Spaghetti bolognese

przez Malwina
sos bolognese przepis

Dzień dobry,

Ten przepis jest moją kulinarną wpadką, którą popełniłam wiele lat temu. To szybka wersja sosu bolognese podana z nieszczęsnym spaghetti. Nieszczęsnym, bo jakby nie przetrzeć ragu alla bolognese serwowane jest najczęściej z makaronem tagliatelle. Powinno być także długo gotowane, wzbogacone o dodatek czerwonego wina. W moim przepisie jest sporo błędów, nie zmienia to jednak tego, że samo danie mimo prostoty jest niezwykle smaczne.

Spaghetti bolognese to klasyk kuchni włoskiej uwielbiany na całym świecie. Pomidorowy sos z dodatkiem wołowiny, warzyw i ziół skradł już nie jedno podniebienie. Mój przepis na sos boloński jest prosty i dość szybki w przygotowaniu, polubią go z pewnością osoby, które w tygodniu pracy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

puttanesca przepis
Wypróbuj również przepis na pyszne spaghetti alla puttanesca.
spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese przepis

1 porcja ma 530 kcal (41 B, 68 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona  w kostkę
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 250 g mielonej wołowiny (u mnie udziec wołowy)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 160 g makaronu spaghetti
  • Oliwa do smażenia
  • Tarty parmezan lub grana padano do posypania

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchew i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Dodajemy pomidory, słodką paprykę w proszku, oregano i bazylię. Dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowany i odcedzony makaron spaghetti. Przed podaniem posypujemy wiórkami parmezanu i listkami bazylii.     

Uwaga: Jeśli pomidory są dość kwaśne, dodajcie do sosu odrobinę cukru lub erytrolu, aby zrównoważyć smak.

spaghetti bolognese
24 komentarze
3

Podobne posty:

24 komentarze

aga 04/08/2010 - 2:48 pm

ja tez wole sosy domowej roboty, dla mnie sa o niebo lepsze.
Ja robie taki sam sosik, czasami dodaje miesko, a czasami same warzywa, takie sosy sa pyszne i takie aromatyczne.

Odpowiedz
majana 04/08/2010 - 2:57 pm

To jest pycha! Też lubię spaghetti bolognese 🙂

Odpowiedz
Paula 04/08/2010 - 3:13 pm

pyszne zdjęcia i samo danie pewnie też!

Odpowiedz
Ciastella 04/08/2010 - 3:39 pm

moje ulubione spaghetti;D świetnie wygląda;)

Odpowiedz
nobleva 04/08/2010 - 3:40 pm

Uwielbiam bolognese'a 🙂

Odpowiedz
msbella 04/08/2010 - 4:05 pm

nic dodać nic ująć. Świetne, dawno nie robiłam. A seler w twoim przepisie mnie zaciekawił..

Odpowiedz
Malwina 04/08/2010 - 4:23 pm

msbella- seler nadaje na prawdę wyjątkowego smaku. czasem daję naciowy zamiast korzenia.

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2010 - 5:44 pm

zainspirowałaś mnie do wypróbowania sosu z selerem…

Odpowiedz
robaczek15 04/08/2010 - 5:54 pm

chyba pyszne to spaghetti, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂 Niebawem spróbuję przyrządzić je według Twego przepisu, bo składniki są ciekawe 🙂
Pozdrawiam słonecznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2010 - 9:52 pm

Ależ u Ciebie apetycznie! I ten makaron i kotleciki… Mniam! Pięknie przygotowane, podane i pokazane! Pzdr Aniado

Odpowiedz
olivia 04/08/2010 - 10:32 pm

Mniam 🙂 uwielbiam makarony z sosami, a te domowe są najlepsze 🙂

Odpowiedz
Arvén 04/08/2010 - 11:31 pm

Też wolę domowe sosy, zresztą kto ich nie kocha 🙂
Ale czasem jednak doba nie chce się rozciągnąć i czas goni…

Odpowiedz
grumko 05/08/2010 - 4:32 am

My również zdecydowanie preferujemy sosu przygotowane w domowym zaciszu;-)
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/08/2010 - 5:45 am

Oj sosik domowy to jest to:) liznę troszeczkę z monitora:) pozdrawiam cieplutko:)

Odpowiedz
Kasia w kuchni 05/08/2010 - 8:36 am

uwielbiam spaghetti to moje ulubione! 😛

Odpowiedz
ilka_86 05/08/2010 - 6:28 pm

znam, robiłam już kiedyś:) było pysznościowe:))

Odpowiedz
katarzyna_sar 06/08/2010 - 8:31 am

Pięknie wygląda to spaghetti, mniam:-)

Odpowiedz
przepisy 17/11/2011 - 3:32 pm

Ja także robię domy sos, który jest o niebo smaczniejszy od gotowego.

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2011 - 5:32 pm

Mniam, pychotka chętni zrobię to spaghetti powtórnie. było przepyszne !Dobrze się jadło.

Pozdrawiam ;
Chichotka – Zuzanna ; )

Odpowiedz
pozycjonowanie cennik 09/12/2011 - 12:17 pm

Uwielbiam spaghetti w sosie bolognese ! dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2012 - 1:34 pm

Właśnie zrobiłam!! Przepyszne!!! 🙂

Odpowiedz
Niszczarka 27/11/2012 - 5:28 pm

Rewelacyjny przepis. Dzięki !!

Odpowiedz
Puszek 15/10/2014 - 3:11 pm

Przepyszny sos,bardzo wszystkim smakował Robiłam wiele razy ale wg tego przepisu najlepszy Zapisuję na stałe

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2016 - 9:26 pm

Bardzo pyszny i,szybki przepis POLECAM

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies