Krupnik wegański

przez Malwina
Krupnik wegański

Krupnik to jena z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Najczęściej przygotowuję go w wersji, którą dziś Wam prezentuję. Czasem specjalnie dla Połówka gotuję krupnik na żeberkach. Pomimo tego, że jest on mięsożerny, chętnie jada także krupnik bez dodatku mięsa. 

Krupnik wegański

KRUPNIK WEGAŃSKI 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1,2 litra domowego bulionu warzywnego
  • 2 duże ziemniaki 
  • 1 duża marchewka
  • 1 liść laurowy
  • gałązka świeżego lubczyku
  • 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. W garnku umieszczamy warzywa, lubczyk, liść laurowy, wlewamy bulion, dodajemy kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Mihrunnisa 03/08/2010 - 10:10 am

To jest kwiat czosnku 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 03/08/2010 - 10:12 am

Mihrunnisa- niestety pudło

Odpowiedz
dorota20w 03/08/2010 - 11:20 am

jakby powiedziała moja córeczka "miam miam" 🙂

Odpowiedz
myniolinka 03/08/2010 - 11:33 am

aj… też stawiałabym na czosnek… może cebula?

Odpowiedz
asieja 03/08/2010 - 1:56 pm

ależ fajne zachcianki 🙂

Odpowiedz
majana 03/08/2010 - 3:15 pm

Czosnek:)
A krupniczek fajny:)

Odpowiedz
Malwina 03/08/2010 - 3:19 pm

dalej pudło;)

Odpowiedz
Paula 03/08/2010 - 4:00 pm

szczypiorek! 🙂 a krupnik to ja wielbię 🙂

Odpowiedz
Paula 03/08/2010 - 4:02 pm

a w sumie to wydaje mi się, że to kwiat cebuli ;P

Odpowiedz
chantel 03/08/2010 - 4:13 pm

krupnik lubię, a co do zdjęcia to też bym stawiała na szczypior od cebuli 😉

Odpowiedz
Malwina 03/08/2010 - 4:13 pm

strzelamy dalej- nie wiem, czy ktoś na to wpadnie;)

Odpowiedz
kasandraa6 03/08/2010 - 5:08 pm

kwiat czosnku ozdobnego

Odpowiedz
kasandraa6 03/08/2010 - 5:10 pm

mam taki w ogrodzie 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/08/2010 - 5:16 pm

kasandro to niestety nie jest czosnek.

Odpowiedz
kasandraa6 03/08/2010 - 5:25 pm

kwiatostan cebuli

Odpowiedz
Fela 03/08/2010 - 5:27 pm

Por? 😛

Odpowiedz
Malwina 03/08/2010 - 5:30 pm

felu prześlij mi na maila swój adres- dostaniesz prezencik;)

Odpowiedz
kasandraa6 03/08/2010 - 5:32 pm

kwiatostan -por

Odpowiedz
chantel 03/08/2010 - 6:44 pm

por 😀 no proszę, a ja miałam takie coś w ogródku kilka dobrych lat temu i próbowałam skojarzyć cóż to było 😉 jednak pamięć jest zawodna 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 03/08/2010 - 9:07 pm

A ja z zachcianek ciążowych pamiętam tylko krupnik. I tak mi się tytuł skojarzył 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 04/08/2010 - 7:56 am

o mniam, coś dla mnie – wegetarianskie. Podoba mi się. Lubię krupnik tylko najczesniej robi się go z mięsem i nie musze obejśc się smakiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies