Dzień dobry,
Ten przepis jest moją kulinarną wpadką, którą popełniłam wiele lat temu. To szybka wersja sosu bolognese podana z nieszczęsnym spaghetti. Nieszczęsnym, bo jakby nie przetrzeć ragu alla bolognese serwowane jest najczęściej z makaronem tagliatelle. Powinno być także długo gotowane, wzbogacone o dodatek czerwonego wina. W moim przepisie jest sporo błędów, nie zmienia to jednak tego, że samo danie mimo prostoty jest niezwykle smaczne.
Spaghetti bolognese to klasyk kuchni włoskiej uwielbiany na całym świecie. Pomidorowy sos z dodatkiem wołowiny, warzyw i ziół skradł już nie jedno podniebienie. Mój przepis na sos boloński jest prosty i dość szybki w przygotowaniu, polubią go z pewnością osoby, które w tygodniu pracy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.
Spaghetti bolognese przepis
1 porcja ma 530 kcal (41 B, 68 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 250 g mielonej wołowiny (u mnie udziec wołowy)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 160 g makaronu spaghetti
- Oliwa do smażenia
- Tarty parmezan lub grana padano do posypania
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchew i selera, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Dodajemy pomidory, słodką paprykę w proszku, oregano i bazylię. Dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy sos solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowany i odcedzony makaron spaghetti. Przed podaniem posypujemy wiórkami parmezanu i listkami bazylii.
Uwaga: Jeśli pomidory są dość kwaśne, dodajcie do sosu odrobinę cukru lub erytrolu, aby zrównoważyć smak.
24 komentarze
ja tez wole sosy domowej roboty, dla mnie sa o niebo lepsze.
Ja robie taki sam sosik, czasami dodaje miesko, a czasami same warzywa, takie sosy sa pyszne i takie aromatyczne.
To jest pycha! Też lubię spaghetti bolognese 🙂
pyszne zdjęcia i samo danie pewnie też!
moje ulubione spaghetti;D świetnie wygląda;)
Uwielbiam bolognese'a 🙂
nic dodać nic ująć. Świetne, dawno nie robiłam. A seler w twoim przepisie mnie zaciekawił..
msbella- seler nadaje na prawdę wyjątkowego smaku. czasem daję naciowy zamiast korzenia.
zainspirowałaś mnie do wypróbowania sosu z selerem…
chyba pyszne to spaghetti, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂 Niebawem spróbuję przyrządzić je według Twego przepisu, bo składniki są ciekawe 🙂
Pozdrawiam słonecznie 🙂
Ależ u Ciebie apetycznie! I ten makaron i kotleciki… Mniam! Pięknie przygotowane, podane i pokazane! Pzdr Aniado
Mniam 🙂 uwielbiam makarony z sosami, a te domowe są najlepsze 🙂
Też wolę domowe sosy, zresztą kto ich nie kocha 🙂
Ale czasem jednak doba nie chce się rozciągnąć i czas goni…
My również zdecydowanie preferujemy sosu przygotowane w domowym zaciszu;-)
Pozdrawiam;-)
Oj sosik domowy to jest to:) liznę troszeczkę z monitora:) pozdrawiam cieplutko:)
uwielbiam spaghetti to moje ulubione! 😛
znam, robiłam już kiedyś:) było pysznościowe:))
Pięknie wygląda to spaghetti, mniam:-)
Ja także robię domy sos, który jest o niebo smaczniejszy od gotowego.
Mniam, pychotka chętni zrobię to spaghetti powtórnie. było przepyszne !Dobrze się jadło.
Pozdrawiam ;
Chichotka – Zuzanna ; )
Uwielbiam spaghetti w sosie bolognese ! dziękuję za przepis!
Właśnie zrobiłam!! Przepyszne!!! 🙂
Rewelacyjny przepis. Dzięki !!
Przepyszny sos,bardzo wszystkim smakował Robiłam wiele razy ale wg tego przepisu najlepszy Zapisuję na stałe
Bardzo pyszny i,szybki przepis POLECAM