Konfitura pomarańczowa |
Konfitura pomarańczowa to jeden z najsmaczniejszych zimowych dodatków do naleśników, ciast i gofrów. To prawdziwy rarytas dla miłośników tych pysznych cytrusów. Przygotowanie takiego dżemu jest stosunkowo proste. Jeśli przebrniecie przez obieranie owoców, to później jest już z górki. Do domowej konfitury dodaję naturalną pektynę. Zakupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością. Chyba najbardziej opłaca się zamówienie większej ilości przez Internet. Z pewnością polubicie ten produkt i często będziecie z niego korzystać w sezonie letnim.
KONFITURA POMARAŃCZOWA
Składniki (na 5 małych słoiczków, każdy po 180 ml):
- 10 dużych i soczystych pomarańczy (po obraniu powinny ważyć 1 kg)
- 15 g pektyny
- 200 g cukru (lub więcej wg uznania)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 50 ml amaretto (opcjonalnie), ewentualnie rumu
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy. Przy pomocy zestera lub tarki ścieramy 2 łyżeczki skórki z pomarańczy (bez białej błonki). Pomarańcze obieramy ze skórki (ścinamy również białą błonkę). Owoce kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. W trakcie obierania pomarańcze puszczą sporo soku. Do owoców dolewamy około 1/4 szklanki soku, a resztę wypijamy. Do garnka dokładamy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru. Wsypujemy ją do garnka, dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 3 minuty. Wsypujemy pozostały cukier, wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy 4-5 minut. Wlewamy amaretto, mieszamy. Gorącą konfiturę pomarańczową przekładamy do suchych słoików (wcześniej umytych, wyparzonych i osuszonych), mocno zakręcamy i odstawiamy na kuchenny ręcznik do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przenosimy słoiki do spiżarki. Konfitura na początku będzie rzadka, gdy całkowicie ostygnie, zgęstnieje.
Konfitura pomarańczowa |
Czas przygotowania: 50 minut.
31 komentarzy
Wygląda cudownie 🙂 Takie prezenty zawsze cieszą najbardziej 😉
Kolejna rzecz na liście do zrobienia! 🙂
ma piękny kolor!
uwielbiam konfiturę pomarańczową, kiedyś zrobiłam samodzielnie ale mi nie wyszła…:)
wygląda bardzo pysznie i ten kolor!
Zjadłabym nawet tak prosto ze słoiczka
Piękny kolor i bardzo apetyczna!
No ale nie mów, że to amaretto jest wyczuwalne w tej konfiturze? Jest? Konfitura ładnie wygląda, zjadłbym.
domek z piernika – w pierwszym zamyśle miałam dać samo amaretto (najbardziej mi odpowiada), ale okazało się, że zostało go bardzo mało dlatego dodałam rum plus właśnie łyżkę amaretto dla zapachu 😉
Zrobię…mąż uwielbia wszelkie konfitury byle było słodkie….pozdrawiam Malwinko…
bardzo kusząco wygląda ta konfitura, chyba też się skuszę w wolnej chwili 🙂
Taki prezent to chyba kazdy chciąłby dostac 😉
musi pięknie pachnieć ta konfitura 🙂 na zimowe śniadanka idealna!
Pychota!
Jaka piękna! Ja bym chciała taki prezencik:)
Myślałam o takiej właśnie, tylko, że z brandy, bo zostało mi po świątecznym cieście, musi byc absolutnie pyszna, wygląda super.
Właśnie ostatnio zastanawiałam się czy nie zrobić jakichś przetworów z cytrusów…a Ty mi tu taki pyszny przepis podsuwasz pod nos 😉
Pięknie podane te konfitury mniam 🙂
Pozdrawiam z Wino i Oliwki blog (nowy adres).
zjadłabym sobie taki dżemik… oj zjadłabym.
i pieknie wyglada. brawo malwinko
rum i amaretto.. aż trudno mi wyobrazic sobie jak cudnie aromatyczny jest to dżem.
O jaka piękna, słoneczna 🙂
zgadzam się z asiejką:)
To zdecydowanie moje smaki:) Śliczny kolor tej konfiturki 🙂
Przepiękne foto!!! na pewno wypróbuję przepis:)
Od dłuższego czasu chodzi za mną zrobienie takiej konfitury ale większość przepisów jakie spotkałam jest w całą pomarańczą, łącznie z białym albedo….a to mi się nie podoba 😉 Twój przepis wydaje się samowity 😀
Od tego koloru aż się w głowie kręci! 🙂 Gzie dostać pektynę? Bo pierwszy raz o tym słyszę 😉
Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Ja zawsze kupowałam z Pektowinu na allegro, ale teraz nie widzę, by była dostępna (u mnie stacjonarnie jest tylko dość droga pektyna jakiejś niemieckiej firmy). W pierwszym lepszym sklepie w sieci znalazłam ją w dość dobrej cenie 20 zł za 200 g. Wystarczy to na przygotowanie dżemów z około 14 kg owoców 🙂
Czy blonki spomiedzy czastek nalezy usunac czy zostawic?
Przez pierwsze 2 lata, gdy robiłam tę konfiturę, filetowałam pomarańcze. Od 4 lat po prostu dokładnie je obieram i siekam (bez skóry, białej warstwy pod nią i frędzla w środku) i wychodzi super, a pracy o wiele mniej.
Czy pektynę można zastąpić np. agarem?
Nie mogę jej nigdzie znaleźć, nawet w sklepach ekologicznych, gdzie zwykle maja takie rzeczy.
Teraz nie ma sezonu, więc pewnie dlatego. Zamiast pektyny może być agar. Na tę ilość dodaj 1-1,5 łyżeczki agaru w proszku.
Bardzo dziękuję, wyszlo przepyszne. Dwa słoiczki już zniknęły.