Fasola w sosie pieczarkowym

przez Malwina
Fasola z pieczarkami
Fasola w sosie pieczarkowym

Dzień dobry,

W moim rodzinnym domu (pochodzę z woj. łódzkiego) na wigilijnym stole zawsze pojawiała się biała fasola. Mama najczęściej przygotowywała słodką kapustę z jej dodatkiem, a także fasolę w sosie pieczarkowym. Nie poznałam osoby, u której podawałoby się podobną potrawę. 

Jeśli widzieliście moje tegoroczne menu na Wigilię, to zauważyliście, że wśród świątecznych potraw na liście wylądowała wspomniana fasola. Mam zamiar przygotować ją w troszkę innej, bardziej nowoczesnej wersji. Bazą dla sosu jest dobrej jakości mleko kokosowe. Skąd taki pomysł? Po pierwsze taki sos jest po prostu przepyszny, po drugie – danie będą mogły zjeść także osoby, którym nie po drodze z laktozą (czyt. ja). Myślę, że taka fasola z pieczarkami na pewno przypadnie do gustu moim gościom. Wypróbujcie i Wy, bo na prawdę warto. 

Fasola z pieczarkami

Fasola w sosie pieczarkowym

Składniki (na 2 porcje lub 4 małe na świąteczny stół):

  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe
  • 300 g białych pieczarek
  • 400 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sok z cytryny do smaku
  • 240 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga ugotowanego produktu po odcedzeniu od zalewy)
  • sól i pieprz

Jak zrobić fasolę w sosie pieczarkowym?

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy zawartość patelni. 
Kiedy pieczarki będą już miękkie, wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Sos gotujemy przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i zredukuje się. Doprawiamy go do smaku sokiem z cytryny (ja daję go dość sporo), dokładamy opłukaną ugotowaną fasolę. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. 
Pamiętajcie, że sos po odstaniu dodatkowo zgęstnieje. Do tego przepisu polecam użyć dobrej jakości mleka kokosowego (czyli takiego, które ma w składzie jedynie ekstrakt z kokosowa minimum 60-70% i wodę. Ja kupuję mleko z zawartością 85% ekstraktu).

Uwagi:

– fasolę warto ugotować wcześniej w większej ilości, poporcjować i zamrozić. To spora oszczędność czasu i pieniędzy

Fasola z pieczarkami
Fasola w sosie pieczarkowym 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

A czy w Waszych domach także jest tradycja podawania dań z dodatkiem fasoli?

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Dorota 20/12/2017 - 5:12 pm

Bardzo ciekawa propozycja na wigilijną potrawę. Nie słyszałam wcześniej o takim daniu, choć z przyjemnością spróbowałabym. Nie przypominam sobie żadnej wigilijnej potrawy z dodatkiem fasoli w moim rodzinnym domu.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 20/12/2017 - 5:37 pm

Fajny pomysł, ale to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Anka Babiarz 20/12/2017 - 6:24 pm

Masz rację, ja również nigdy nie spotkałam osoby, u której na wigilię przyrządza się fasolę w pieczarkowym sosie!
Na zdjęciach wygląda obłędnie, a mam nadzieje, że unowocześniony przepis przypadnie do gustu wszystkim łasuchom 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:57 am

Myślę, że powinno im posmakować 🙂

Odpowiedz
nika 20/12/2017 - 7:02 pm

Słyszałam o fasoli na wigilijnym stole, ale sobiście nie znam tego zwyczaju. Z pieczarkami to świetne danie nie tylko dla wegetarian:)

Odpowiedz
Natalie 20/12/2017 - 7:13 pm

Ja też z łódzkiego! 🙂 Ale u mnie takiej smakowitej fasolki nie serwuje się 🙂

Odpowiedz
Lena 20/12/2017 - 7:20 pm

Bardzo ciekawe danie, nie znałam takiego sposobu na fasolę 🙂

Odpowiedz
Lonna 20/12/2017 - 7:34 pm

Bardzo fajne danie 🙂 Sos pieczarkowy i fasola to dla mnie nowe połączenie, więc chętnie bym je spróbowała 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:57 am

Polecam 🙂

Odpowiedz
Anna S. 20/12/2017 - 9:02 pm

Tak przygotowanej fasoli jeszcze nie jadłam, ale pomysł bardzo mi się podoba, więc chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 20/12/2017 - 11:57 pm

Nigdy nie jadłam takiego dania, ale jak dla mnie rewelacja! Na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 21/12/2017 - 12:02 am

Świetny pomysł! U mnie fasolę dodaje się do barszczu czerwonego 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:58 am

U mnie zawsze wygrywają uszka 🙂

Odpowiedz
Jak Dojade Do 21/12/2017 - 3:02 pm

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie wpadłam na połączenie fasoli z pieczarkami. Muszę koniecznie spróbować 😉

Odpowiedz
EllaCanto 21/12/2017 - 4:57 pm

Zjadłabym taką, choć niekoniecznie na Wigilię – u mnie takich rzeczy się nie jada, ale wiadomo, że co region, to tradycja 🙂 Ale wygląda bardzo smakowicie.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:55 am

Sos kokosowy jest przepyszny, polecam 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 21/12/2017 - 5:43 pm

Aż ślinka cieknie. Bardzo ciekawy pomysł. Dla mnie nowość. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:53 am

Wesołych Świąt!

Odpowiedz
Chocolade 21/12/2017 - 6:52 pm

Nie spodziewałabym się takiego połączenia 😉

Odpowiedz
Ania S 22/12/2017 - 5:02 am

U mnie na Wigilii jest fasola polana kwaśna śmietaną:)

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:53 am

O, czegoś takiego nie znam, a brzmi ciekawie.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:59 am

Aniu, a skąd pochodzisz?

Odpowiedz
Celiak w podróży 22/12/2017 - 6:12 pm

Takie proste, a takie fantastyczne!! W życiu bym na to nie wpadła. Wesołych Świąt.

Odpowiedz
Patrycja 27/12/2017 - 8:24 am

W ramach gotowania 3 po 3 miałam zrobić smalec z fasoli z pieczarkami, ale brakło czasu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/12/2017 - 12:43 am

U mnie jemy fasolę z kapustą kiszoną oczwiscie duszone z cebulą . Pycha smaki wigilijne Ale i tak góruje barszcz z uszkami

Odpowiedz
Malwina 29/12/2017 - 1:21 pm

Kiszonej z fasolą w tym roku nie robiłam, a bardzo lubię. W ubiegłym roku robiłam kiszoną z fasolą i grzybami, takie dwa w jednym. Polecam, bo smakuje świetnie. Przepis jest na blogu. A barszczyk to już poezja. Zamroziłam sobie małą porcję na Sylwestra 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies