Spotkałam wiele wersji tej potrawy. Sama do tej pory przygotowywałam ją w wersji białej. Pomidorowa wariacja na temat tej pasty bardzo przypadła do gustu moim gościom. Jest to kolejne szybkie i nieskomplikowane danie, które robi się praktycznie samo. Przypadnie ono do gustu nie tylko wielbicielom makaronów i kuchni włoskiej.
Przepis dodaję do akcji F1 od kuchni w ramach GP Europy.
Przepis dodaję do akcji F1 od kuchni w ramach GP Europy.
FUSILLI ALLA BOSCAIOLA (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 175 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
- 250 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 700 g obranych pomidorów, posiekanych
- 100 ml śmietanki 30 %
- 500 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 80 g startego sera Pecorino Romano
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy boczek i pieczarki, smażymy kolejne 5 minut. Wrzucamy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy do sosu odrobinę cukru. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Wlewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy 3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy posypane serem Pecorino Romano.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
32 komentarze
pyszne danie 🙂
przy takich daniach trudno nie prosić o dokładkę 🙂
Uwielbiam paste pod każdą postacią. Fajny przepis. I wygląda apetycznie.
Pozdrawiam ♥ Pati
Wspaniałe smaki, idealnie zaprezentowane!
Danie bardzo apetyczne, a że jest makaron to biorę! 🙂
Pycha danie ,bardzo lubię makarony..a odrobina cukru do pomidorów chyba powinna być zawsze 🙂 Pozdrawiam
Makaron, wędzony boczek i pietruszka–> dla mnie połączenie bardzo smakowite. Takim obiadem nigdy się nie przejem:)
Pyszny Malwinko! Może nawet na obiad dziś takie pyszności zrobię?
Takie makarony z szybkim i prostym sosem są najlepsze na świecie!
Nic dodać, nic ująć.
Miłego piątku,
Edith
dania szybkie i nieskomplikowane lubię najbardziej. Piękne zdjęcia i interesujące przepisy 🙂
Rewelacja 😉 Z chęcią spróbuję 🙂
Obie wersje bardzo mi sie podobaja! A zdjecia swietne.
Jestem pewna, że przypadnie mi do gustu:)
O tak! To zdecydowanie coś dla mnie 🙂 A jeśli jeszcze robi się 'samo' to na pewno muszę spróbować 😉 Pozdrawiam!
Bajeczne danie…
Pewnie będzie problem z dostaniem tego sera, ale inny ostry ser też powinien się sprawdzić 🙂
Bardzo pod mój smak 🙂 Wspaniałe!
Zachęcająca pasta! Obecność boczku z pewnością przekona mężczyzn, by jej spróbować 🙂
Własnie zajadam. Zrobiłam z kilkoma zmianami (w lodówce miałam ciut inne zaopatrzenie;) i jest przepyszne! On tez krzyczał przed chwilą z drugiego pokoju, że pyycha 😉
Muszę przyznać, że szybko działasz;)
Wygląda apetycznie :}
Mniam, pyszności!:)
cudnie wygląda, musi smakować też bosko
wygląda przepysznie 🙂
Ostatnio bardzo polubiłam dania z makaronem. Są szybkie w wykonaniu a jednocześnie mające szeroką paletę wyboru w kwestii dodatków;) Twoja propozycja przemawia do mnie:)
Na pewno boskie 🙂 U mnie jak widać makarony rządzą 🙂
Ja zdecydowanie wolę wersję pomidorową. 🙂
uwielbiam takie makaronowe połączenia!
Malwinko, to musi być naprawdę dobre. Lubię wszystko co związane z makaronem również 😉
Na pewno wypróbuje:}
zapisałam w rubryce koniecznie do zrobienia 🙂
Dawniej jak jeszcze nie znałam pisowni, ani tego przepisu to z nazwy wyobrażałam sobie kobietę o imieniu Jola, mająca jakieś boskie własciwości. Po prostu Boską Jolę. 😉
Pozdrawiam
A.