Zestaw surówek do obiadu

przez Malwina

Czy Wy również nie wyobrażacie sobie obiadu bez dawki witamin w postaci surówki lub sałatki? Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na smaczne sałatki, które urozmaicą Wasze obiady.

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 
  • mała główka białej kapusty
  • sos- 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego (ewentualnie soku z cytryny), pieprz, sól, pokrojona drobno natka pietruszki
Kapustę szatkujemy (ja po prostu ją pokroiłam). Ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 15 minut. Polewamy sosem (wszystkie składniki w słoiczek, zakręcamy i wstrząsamy). W przypadku starszej kapusty, sałatkę warto przygotować wcześniej i odstawić ją na pół godziny do lodówki, by kapusta zmiękła. 

 

MIZERIA Z CZOSNKIEM
  • 1 długi ogórek zielony obrany
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (bądź jogurt pół na pół ze śmietaną)
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz, sól
  • ew. odrobina cukru pudru

Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Odstawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę. Łączymy pół na pół jogurt ze śmietaną, dodajemy czosnek, sól, pieprz- mieszamy z ogórkami.

 

KLASYCZNA SURÓWKA Z MARCHEWKI 
  • 2 duże marchewki
  • łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • ew. sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem mieszamy z jogurtem. Surówkę możemy doprawić do smaku pieprzem i solą.

Surowka z kapusty pekinskiej
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI
Składniki:
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • mała cebulka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2  majonezu
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku 
Liście kapusty myjemy, odkrawamy twarde części, siekamy w paski. Marchew obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Jogurt łączymy z majonezem, przyprawiamy obficie pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy z warzywami. Możemy do sosu dodać odrobinę soku z cytryny.
Do surówki możecie także przygotować sos mieszając 2 łyżki  jogurtu, łyżkę majonezu, łyżeczkę octu z białego wina i łyżeczkę oliwy. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do surówki. 
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ZIOŁOWYM SOSEM VINAIGRETTE

Składniki:

  • pół małej kapusty pekińskiej
  • pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól i pieprz do smaku
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do niej paprykę i świeże zioła. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Powstałym dressingiem zalewamy kapustę.
Ta surówka zawsze kojarzy mi się z wiosną. Jest niesamowicie lekka i aromatyczna. Z powodzeniem będzie się komponować z drobiem, czy też wieprzowiną.

SAŁATKA Z MARCHEWKI I CHRZANU

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (ew. gotowego ze słoiczka, wtedy radzę dodać go więcej)
  • sól do smaku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Śmietanę łączymy z chrzanem i natką pietruszki. Powstałym sosem zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą do smaku. 
Jest to jedna z licznych sałatek na bazie marchewki, które przygotowuję w mojej kuchni. Najlepiej smakuje jako dodatek do zrazów, czy różnej maści gulaszów.

SURÓWKA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH (LUB KISZONYCH) I CEBULKI

Składniki:

  • 4 większe ogórki małosolne (lub ogórki kiszone)
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier- w przypadku ogórków kiszonych 
Ogórki kroimy w półplasterki, cebulkę w drobną kostkę. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Jeśli używamy ogórków kiszonych, dodajemy do nich pół łyżeczki cukru lub więcej według preferencji. Do surówki możemy także dodać odrobinę soli.

Czas przygotowania: 10 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Ojciec Dyrektor 31/08/2010 - 6:44 am

Proste, smaczne i lekkie. Podoba mi się marchewka z jogurtem, ja osobiście dałbym szczyptę soli do niej. 🙂

Odpowiedz
Teresa 31/08/2010 - 6:54 am

Do tej marchewkowej jeszcze jabłko. I moja ulubiona surówka gotowa

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2010 - 7:15 am

stawiam na mizerię!

Odpowiedz
grumko 31/08/2010 - 7:27 am

Samo zdrowie;-)
Najchętniej zjadłbym mizerię, bo jej dawno nie chrupałem;-)

Odpowiedz
Zuza 31/08/2010 - 7:55 am

ja bym zjadla wszystkie zamiast obiadu ;-))))

Odpowiedz
Przypraw mnie 31/08/2010 - 7:57 am

Na surówkę z białej kapusty i z marchewki ogromnie mi ślinka leci. Już bym chciała ją spożyć do pysznego mielonego.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
kasiaaaa24 31/08/2010 - 8:27 am

Malwinko poszalałas 🙂 Ja nie jestem w stanie zjeśc obiadu bez surówki i zawsze mam co najmniej dwie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 31/08/2010 - 8:44 am

proste, kolorowe, zdrowe i pyszne!

Odpowiedz
muffingirl 31/08/2010 - 9:24 am

Mizerii z czosnkiem to jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie – muffingirl

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 31/08/2010 - 9:25 am

pyszne,kolorowe i witaminowe!:D

Odpowiedz
Szarlotek 31/08/2010 - 10:41 am

Bardzo restauracyjny zestaw 🙂 Właśnie stwierdziłam, że jestem leniwa, bo zawsze podaję jedną surówkę do obiadu 🙁 Marchweka z jogurtem, to mój faworyt( tylko dla mnie :)*)

Odpowiedz
asieja 31/08/2010 - 10:48 am

ale fajnie kolorowo.. 🙂

Odpowiedz
mania179 31/08/2010 - 10:50 am

Oj, fajne 🙂 najlepsza z marchewki 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 31/08/2010 - 11:06 am

A nie chciałabyś tak wpaść do mnie i zrobić taki zestaw?

Odpowiedz
wedelka 31/08/2010 - 12:29 pm

Co jedna to smaczniejsza 🙂 Dziś wybrałabym chyba surówkę z marchewki 😉

Odpowiedz
Ekwinokcjum 01/09/2010 - 8:15 am

Takie obiady to cudo 😀
A że mój Luby uwielbia wszystko co z serem to mogę udawać że to Ja jestem taka genialna. 🙂

Odpowiedz
Paula 01/09/2010 - 1:38 pm

aaaa! uwielbiam surówki! rzucam się na każdą!

Odpowiedz
jerzy 20/02/2012 - 5:51 pm

Dla mnie to dobry pomysł z takim wyborem surówek do obiadu

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2013 - 3:56 pm

I takie surówki lubię. Proste i smaczne!

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2013 - 10:43 pm

Ojj z pekinki i marchewki chyba nie wytrzymam do jutrzejszego obiadu.zamienilismy wszelkie dodatki w postaci smietany na jogurt naturalny i tak juz kilka lat.sprawdzawsie.pozdrawiam smakoszy:)

Odpowiedz
dekorator amator 06/03/2014 - 9:38 pm

Kazałam mężowi wybrać jedną z Twoich surówek na jutrzejszy obiad, bo "nasze" mi się już trochę znudziły. Wybrał ogórki kiszone z cebulką 🙂

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 17/03/2014 - 10:51 am

co do ogórków z cebulką, to z mężem ja uwielbiamy
a kapusta pekińska z marchewką, to bardzo dobra w smaku jest jak doda się ciutkę octu jak ktoś lubi 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/03/2014 - 11:06 am

Dodatek odrobiny octu dla zaostrzenia smaku zawsze mile widziany 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies