Chocolate fudge cake

przez Malwina

Chocolate fudge cake

To ciasto pokochał mój Połówek. Robiłam je już trzykrotnie i na pewno nie raz jeszcze powtórzę. Prezentuje je Wam w takiej wersji, jak podawał oryginalny przepis. O wiele bardziej przypadło jednak domownikom do gustu, kiedy było przełożone bitą śmietaną i letnimi owocami. Jeśli jesteście czekoladoholikami, to na pewno jest to ciasto, które pokochacie. Upiekłam je razem z Irenką i Andrzejem w ramach wyprawy z Widelcem przez Australię i Oceanię. 

Chocolate fudge cake

CHOCOLATE FUDGE CAKE (AUSTRALIA)

Składniki (na tortownicę 20-22 cm):
[źródło]

  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 220 g cukru (w oryginale 375 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 180 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • sos- 250 ml kremówki*, 200 g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą. Masło, cukier i ekstrakt ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Przestudzoną masę czekoladową stopniowo dodajemy do ciasta, miksujemy. W 2-3 turach dodajemy na zmianę mleko i mąkę, za każdym razem dobrze wszystko miksując. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (150 stopni bez termoobiegu) i pieczemy przez 1 godzinę 15 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. 
Przygotowujemy sos- kremówkę podgrzewamy doprowadzając ją prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Ciasto podajemy z sosem czekoladowym i prażonymi orzechami.

*jeśli chcecie, by sos był rzadszy, użyjcie kremówki 30 %. By otrzymać gęstszą polewę, należy sięgnąć po kremówkę 36 %. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

Chocolate fudge cake

35 komentarzy
0

Podobne posty:

35 komentarzy

grumko 08/08/2012 - 2:39 am

Jak już Ci wspominałem nam to ciasto najbardziej smakowało, kiedy posmarowaliśmy je sosem, posypaliśmy orzechami, a później schłodziliśmy do momentu aż masa sosowo – orzechowa stężała.
Planujemy niedługo powtórzyć ten wypiek, więc może spróbujemy wersji z owocami, kto wie?;-)
Dzięki za fajny przepis i wspólne pieczenie;-)

Odpowiedz
Malwina 08/08/2012 - 7:21 am

Będę musiała wypróbować także i Wasz sposób. Ale to dopiero jesienią, póki co cieszymy się sezonowymi owocami;)
Również dziękuję za kolejne wspólne pichcenie!

Odpowiedz
teenager ;) 08/08/2012 - 3:28 am

to ciasto zdecydowanie dla mojego brata …
pychotka !

Odpowiedz
majka 08/08/2012 - 5:50 am

Wyglada doskonale! Mozna sie w nich zakochac od pierwszego wejrzenia..ze o pierwszym kesie nie wspomne :))

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Madame Edith 08/08/2012 - 5:56 am

Malwinko,
piękne ciasto. Nigdy takiego nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, ale sądząc po składnikach jest wyborne!

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
lekki brzusio 08/08/2012 - 6:30 am

ja już po fakturze widze, że przypadłoby mi do gustu, nie tylko za sprawą czekolady.

Odpowiedz
aga i kaja 08/08/2012 - 6:31 am

Ciasto wygląda wspaniale. Duża dawka czekolady, której nigdy za wiele 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
Beatrice 08/08/2012 - 7:02 am

Ciacho rewelacyjne i pewnie mi też przypadłoby do gustu przełożone bitą śmietaną i z dodatkiem owocków 🙂

Odpowiedz
Ola 08/08/2012 - 7:19 am

trzykrotnie, więc musi być przepyszne! rzadko kiedy wraca się tyle razy do ciasta, skoro jest tyle innych do skosztowania 😉

Odpowiedz
pieczarka mySia 08/08/2012 - 7:27 am

Ciasto wyglada oblednie pysznie i nie wadpie w to, ze smakuje inaczej! Narobilas mi ochoty na takie ciacho 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Antenka 08/08/2012 - 7:49 am

jaka ilość czekolady!:) myślę, że jak tek czekolady jest tyle, to i mój połówek pokochałby to ciacho;)

Odpowiedz
Kaś. 08/08/2012 - 7:51 am

Wspaniałe! Myślałam że będzie bardzo ciężkie a myliłam się. Mój tata ( pospolity czekoholik ) będzie zachwycony szczególnie jak przełoże to ciastą masą czekoladową :p

Odpowiedz
Ivka 08/08/2012 - 7:56 am

Czekoladowe więc dla czekoladoholika jak ja:) Ma fajna konsystencję!

Odpowiedz
CornerWithRecipes 08/08/2012 - 8:07 am

idealne czekoladowe ciasto 🙂 może nawet by zaspokoiło na jakiś czas apetyt na słodkie mojego chłopaka;)

Odpowiedz
japoniabliżej 08/08/2012 - 8:24 am

Wygląda przepysznie. Świetne fotki. 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 08/08/2012 - 8:45 am

Wspaniałe. Myślę, że rzeczywiście przekładane czymś może być lepsze.

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 08/08/2012 - 9:09 am

Wygląda przepysznie! Mi podoba się i wersja soute i przekładane! Pozdrawiam!

Odpowiedz
amaranthrose 08/08/2012 - 9:18 am

Wygląda przepysznie:)
Dziękuję za wizytę na blogu!

Odpowiedz
Schokolade Inspirationen 08/08/2012 - 9:19 am

Jakby miał kto jeść o takie ciasta robiłabym codziennie:)
Ale taka cała brytfanna to dla mnie jednak troche za dużoxD:)
Pyszności:)

Odpowiedz
Tomek gotuje 08/08/2012 - 9:29 am

Na pierwszy rzut oka wygląda po prostu jak murzynek, ale jak tak człowiek patrzy to zaczyna dostawać coraz większego ślinotoku 😉

Odpowiedz
Agata Pachla 08/08/2012 - 9:47 am

Jakie piękne! Jestem pewna, że mnie też by posmakowało!

Odpowiedz
Nemi 08/08/2012 - 10:38 am

Już je pokochałam:) Od pierwszego spojrzenia na zdjęcie;)

Odpowiedz
Bee 08/08/2012 - 12:11 pm

Co za czekoladowe cudo, dla mnie idealne! 😀

Odpowiedz
Aurora 08/08/2012 - 12:28 pm

Kocham i ja 😀

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 08/08/2012 - 1:50 pm

Wirtualnie dosiadam się do stołu i proszę o talerzyk z kawałkiem tych cudownych pyszności 🙂

Odpowiedz
Holga 08/08/2012 - 2:08 pm

Imponujący. Ach, uwielbiam takie 'gęste' i konkretne ciasta, rażące czekoladowościami z każdej strony. Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Kasia 08/08/2012 - 2:33 pm

wspaniały…. mi smakowałby w każdej postaci! przełożony kremem lub nie, nieistotne, ważne że czekoladowy :)) pięknie wyrósł!!

Odpowiedz
Zielaczek 08/08/2012 - 3:23 pm

aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! ślinotok 🙂

Odpowiedz
Paulina 08/08/2012 - 3:48 pm

lubię takie czekoladowe ciasta:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/08/2012 - 4:15 pm

wygląda bardzo rozkosznie. nie dziwię się więc, że i Połówek tajemniczy, pokochał je bez pamięci. też bym pewnie takim uczuciem obdarzyła Twoje ciastko, jak go spróbuję ;]

Odpowiedz
Samantha 08/08/2012 - 5:17 pm

Piękne ! Pysznie się prezentuje 😉

Odpowiedz
Viola 08/08/2012 - 8:42 pm

Zakochałam się w nim, a moje dzieciaki by oszalały! Rewelacja!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 13/08/2012 - 12:29 pm

Jako czekoladoholik zapisuję do wykonania 😉

Odpowiedz
Anonimowy 05/10/2012 - 4:30 am

Ciasto zrobione ! Pychota pychota i jeszcze raz pychota 🙂 Dziękuje za przepis smak rewelacja 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/10/2012 - 6:25 am

Bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało. Jest naprawdę świetne;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies