Krupnik to jena z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Najczęściej przygotowuję go w wersji, którą dziś Wam prezentuję. Czasem specjalnie dla Połówka gotuję krupnik na żeberkach. Pomimo tego, że jest on mięsożerny, chętnie jada także krupnik bez dodatku mięsa.
KRUPNIK WEGAŃSKI
Składniki (na 4 porcje):
- 1,2 litra domowego bulionu warzywnego
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 liść laurowy
- gałązka świeżego lubczyku
- 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. W garnku umieszczamy warzywa, lubczyk, liść laurowy, wlewamy bulion, dodajemy kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
21 komentarzy
To jest kwiat czosnku 🙂 pozdrawiam
Mihrunnisa- niestety pudło
jakby powiedziała moja córeczka "miam miam" 🙂
aj… też stawiałabym na czosnek… może cebula?
ależ fajne zachcianki 🙂
Czosnek:)
A krupniczek fajny:)
dalej pudło;)
szczypiorek! 🙂 a krupnik to ja wielbię 🙂
a w sumie to wydaje mi się, że to kwiat cebuli ;P
krupnik lubię, a co do zdjęcia to też bym stawiała na szczypior od cebuli 😉
strzelamy dalej- nie wiem, czy ktoś na to wpadnie;)
kwiat czosnku ozdobnego
mam taki w ogrodzie 🙂
kasandro to niestety nie jest czosnek.
kwiatostan cebuli
Por? 😛
felu prześlij mi na maila swój adres- dostaniesz prezencik;)
kwiatostan -por
por 😀 no proszę, a ja miałam takie coś w ogródku kilka dobrych lat temu i próbowałam skojarzyć cóż to było 😉 jednak pamięć jest zawodna 🙂
A ja z zachcianek ciążowych pamiętam tylko krupnik. I tak mi się tytuł skojarzył 🙂
o mniam, coś dla mnie – wegetarianskie. Podoba mi się. Lubię krupnik tylko najczesniej robi się go z mięsem i nie musze obejśc się smakiem.