Czy Wy również nie wyobrażacie sobie obiadu bez dawki witamin w postaci surówki lub sałatki? Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na smaczne sałatki, które urozmaicą Wasze obiady.
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
- mała główka białej kapusty
- sos- 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego (ewentualnie soku z cytryny), pieprz, sól, pokrojona drobno natka pietruszki
Kapustę szatkujemy (ja po prostu ją pokroiłam). Ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 15 minut. Polewamy sosem (wszystkie składniki w słoiczek, zakręcamy i wstrząsamy). W przypadku starszej kapusty, sałatkę warto przygotować wcześniej i odstawić ją na pół godziny do lodówki, by kapusta zmiękła.
MIZERIA Z CZOSNKIEM
- 1 długi ogórek zielony obrany
- kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (bądź jogurt pół na pół ze śmietaną)
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz, sól
- ew. odrobina cukru pudru
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Odstawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę. Łączymy pół na pół jogurt ze śmietaną, dodajemy czosnek, sól, pieprz- mieszamy z ogórkami.
KLASYCZNA SURÓWKA Z MARCHEWKI
- 2 duże marchewki
- łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- ew. sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cukrem. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem mieszamy z jogurtem. Surówkę możemy doprawić do smaku pieprzem i solą.
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2 średniej wielkości marchewki
- mała cebulka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 majonezu
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Liście kapusty myjemy, odkrawamy twarde części, siekamy w paski. Marchew obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Jogurt łączymy z majonezem, przyprawiamy obficie pieprzem i odrobiną soli. Mieszamy z warzywami. Możemy do sosu dodać odrobinę soku z cytryny.
Do surówki możecie także przygotować sos mieszając 2 łyżki jogurtu, łyżkę majonezu, łyżeczkę octu z białego wina i łyżeczkę oliwy. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do surówki.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ZIOŁOWYM SOSEM VINAIGRETTE
Składniki:
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sos- 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól i pieprz do smaku
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do niej paprykę i świeże zioła. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Powstałym dressingiem zalewamy kapustę.
Ta surówka zawsze kojarzy mi się z wiosną. Jest niesamowicie lekka i aromatyczna. Z powodzeniem będzie się komponować z drobiem, czy też wieprzowiną.
Ta surówka zawsze kojarzy mi się z wiosną. Jest niesamowicie lekka i aromatyczna. Z powodzeniem będzie się komponować z drobiem, czy też wieprzowiną.
SAŁATKA Z MARCHEWKI I CHRZANU
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (ew. gotowego ze słoiczka, wtedy radzę dodać go więcej)
- sól do smaku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Śmietanę łączymy z chrzanem i natką pietruszki. Powstałym sosem zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą do smaku.
Jest to jedna z licznych sałatek na bazie marchewki, które przygotowuję w mojej kuchni. Najlepiej smakuje jako dodatek do zrazów, czy różnej maści gulaszów.
SURÓWKA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH (LUB KISZONYCH) I CEBULKI
Składniki:
- 4 większe ogórki małosolne (lub ogórki kiszone)
- 1 mała cebulka
- 1-2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- cukier- w przypadku ogórków kiszonych
Ogórki kroimy w półplasterki, cebulkę w drobną kostkę. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Jeśli używamy ogórków kiszonych, dodajemy do nich pół łyżeczki cukru lub więcej według preferencji. Do surówki możemy także dodać odrobinę soli.
Czas przygotowania: 10 minut.
23 komentarze
Proste, smaczne i lekkie. Podoba mi się marchewka z jogurtem, ja osobiście dałbym szczyptę soli do niej. 🙂
Do tej marchewkowej jeszcze jabłko. I moja ulubiona surówka gotowa
stawiam na mizerię!
Samo zdrowie;-)
Najchętniej zjadłbym mizerię, bo jej dawno nie chrupałem;-)
ja bym zjadla wszystkie zamiast obiadu ;-))))
Na surówkę z białej kapusty i z marchewki ogromnie mi ślinka leci. Już bym chciała ją spożyć do pysznego mielonego.
Pozdrawiam
Ania
Malwinko poszalałas 🙂 Ja nie jestem w stanie zjeśc obiadu bez surówki i zawsze mam co najmniej dwie 🙂
proste, kolorowe, zdrowe i pyszne!
Mizerii z czosnkiem to jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie – muffingirl
pyszne,kolorowe i witaminowe!:D
Bardzo restauracyjny zestaw 🙂 Właśnie stwierdziłam, że jestem leniwa, bo zawsze podaję jedną surówkę do obiadu 🙁 Marchweka z jogurtem, to mój faworyt( tylko dla mnie :)*)
ale fajnie kolorowo.. 🙂
Oj, fajne 🙂 najlepsza z marchewki 🙂
A nie chciałabyś tak wpaść do mnie i zrobić taki zestaw?
Co jedna to smaczniejsza 🙂 Dziś wybrałabym chyba surówkę z marchewki 😉
Takie obiady to cudo 😀
A że mój Luby uwielbia wszystko co z serem to mogę udawać że to Ja jestem taka genialna. 🙂
aaaa! uwielbiam surówki! rzucam się na każdą!
Dla mnie to dobry pomysł z takim wyborem surówek do obiadu
I takie surówki lubię. Proste i smaczne!
Ojj z pekinki i marchewki chyba nie wytrzymam do jutrzejszego obiadu.zamienilismy wszelkie dodatki w postaci smietany na jogurt naturalny i tak juz kilka lat.sprawdzawsie.pozdrawiam smakoszy:)
Kazałam mężowi wybrać jedną z Twoich surówek na jutrzejszy obiad, bo "nasze" mi się już trochę znudziły. Wybrał ogórki kiszone z cebulką 🙂
co do ogórków z cebulką, to z mężem ja uwielbiamy
a kapusta pekińska z marchewką, to bardzo dobra w smaku jest jak doda się ciutkę octu jak ktoś lubi 🙂
Dodatek odrobiny octu dla zaostrzenia smaku zawsze mile widziany 🙂