilam, czy mam wszystkie skladniki w domu! 🙂

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Maggie 26/05/2011 - 7:59 am

Ja tez bardzo lubie owsiane ciastka – nigdy nie mam ich dosc, a przy tym jakos mniej wyrzutow sumienia, kiedy siegam po takie ciacho, niz kiedy chwytam maslanego herbatnika 🙂

Odpowiedz
Paula 26/05/2011 - 8:07 am

wyglądają zdrowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
mnemonique 26/05/2011 - 9:33 am

Uwielbiam ciasteczka owsiane. A moje pierwsze upiekłam przez przypadek, bez żadnego przepisu. Wybierałam się z przyjaciółką do parku na piknik i bardzo chciałam upiec ciastka i w ostatniej chwili okazało się, że nie mam mąki. Dałam więc płatki owsiane i wyszły najpyszniejsze ciastka na świecie, od tego czasu robiłam różne (bez cukru, z cukrem, bez mąki w ogóle, z odrobiną mąki, miękkie, twarde) i każde uwielbiam. I z Twojego przepisu też spróbuję, jak już kupimy piekarnik.

Pozdrawiam ciepło
Monika z
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
i
http://www.efektnimbu.blogspot.com

Odpowiedz
Monica 26/05/2011 - 10:22 am

Takie ciasteczka owsiane z różnymi dodatkami – są wspaniale, bez dwóch zdań 🙂

Odpowiedz
Ania 26/05/2011 - 12:06 pm

Ja bym chętnie takie ciasteczko schrupała:)

Odpowiedz
Beata 26/05/2011 - 1:23 pm

Piękne ciastka i urocze zdjęcia

Odpowiedz
Joanna 27/05/2011 - 6:41 pm

Uwielbiam takie ciasteczka 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/05/2011 - 6:40 pm

Rozpieszczasz nas swoimi wypiekami ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2012 - 7:47 pm

zrobiłam wszystko według przepisu. Uformowałam ciastka i wstawiłam do pieczenie… wszystkie zlały się w jedno ciasto… przy takiej ilości masła i czekolady mogłam się chyba tego spodziewać?

Odpowiedz
Malwina 27/08/2012 - 9:07 am

Musiałaś ułożyć je w za małych odstępach, skoro się zlały. Robiłam je dawno temu, postaram się na dniach je powtórzyć i sprawdzić, czy wszystkie składniki mają prawidłowe proporcje.

Odpowiedz
Malwina 06/10/2012 - 7:03 am

Ciastka upiekłam po raz kolejny i wyszły bez problemu. Być może Twoja masa na ciastka zbyt krótko leżała w lodówce, albo kładłaś ciastka na blachę w zbyt małych odstępach. Ciastka mocno się rozlewają, dlatego należy pamiętać by zachować około 5 cm odstępu.

Odpowiedz
Sylwia Płatek 13/12/2014 - 5:41 pm

Czy można mrozić te ciasteczka? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies