Roladki z boczkiem i śliwkami

przez Malwina
Filety z kurczaka z boczkiem i śliwką przepis

Kilka dni temu mieliśmy z Połówkiem rocznicę. Wieczorne świętowanie nie wchodziło w rachubę, ponieważ pracuje on na nocki i dodatkowo sam dojazd do pracy zajmuje mu 2 godziny w jedną stronę. Świętowaliśmy więc o 4 nad ranem, kiedy wrócił z pracy. W końcu każda pora jest odpowiednia. Przygotowałam dla niego właśnie te roladki drobiowe z dodatkiem boczku i śliwek. Muszę przyznać, że było naprawdę miło. Jak na rocznicę przystało, nie zabrakło też mojego ulubionego wina. Chociaż picia wina o tak wczesnej porze raczej nie będę już powtarzać w przyszłości.
Roladki drobiowe ze śliwką i boczkiem
Roladki z boczkiem i śliwkami


ROLADKI Z BOCZKIEM I ŚLIWKĄ

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 plastry wędzonego boczku bez skóry
  • kilka suszonych śliwek (najlepiej wędzonych), bez pestek (około 3-4 sztuki)
  • sól, pieprz do smaku
  • wykałaczki lub nić kuchenna
Pierś czyścimy, myjemy, osuszamy. Przekrawamy wzdłuż w połowie grubości mięsa (nie do końca) i rozkładamy, jak książkę. Lekko rozbijamy przez folię spożywczą. Powstanie nam coś przypominającego skrzydła motyla. Układamy plastry boczku (moje jak widzicie były dość grube, warto pokroić je cieniej), śliwki, zawijamy w roladkę, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami.  Mięso solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni a następnie przenosimy do piekarnika i pieczemy dalej przez 20 minut w temp. 180 stopni. Roladki z boczkiem możecie upiec bez obsmażania, jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii (czas pieczenia należy wówczas wydłużyć o 5 minut). Mięso będzie jednak bardziej suche. Oczywiście mięso możecie przygotować tylko na patelni. Z gotowych roladek zdejmujemy nitkę. Roladki z boczkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i surówką.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

majana 26/07/2010 - 3:46 pm

Takie pyszności o takiej porze dnia/nocy musiały świetnie smakować i to z ukochaną osobą. To najważniejsze!:))

Odpowiedz
Paula 26/07/2010 - 4:34 pm

pyszna ta Wasza rocznica! 🙂

Odpowiedz
asieja 26/07/2010 - 4:44 pm

ale Wam dobrze.. i pysznie
szczęścia!

Odpowiedz
mania179 26/07/2010 - 5:49 pm

Lubię dodatek suszonych śliwek do mięs, bo kojarzy mi się z tym co najprzyjemniejsze – świętami, choinką, kuchnią, Mamą…

Odpowiedz
aga 26/07/2010 - 7:46 pm

ale smakowite roladki:) tez takie robie, sa pyszne:)

Odpowiedz
isa 26/07/2010 - 8:33 pm

wino o 4 rano , ukochany , i te roladki musiało być super :)dla takich chwil warto żyć !!

Odpowiedz
grumko 27/07/2010 - 4:21 am

O to fajny motyw z świętowaniem o tej porze;-)
Przekonałem się w zeszłym roku do śliwek suszonych, więc pewnie by mi taki kurczak zasmakował.

Odpowiedz
spencer 27/07/2010 - 5:57 am

Ale fajny pomysł.. Proste, efektowne, i zapewne pyszne.. Spróbuję!!

Odpowiedz
emma001 27/07/2010 - 12:10 pm

Uwielbiam śliwki w połaczeniu z mięsem

Odpowiedz
chantel 27/07/2010 - 3:02 pm

też lubię roladki ze śliwką 🙂
najlepszego dla Was

Odpowiedz
Nemi 27/07/2010 - 3:22 pm

Szalona Kobieta;) W. pewnie nosi Cię na rękach za taką niespodziankę;) Roladki wyglądają mega apetycznie!!!

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2010 - 11:59 am

Drób + suszone śliwki = "Niebo w gębie" Pzdr Aniado

Odpowiedz
Puszek 28/10/2014 - 6:11 pm

uwielbiam mięsa ze sliwkami jako jedyna w rodzinie Pyszne roladki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies