Konfitura z mirabelek i amaretto

przez Malwina
Dżem z mirabelek i amaretto
Mirabelki to mocno niedoceniane owoce. O wiele chętniej sięga się po inne odmiany śliwek, np. węgierki czy renklody. Osobiście bardzo je lubię i chętnie przygotowuję z nich przetwory. Mirabelki zamknięte w słoiczkach o lekkim aromacie Amaretto to idealny dodatek do naleśników i kruchych babeczek. 

Przetwory z mirabelek

KONFITURA Z MIRABELEK I AMARETTO



Składniki:

  • 2,5 kg mirabelek 
  • 0,5 kg cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze przetwory)
  • 100 ml amaretto
Owoce myjemy, pozbywamy się pestek i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, by puściły sok. Następnie garnek stawiamy na kuchence, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Owoce odstawiamy do ostygnięcia i chowamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia ponownie stawiamy garnek na palniku i gotujemy na małym ogniu kolejną 1-1,5 godziny, aż konfitura stanie się gęstsza. Pod koniec pamiętajcie o delikatnym mieszaniu konfitury, aby nie przywarła do dna garnka (stanie się wówczas gorzka). Wyłączamy gaz, dodajemy amaretto, mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Dokładnie zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Pozostawiamy tak na kilka godzin, aż słoiki będą zimne. Dodatkowo możecie zapasteryzować słoiki (przez około 10 minut). 

Konfitura z mirabelek przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

    21 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    21 komentarzy

    wiosenka27 30/08/2010 - 2:28 pm

    Świetne połączenie smaków:)

    Odpowiedz
    ana 30/08/2010 - 2:39 pm

    Piękny kolor ma Twoja konfitura. Zrobiłabym, ale nigdzie nie widziałam mirabelek w sprzedaży.

    Odpowiedz
    ewelajna 30/08/2010 - 3:09 pm

    Malwinno Panno, fajne połączenie słodycz amaretto i kwasek mirabelek – super! Kusisz bardzo, ale ja juz czasu nie mam aby za tymi mirabelkami pobiegać…:(Może w przyszłym roku…

    Odpowiedz
    KUCHARNIA, Anna-Maria 30/08/2010 - 3:09 pm

    Gratuluję! Piękny debiut – konfitura wygląda cudownie!
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    Kasia w kuchni♥♥♥ 30/08/2010 - 3:10 pm

    wygląda cudnie!To połączenie i te kolory-rewelacja:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 30/08/2010 - 3:32 pm

    obłędne połączenie!

    Odpowiedz
    nobleva 30/08/2010 - 3:33 pm

    A moje śliwki czas zbierać, może sobie w końcu kupię amaretto

    Odpowiedz
    Teresa 30/08/2010 - 4:09 pm

    Malwinko, aż mi zapachniało. Wyglada mniamniuśnie.
    tmach

    Odpowiedz
    Ojciec Dyrektor 30/08/2010 - 4:47 pm

    Co za kolor!!! Ale skąd wziąć mirabelki?

    Odpowiedz
    Justyna 30/08/2010 - 6:39 pm

    fantastyczny pomysł, próbuje sobie wyobrazić smak…ewelacja

    Odpowiedz
    Kuba 30/08/2010 - 6:46 pm

    Sama słodycz…. pięknie wygląda i z pewnością jeszcze lepiej smakuje…. pozdrawiam!

    Odpowiedz
    majana 30/08/2010 - 7:44 pm

    Jaki ma cudny kolor! Musi być pyszna taka konfiturka 🙂

    Odpowiedz
    aga 30/08/2010 - 7:56 pm

    ale pyszne smaki i jaki cudny kolorek:) chetnie przyjelabym taki sloiczek:)

    Odpowiedz
    Przypraw mnie 30/08/2010 - 9:04 pm

    Jak na pierwszy raz myślę, że spisałaś się na medal. Z chęcią spróbowałabym słoiczka takiej konfitury.
    Pozdrawiam
    Ania

    Odpowiedz
    Arvén 30/08/2010 - 9:32 pm

    Konfitura musi być fantastyczna – ten dodatek amaretto to jak wisienka na torcie 😉

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 30/08/2010 - 10:10 pm

    o rzesz. wygląda obłędnie.
    i na dodatek ta utka amaretto. szał ;]

    Odpowiedz
    Baaaraneeek 31/08/2010 - 12:43 pm

    Bardzo ciekawy przepis 🙂
    Uwielbiam mirabelki, z pewnością wypróbuję Twój pomysł 🙂

    Odpowiedz
    Paula 01/09/2010 - 1:03 pm

    to dopiero musi być smak!

    Odpowiedz
    Anonimowy 01/09/2010 - 6:53 pm

    Debiut wygląda wspaniale, aczkolwiek bardzo odważne połączenie;) Pzdr Aniado

    Odpowiedz
    Karolina 01/09/2010 - 7:47 pm

    Zakochałam się w tym kolorze. 🙂

    Odpowiedz
    misbasia 01/09/2010 - 8:19 pm

    Kusząca propozycja 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies