Bułki z makiem

przez Malwina
Bułki z makiem

To pierwsze bułeczki, jakie upiekłam. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, jak bardzo byłam z nich dumna. Za pomoc i wsparcie dziękuję Ewelosie, bez niej nie miałabym odwagi zabrać się za domowe pieczywo. 

Bułki z makiem


PSZENNE BUŁKI Z MAKIEM

Składniki (na 6 bułek):

  • 350 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 3 łyżki maku
  • łyżeczka soli 
  • 14 g świeżych drożdży
  • 210 ml ciepłego mleka 
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • żółtko roztrzepane z łyżką zimnej wody
  • dodatkowo: mak do posypania bułeczek
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą i makiem.Wlewamy do niej drożdże, oliwę i pozostałe mleko, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką, wkładamy do natłuszczonej miseczki i odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy na metalowej kratce. 

 
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut .

29 komentarzy
0

29 komentarzy

Teresa 01/08/2010 - 1:30 pm

Malwinko, piękne bułki.
Pozdrawiam
tmach

Odpowiedz
viridianka 01/08/2010 - 1:31 pm

pierwsze bułeczki… kiedy to było.
gratuluje, są piękne (:

Odpowiedz
grazyna 01/08/2010 - 1:34 pm

Gratulacje ! Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Ciastella 01/08/2010 - 1:53 pm

Gratulacje;D do trzech razy sztuka;)

Odpowiedz
Moja Kawiarenka 01/08/2010 - 2:21 pm

Rozpuszczanie drożdży w wodzie lub w mleku z dodatkiem cukru to jest w Polsce tak potężnie zakorzenione przyzwyczajenie, że protestując przeciw temu, można się śmiertelnie komuś narazić.
Do zaczynu powinno się dawać samą łyżkę maki + oczywiście mleko lub wodę. Skrobia zawarta w mące
jest właściwą i wystarczającą pożywką do ich rozmnażania. Cukier daje się później!
Wiem, że mnie za to ktoś nieznajomy zastrzeli na ulicy ale taka jest PRAWDA!

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2010 - 2:27 pm

Bardzo ładne bułeczki.
Gratuluję wyczekiwanego sukcesu – teraz pójdzie już tylko z górki. ;))

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ivon 01/08/2010 - 2:57 pm

No jaki udany debiut !!! Cudne Ci wyszły te bułeczki.

Tadziu a wiesz, że ja robię zaczyny drożdżowe na różne sposoby i różnicy nie widać.
Także najwyraźniej te mity drożdżowe już dawno powinny przestać istnieć.

Odpowiedz
Paula 01/08/2010 - 3:12 pm

gratuluję! wyglądają wspaniale! … a teraz podziel się jedną ;P

Odpowiedz
Przypraw mnie 01/08/2010 - 3:23 pm

Ładne! Jak wyglądają tak samo jak smakują to nie dziwię się dlaczego Ewelosa jest "miszczem". Wiem – poprawnie jest mistrzem.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
aga-aa 01/08/2010 - 3:25 pm

śliczne! jakbyś zobaczyła moje pierwsze (zresztą kolejne też ;P ) bułeczki to by padła ze smiechu, pokraczne jak nie wiem co 😉

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 01/08/2010 - 3:29 pm

Bardzo ładne i apetyczne 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/08/2010 - 3:32 pm

dziękuję Wam wszystkim- sama byłam mile zaskoczona efektem. tym bardziej że W. wrócił nad ranem z pracy, ja wstaje a w koszyczku nic nie zostało, tak mu smakowały.
Tak , tak Aniu- dla przekory mój Miszczu 😉

Odpowiedz
majana 01/08/2010 - 4:42 pm

Jasne, nie masz talentu do pieczenia … Te bułki sa cudne! Wyglądają pysznie i na pewno świetnie smakują. Świeże bułeczki z masełkiem i dżemikiem, tak lubimy na śniadanko:)
Pycha MalwinkO!:)

Odpowiedz
Malwina 01/08/2010 - 4:46 pm

majano- ja pieczenia bułeczek dopiero się uczę- ale dziś robiłam kolejne z pesto bazyliowo- czosnkowym- i jestem zaskoczona- bo dałam radę!

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2010 - 4:49 pm

wyszły bardzo eleganckie;)

Odpowiedz
kornik 01/08/2010 - 6:00 pm

Nie od razu kraków zbudowano, więc nie masz się czym przejmować! Czekam na kolejne, piękne wypieki:)

Odpowiedz
czcicielka soi 01/08/2010 - 7:51 pm

Nic nie zastąpi pysznych, świeżych bułeczek własnego wyrobu!

Odpowiedz
halina.do 01/08/2010 - 9:13 pm

wyglądają super! A te bazyliowo czosnkowe będą na Twoim blogu ? 🙂

Odpowiedz
Kaś 01/08/2010 - 10:04 pm

super buły! gratuluję i czekam na następne 😉

Odpowiedz
olivia 01/08/2010 - 10:18 pm

Gratulacje!! Wiem jak to jest z pierwszymi wypiekami bo również zaczynam 🙂 Masz talent, Uparciuchu 😉

Odpowiedz
Sugar Plum Fairy 01/08/2010 - 10:43 pm

należą się gratulacje.
bułeczki cudne!

Odpowiedz
Arvén 01/08/2010 - 10:48 pm

I dobrze, że była determinacja, bo bułki wyszły obłędne!

Odpowiedz
grumko 02/08/2010 - 4:39 am

Bardzo ładnie się upiekły;-) Gratulacje!

Odpowiedz
Zuza 02/08/2010 - 9:57 am

bułeczki do zabijania, hihi, skąd ja to znam. moimi ostatnimi ziołowymi mogłam robić to samo ;D
ale te wyglądają cudnie, aż czuję aromat

Odpowiedz
dorota20w 02/08/2010 - 11:09 am

ale bym zjadła !

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2010 - 2:03 pm

Wygladaja profesjonalnie. Najwazniejsze, ze sie nie zniechecasz, dzisiaj bulki jutro chleb na zakwasie :)!

Odpowiedz
aga 02/08/2010 - 6:00 pm

piekne buleczki:) bardzo smakowicie wygladaja:)

Odpowiedz
kabamaiga 02/08/2010 - 6:21 pm

No to teraz aby patrzeć i będziesz piec chleby 🙂 Bułeczki cudne

Odpowiedz
Puszek 16/10/2014 - 4:48 pm

smaczne bułeczki ,szybko się je robi ,jaka była niespodzianka na śniadanie !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies