Fusilli alla boscaiola

przez Malwina
Fusilli alla boscaiola

Spotkałam wiele wersji tej potrawy. Sama do tej pory przygotowywałam ją w wersji białej. Pomidorowa wariacja na temat tej pasty bardzo przypadła do gustu moim gościom. Jest to kolejne szybkie i nieskomplikowane danie, które robi się praktycznie samo. Przypadnie ono do gustu nie tylko wielbicielom makaronów i kuchni włoskiej. 

Przepis dodaję do akcji F1 od kuchni w ramach GP Europy. 

Fusilli alla boscaiola

FUSILLI ALLA BOSCAIOLA (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 175 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
  • 250 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 700 g obranych pomidorów, posiekanych
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 500 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 80 g startego sera Pecorino Romano
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy (nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy boczek i pieczarki, smażymy kolejne 5 minut. Wrzucamy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeśli pomidory są kwaśne, dodajemy do sosu odrobinę cukru. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Wlewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy 3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy posypane serem Pecorino Romano.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

kuchenny bałagan 29/06/2012 - 6:41 am

pyszne danie 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 29/06/2012 - 6:48 am

przy takich daniach trudno nie prosić o dokładkę 🙂

Odpowiedz
patitolubi 29/06/2012 - 7:00 am

Uwielbiam paste pod każdą postacią. Fajny przepis. I wygląda apetycznie.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Kamila 29/06/2012 - 7:12 am

Wspaniałe smaki, idealnie zaprezentowane!

Odpowiedz
Bon Appetit! 29/06/2012 - 7:37 am

Danie bardzo apetyczne, a że jest makaron to biorę! 🙂

Odpowiedz
Mona 29/06/2012 - 7:57 am

Pycha danie ,bardzo lubię makarony..a odrobina cukru do pomidorów chyba powinna być zawsze 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Shiral 29/06/2012 - 7:57 am

Makaron, wędzony boczek i pietruszka–> dla mnie połączenie bardzo smakowite. Takim obiadem nigdy się nie przejem:)

Odpowiedz
tu-tusia 29/06/2012 - 8:11 am

Pyszny Malwinko! Może nawet na obiad dziś takie pyszności zrobię?

Odpowiedz
Madame Edith 29/06/2012 - 8:11 am

Takie makarony z szybkim i prostym sosem są najlepsze na świecie!
Nic dodać, nic ująć.

Miłego piątku,
Edith

Odpowiedz
Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? 29/06/2012 - 8:17 am

dania szybkie i nieskomplikowane lubię najbardziej. Piękne zdjęcia i interesujące przepisy 🙂

Odpowiedz
Beatrice 29/06/2012 - 9:05 am

Rewelacja 😉 Z chęcią spróbuję 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/06/2012 - 10:07 am

Obie wersje bardzo mi sie podobaja! A zdjecia swietne.

Odpowiedz
Nemi 29/06/2012 - 10:35 am

Jestem pewna, że przypadnie mi do gustu:)

Odpowiedz
agnieszka 29/06/2012 - 10:56 am

O tak! To zdecydowanie coś dla mnie 🙂 A jeśli jeszcze robi się 'samo' to na pewno muszę spróbować 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Angie 29/06/2012 - 11:29 am

Bajeczne danie…

Odpowiedz
Agata Pachla 29/06/2012 - 12:29 pm

Pewnie będzie problem z dostaniem tego sera, ale inny ostry ser też powinien się sprawdzić 🙂

Odpowiedz
Natalia 29/06/2012 - 2:33 pm

Bardzo pod mój smak 🙂 Wspaniałe!

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 29/06/2012 - 2:53 pm

Zachęcająca pasta! Obecność boczku z pewnością przekona mężczyzn, by jej spróbować 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 29/06/2012 - 4:00 pm

Własnie zajadam. Zrobiłam z kilkoma zmianami (w lodówce miałam ciut inne zaopatrzenie;) i jest przepyszne! On tez krzyczał przed chwilą z drugiego pokoju, że pyycha 😉

Odpowiedz
Malwina 29/06/2012 - 4:40 pm

Muszę przyznać, że szybko działasz;)

Odpowiedz
ola in the kitchen 29/06/2012 - 8:44 pm

Wygląda apetycznie :}

Odpowiedz
Majana 29/06/2012 - 9:05 pm

Mniam, pyszności!:)

Odpowiedz
Dusia 30/06/2012 - 6:34 pm

cudnie wygląda, musi smakować też bosko

Odpowiedz
Gosia 01/07/2012 - 10:36 am

wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Agiatis 01/07/2012 - 8:48 pm

Ostatnio bardzo polubiłam dania z makaronem. Są szybkie w wykonaniu a jednocześnie mające szeroką paletę wyboru w kwestii dodatków;) Twoja propozycja przemawia do mnie:)

Odpowiedz
JustInka 01/07/2012 - 8:59 pm

Na pewno boskie 🙂 U mnie jak widać makarony rządzą 🙂

Odpowiedz
Grażyna 02/07/2012 - 8:06 am

Ja zdecydowanie wolę wersję pomidorową. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 02/07/2012 - 9:21 am

uwielbiam takie makaronowe połączenia!

Odpowiedz
Feri 02/07/2012 - 1:21 pm

Malwinko, to musi być naprawdę dobre. Lubię wszystko co związane z makaronem również 😉

Odpowiedz
ola in the kitchen 02/07/2012 - 8:16 pm

Na pewno wypróbuje:}

Odpowiedz
magda k. 03/07/2012 - 8:44 am

zapisałam w rubryce koniecznie do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 05/07/2012 - 9:14 am

Dawniej jak jeszcze nie znałam pisowni, ani tego przepisu to z nazwy wyobrażałam sobie kobietę o imieniu Jola, mająca jakieś boskie własciwości. Po prostu Boską Jolę. 😉
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies