Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem

przez Malwina
Ciastka z żurawiną suszoną
Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem 

Co roku, poza pierniczkami, piekę na święta różnej maści ciasteczka. Obowiązkowo mniej lub bardziej nadziane bakaliami. Tym razem postawiłam na maślane ciastka nadziane suszoną żurawiną. Miałam dodać do nich jeszcze orzechy, jednak ostatecznie postawiłam na troszkę inną, bo kokosową wersję.

Ciastka, poza wspomnianą żurawiną, skrywają w środku wiórki kokosowe. Mają delikatny posmak i aromat pomarańczy, owocu który zawsze będzie mi się kojarzyć z okresem świątecznym. Gdy razem z Połówkiem turlaliśmy kulki z ciasteczkowej masy, wpadliśmy na pomysł, by obtoczyć je w dodatkowej porcji wiórków. Takie podwójnie kokosowe, nadziane żurawiną ciasteczka, będą pysznym prezentem dla najbliższych.

Ciastka na święta z żurawiną

CIASTKA Z ŻURAWINĄ I KOKOSEM


Składniki (na około 18-20 sztuk):

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (nie aromatu)*
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki suszonej żurawiny, posiekanej
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, miksujemy. Dodajemy wiórki i żurawinę, mieszamy dokładnie dłonią lub łyżką. Ciasto odstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy z niego 20 kulek, każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych, lekko spłaszczamy i układamy na blasze w odstępach. Pieczemy przez około 12-15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.

*ekstrakt pomarańczowy to nie to samo, co sztuczny aromat. 

Świąteczne ciastka z żurawiną
Świąteczne ciastka z żurawiną i kokosem 

Czas przygotowania: 30 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Kamila 10/12/2014 - 9:22 am

Wspaniałe, bardzo apetyczne ciacha!

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2014 - 9:26 am

witam, czym można zastąpić ekstrakt pomarańczowy? Bardzo ciekawy przepis – na pewno wypróbuję:) pozdrawiam

Odpowiedz
Karolina Sawulak 11/12/2014 - 11:12 am

Bo u Skworca aktualnie nie ma 🙁 za to jest waniliowy, który też widzę w wielu przepisach. Dziękuję za podpowiedź, gdzie mogę go kupić 🙂 ciasteczka zrobię na pewno 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/12/2014 - 11:15 am

Dziewczyny, jeśli nie macie ekstraktu, to go pomińcie. Karolino, waniliowy jest równie cudowny (możesz go też zrobić sama, przepis masz na blogu). Polecam także migdałowy. Kiedyś był u Skworca, ale teraz go nie widzę. Pachnie obłędnie i nadaje przyjemnego smaku.

Odpowiedz
Magda C. 10/12/2014 - 10:35 am

Jakie piękne ciastka!

Odpowiedz
Agnieszka 10/12/2014 - 12:36 pm

Grudzień to dla mnie najbardziej aktywny miesiąc pod względem pieczenia. Podobnie jak u Ciebie, obok pierniczków koniecznie muszą się pojawić jakieś ciasteczka 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 10/12/2014 - 2:59 pm

świetne ciasteczka i wyglądają jak śnieżynki 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/12/2014 - 3:25 pm

Kokos i żurawina – coś mi się wydaje, że te ciasteczka upiekłaś specjalnie dla mnie 🙂
Ja z kolei co roku piekę owsiane ciasteczka z żurawiną, orzechami i białą czekoladą. Jakoś tak nie ma dla mnie bez nich Świąt 🙂

Odpowiedz
Majana 10/12/2014 - 7:58 pm

Cudny pomysł! 🙂 Kokos i żurawina – obie rzeczy uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Ania_S 10/12/2014 - 10:06 pm

Wyglądają cudownie 🙂 Ja póki co, ze świątecznych dań upiekłam tylko pierniczki 🙂

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 11/12/2014 - 8:48 am

cudne ciasteczka!!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:06 am

Pyszne maleństwa!

Odpowiedz
gin 12/12/2014 - 12:52 pm

Wyglądają prześlicznie 🙂

Odpowiedz
Karolina Sawulak 12/12/2014 - 6:12 pm

Moje właśnie wjechały do piekarnika 😀 ależ jestem ciekawa ich smaku!!!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/12/2014 - 6:50 pm

My własnie w tym roku stwierdziliśmy, ze napieczemy pierniczków i ciasteczek i upieczemy jedno ciasto ….. bo ciasteczka i pierniczki dłużej świeże są i na dłużej starczą:) …. Twoje bardzo mi się podobaja:)

Odpowiedz
Karolina Sawulak 14/12/2014 - 6:52 pm

Rewelacja!!! Nie mają szansy przetrwać tygodnia 😉

Odpowiedz
JustInka 15/12/2014 - 11:05 am

Oj tak, pomarańcze i mandarynki to symbol świąt bardziej niż mikołaj, kalendarz adwentowy czy śnieg ( którego nie ma). Pomarańcze były w każdej paczce pod choinką i dłuuugo się na nie czekało. A kokos też w święta częściej bywał w wypiekach. Smakowite takie ciacha muszą być.

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2014 - 12:46 pm

z kokosem mi nie po drodze ale i tak Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie:)

ps. my z córcią pieczemy pierniczki, wdzięczny temat do dekoracji;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2014 - 9:28 pm

rewelacyjne, przepyszne! i jakie proste do wykonania! dziękuję za przepis
Kinga

Odpowiedz
Anonimowy 11/12/2016 - 5:54 pm

Rewelacyjne ! Ja dodałam chałwę i szczyptę cynamonu 🙂
Dominika

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies