Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam piec ciastka na bazie płatków owsianych. Wykorzystałam już kilka przepisów, jednakże ten wspominam najmilej. Ciasteczka są chrupiące, mocno czekoladowe, w środku zaś skrywają kawałki orzechów i rodzynki. Tylko dla wymagających amatorów słodkości. Robiłam je także w wersji czekoladowo-kokosowej i ciężko mi stwierdzić, które były lepsze. Kolejnym razem dodam do nich groszki z białej czekolady.
CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Składniki (na około 40 sztuk):
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 170 g mlecznej czekolady*
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru **
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 większe jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
- 3/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe) ***
W misce łączymy mąkę, sodę i sól. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Masło ucieramy mikserem z cukrami. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt i ucieramy dalej. Wlewamy roztopioną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy płatki owsiane, rodzynki i orzechy- mieszamy dokładnie łyżką. Masę odstawiamy do lodówki na około pół godziny lub dłużej.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy (około 5 cm- ciastka mocno się rozlewają). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Po 8 minutach pieczenia ciastka spłaszczamy lekko łopatką bądź łyżką. Studzimy na blasze 3-4 minuty a następnie przenosimy na kratkę. Ciastka przechowujemy do 7 dni w puszce.
* do zrobienia tych ciastek można użyć czekolady gorzkiej. Wówczas trzeba stanowczo zwiększyć ilość lukru w przepisie
**możemy użyć samego cukru pudru bądź tylko cukru brązowego
*** możemy użyć dowolnych orzechów, bądź migdałów. Jeśli nie lubimy rodzynek zastąpmy je innymi ulubionymi bakaliami. Zamiast dodawać orzechy i rodzynki do ciasta możemy wsypać półtorej szklanki wiórek kokosowych- uzyskamy wówczas czekoladowo-kokosowe ciasteczka owsiane
35 komentarzy
pycha 🙂
owsiane ciasteczka baaardzo lubię! Ładne zdjęcia:)takie romantyczne:)
Strasznie apetycznie wyglądają. Co ja bym dała by takie jedno ciasteczko schrupać sobie do herbaty.
też lubię takie ciasteczka. I wyrzutów sumienia nie mam, że jem słodkie;)
JA też lubię owsiane ciasteczka. Powiem więcej – właśnie wyjęłam partię z piekarnika
Wyglądaja apetycznie. Uwielbiam takie ciastka 🙂
Owsiane ciasteczka praktycznie zawsze są przepyszne i praktycznie zawsze znikają bardzo, bardzo szybko. Nie ma się co dziwić. (Powiedzmy że) zdrowe i bez wątpienia taaaakie smakowite! :))
ale fajne, zdrowo wyglądają:) piękna zastawa mmm
oj kusisz, zeby po nie siegnac i sie delektowac takimi pysznosciami:)
och, wyglądaja cudnie…lubię"owsiki" jak mawia moja mała kuzyneczka;)
A te taaaak kuszą:)
Mniam uwielbiam ciasteczka owsiane… Zdecydowanie jedno z moich ulubionych słodyczy! Pysznie wyglądają, choć ja bym użyła jednak gorzkiej czekolady- zdecydowanie ją wolę, zwłaszcza w wypiekach super się sprawdza 🙂
cudne:D zgadzam się z przedmówcami: wyglądają strasznie apetycznie i też bardzo takie lubię:)
Hm, owsiane ciasteczka to najfajniejsze ciasteczka moim zdaniem, nawet jak sie ma wyrzuty sumienia, ze sie zapycha niepotrzebnie cukrem zawsze mozna sie usprawiedliwiac zbawiennym wplywem platkow owsianych na nasz organizm ;p
Jeszcze nie robiłam owsianych ciasteczek, a te wyglądają bardzo smakowicie 🙂
wspaniałe, bez dwóch zdań!
Takie ciasteczka to mój zdecydowany ulubieniec 🙂 Pyszne, zdrowe i tak ładnie wyglądają 🙂
ja też uwielbiam płatki owsiane w słodyczach! stają się one wtedy ZDROWYMI słodyczami i to jest bardzo przyjemna sytuacja ;D
Pyszne Malwinko, zrobię dla męża bo ja na diecie…pozdrawiam…
Cudowne owsiane ciasteczka. Zdrowe i smaczne:)
Apetyczne 🙂
Wyglądają wspaniale 🙂
Zdrowe chrupanie:)
Malwinko, ale kusisz! Cudne sa! Juz sprawdzilam, czy mam wszystkie skladniki w domu! 🙂
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ja tez bardzo lubie owsiane ciastka – nigdy nie mam ich dosc, a przy tym jakos mniej wyrzutow sumienia, kiedy siegam po takie ciacho, niz kiedy chwytam maslanego herbatnika 🙂
wyglądają zdrowo i pysznie 🙂
Uwielbiam ciasteczka owsiane. A moje pierwsze upiekłam przez przypadek, bez żadnego przepisu. Wybierałam się z przyjaciółką do parku na piknik i bardzo chciałam upiec ciastka i w ostatniej chwili okazało się, że nie mam mąki. Dałam więc płatki owsiane i wyszły najpyszniejsze ciastka na świecie, od tego czasu robiłam różne (bez cukru, z cukrem, bez mąki w ogóle, z odrobiną mąki, miękkie, twarde) i każde uwielbiam. I z Twojego przepisu też spróbuję, jak już kupimy piekarnik.
Pozdrawiam ciepło
Monika z
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
i
http://www.efektnimbu.blogspot.com
Takie ciasteczka owsiane z różnymi dodatkami – są wspaniale, bez dwóch zdań 🙂
Ja bym chętnie takie ciasteczko schrupała:)
Piękne ciastka i urocze zdjęcia
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
Rozpieszczasz nas swoimi wypiekami ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
zrobiłam wszystko według przepisu. Uformowałam ciastka i wstawiłam do pieczenie… wszystkie zlały się w jedno ciasto… przy takiej ilości masła i czekolady mogłam się chyba tego spodziewać?
Musiałaś ułożyć je w za małych odstępach, skoro się zlały. Robiłam je dawno temu, postaram się na dniach je powtórzyć i sprawdzić, czy wszystkie składniki mają prawidłowe proporcje.
Ciastka upiekłam po raz kolejny i wyszły bez problemu. Być może Twoja masa na ciastka zbyt krótko leżała w lodówce, albo kładłaś ciastka na blachę w zbyt małych odstępach. Ciastka mocno się rozlewają, dlatego należy pamiętać by zachować około 5 cm odstępu.
Czy można mrozić te ciasteczka? 🙂