Te kokosowe ciastka są banalnie proste w przygotowaniu. Lekko maślane z delikatnym aromatem kokosu, idealne do filiżanki popołudniowej herbaty. Jeśli jesteście miłośnikami kokosu, warto od razu upiec je z podwójnej a nawet potrójnej porcji. Możecie je przechowywać do tygodnia czasu w metalowej puszce.
CIASTECZKA KOKOSOWE
Składniki:
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, miksujemy. Dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy łyżką (ciasto jest lepkie). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie formujemy kuleczki, które obtaczamy w pozostałej ilości wiórków i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez 18-20 minut w temperaturze 150-160 stopni. Przy starszym piekarniku warto podczas pieczenia włączyć termoobieg.
.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
35 komentarzy
proste jest pyszne! 🙂
Właśnie upiekłam. Przepyszne
Właśnie upiekłam. Przepyszne
Uwielbiam określenie "proste i szybkie w wykonaniu" zwłaszcza jeżeli dotyczy ciasteczek kokosowych. U mnie też pada, więc może…:-)
Pysznie wyglądają. Uwielbiam kokos… więc i pewnie tych ciasteczek spróbuję 🙂
Pięknie te ciasteczka wyglądają, zjadłabym kilka:-)
Kusisz! Bardzo lubię kokosanki , więc i te pewnie spróbuję. Czy one są bardziej kruche czy pulchne?
Pozdrawiam
Ania
Aniu że sama słodyczy nie jadam pojęcia nie mam. Teściowa zjadła jednego (nie lubi słodyczy)a resztę wsunął W. na spółę z pozostałymi gośćmi.
Mniam. Kokos to jednak kokos.
Uwielbiam wszytko co kokosowe:) wyglądają przepysznie!
Fajne ciasteczka. Takie do kawki 🙂
Piękne ciastka. Uwielbiam kokosowe ciasteczka:)
Piekne, robilam podobne:)
zawsze, gdy kupuję kokosanki muszę brać ich 2 razy więcej niż na początku zamierzam, bo jedyny Mężczyzna w moim domu pochłania połowę ciastek:) chyba wypróbuję Twój przepis (w ilościach hurtowych;))
pozdrawiam:*
Kocham ciasteczka:)Świetne Ci wyszły:)
kokos ostatnio kusi mnie nieustannie 🙂 ciasteczka wyglądają smakowicie 🙂
jak ślicznie ja zapakowalaś. godna oprawa dla pysznych ciastek!
pięknie wyglądają;D ostatnio mam wielką ochotę na kokos i znalazłam już kilka przepisów do zrobienia;D twoje ciasteczka też są na liście 😉
Ależ one pięknie wyglądają w tym serduszkowym koszyczku 🙂 Mój mąż jest miłosnikiem kokosowych przysmaków, więc dla niego ciasteczka idealne. Ja kokos uwielbiam wiec tym bardziej bym sie na nie skusila 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiam ciasteczka kokosowe! Kojarzą mi się z imieninami u cioci:) Śliczne to zdjęcie z kokardką.
piekne ciasteczka, a jakie musza byc pyszne:)
Robiłam je kilka godzin temu! Wyszły przepyszne!!:)
@Anonimowy- bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu.
pozdrawiam serdecznie
Witam. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Składników starczyło tylko na 12 ciastek. Jeśli ktoś chce zrobić ich więcej, to musi podwoić składniki. Poza tym, jeśli ktoś lubi kokos, to warto dodać go więcej niż w przepisie, żeby czuć jego wyrazisty smak, a nie tylko posmak. W temperaturze 150 stopni musiałam piec o wiele dłużej niż 18 minut, zajęło mi to ok. 40 min. (piekarnik mam wypasiony, więc nie wiem w czym rzecz). Ogólnie ciasteczka proste w wykonaniu i smaczne. POLECAM!
masa juz się chłodzi w lodowce i chyba… Wszystko idzie jak należy! serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
Mam nadzieję, że ciasteczka smakowały 🙂
Panno M. "przeklinam" 😉 Cię za ten przepis, bo jest tak cudowny, że chyba mi dziś ze 2 kg przybędzie. A tak serio, róbcie od razu z podwójnej porcji bo ciacha są pyszne i juz 🙂 Kaśka Ew.
Kaśka, bardzo się cieszę , że przepis przypadł Ci do gustu. Chyba sama je dziś upiekę na podwieczorek.
przepyszne!!!!!!! polecam!!!!!
zrobiłam od razu potrójną porcję, to nie był błąd 🙂
pycha!
Ola
Ola, cieszę się, że kokosowe ciastka Ci posmakowały 🙂
Pyszne 🙂 dzięki za przepis
Pyszne ciasteczka ,nalezy je jednak wykonać z podwójnej porcji bo szybciutko znikają
Wyszły przepyszne, zarumieniły się pięknie na złoto – polecam 😉
Wczoraj zrobiłam. Są OBŁĘDNE!!!!! Najlepsze ciasteczka na świecie! Pięknie dziękuję za przepis!