Czekoladowo-orzechowe ciasto ze śliwkami

przez Malwina

To ciasto będę piekła zdecydowanie częściej. Jest mocno orzechowe w smaku i pełne drobinek czekolady. Zniknęło w mgnieniu oka, zdążyłam tylko zrobić jego zdjęcie przed pokrojeniem. Myślę, że będzie równie smaczne z dodatkiem jabłek lub gruszek. Serdecznie Wam polecam!
Razem ze mną to pyszne ciasto przygotowały Maggie, Gin i Dobromiła. 

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki (na tortownicę 20 cm):
[źródło]

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru muscovado
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki całych orzechów laskowych
  • 500 g śliwek węgierek, wypestkowanych i posiekanych
  • dodatkowo kilka śliwek na wierzch ciasta
  • 40 g czekoladowych groszków
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i orzechami. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę z orzechami, miksujemy krótko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i śliwki, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto (będzie gęste) i wygładzamy jego wierzch (najlepiej za pomocą łyżki zwilżonej zimną wodą). Na wierzchu układamy połówki pozostałych śliwek (lekko je dociskając), orzechy i groszki czekoladowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 60 minut (w oryginalnym przepisie podano czas 40-50 minut, jednak moim zdaniem jest to zbyt krótki czas pieczenia). Po ostygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 
36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

Kruszynka 02/09/2012 - 5:18 pm

Pycha 🙂 Chyba też takie zrobię ;D

Odpowiedz
Kruszynka 02/09/2012 - 5:19 pm

uwielbiam takie, więc pewnie też takie zrobię 😉

Odpowiedz
Wiera 02/09/2012 - 5:21 pm

Na wszystkich blogach to ciasto prezentuje się pysznie. Ale tutaj? Jakbyś dodała kurkumy. A może to takie zdjęcie?

Odpowiedz
Malwina 03/09/2012 - 8:56 am

Moje miało kolor taki, jak na zdjęciu. W środku było troszkę ciemniejsze.

Odpowiedz
whiness 02/09/2012 - 5:32 pm

Cudnie jesienne ciasto. 🙂 Dla tych aromatów można przekonać się do tej pory roku.

Odpowiedz
gin 02/09/2012 - 5:37 pm

Pysznie wygląda 🙂 Z jabłkami równie dobre 😉

Dziękuję za możliwość wspólnego pieczenia 🙂

Odpowiedz
Kamila 02/09/2012 - 6:09 pm

Fantastyczne, bardzo jesienne smaki 🙂

Odpowiedz
kruszyna 02/09/2012 - 6:11 pm

Pięknie wygląda, musi być pyszne! Wpisuje się już w jesienne klimaty 🙂

Odpowiedz
Antenka 02/09/2012 - 6:12 pm

ale piękne ciasto, rozpłynęłam się nad nim:D porywam duży kawałek!

Odpowiedz
Kasia 02/09/2012 - 6:29 pm

musi być pycha 🙂 wcale nie dziwię się, że będziesz je piekła częściej 🙂 jak dorwę orzechy laskowe na następnych większych zakupach, też je upiekę!

Odpowiedz
Evitaa 02/09/2012 - 6:30 pm

Cudnie wygląda! Ten piękny kolor pewnie zawdzięcza muscovado :).

Odpowiedz
Mona 02/09/2012 - 6:47 pm

wyglada pięknie..i śliwki i orzechy bardzo lubię .Jutro muszę poszukać dobrych śliwek:)Pozdrawiam .

Odpowiedz
Tomek gotuje 02/09/2012 - 6:47 pm

Smakowite wyszło Wam to ciasto 🙂

Odpowiedz
Drui... 02/09/2012 - 6:52 pm

Dopiero pisałam u Maggie komentarz typu ochy i achy nad tym ciastem. Skoro Ty i Maggie piszecie, że jest pyszne to zapisuję je na listę do zrobienia. 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 02/09/2012 - 7:26 pm

Ale super wygląda, ciekawy ma kolor, Kocham śliwki i muszę je zrobić…<3
Czy został może kawałek na spróbowanie??

Odpowiedz
Avelina 02/09/2012 - 7:27 pm

Bardzo apetyczne, nie dziwię się że szybko znikło 🙂

Odpowiedz
Kathy 02/09/2012 - 7:43 pm

mmmm, ale pychota! porywam kawałek! : )

Odpowiedz
Kamciss 02/09/2012 - 7:55 pm

Jaki piękny grubasek *.*

Odpowiedz
Droczilka 02/09/2012 - 8:11 pm

Świetne połączenie smaków – orzechy, czekolada i śliweczki. Ciacho wygląda abardzo smakowicie! 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 02/09/2012 - 8:15 pm

wspolnie zawsze smakuje lepiej ;D

Odpowiedz
Marta 02/09/2012 - 9:03 pm

hmmm, gdzieś już to ciasto widziałam:) Wygląda super!

Odpowiedz
Magda111 02/09/2012 - 9:16 pm

Bardzo podobne do pieguska 🙂
Mam zaszczyt nominować Twój blog do Versatile Blogger Award Po szczegóły zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/09/2012 - 8:57 am

Dziękuję!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 02/09/2012 - 9:17 pm

mmm zjadłabym kawałeczek 😉

Odpowiedz
Bee 02/09/2012 - 9:26 pm

Czekolada i śliwki to cudowne połączenie <3

Odpowiedz
Majana 02/09/2012 - 9:29 pm

Wspaniałe ciacho Malwinko. Połączenie smaków wspaniale pasuje. Cudne.:)

Odpowiedz
teenager ;) 03/09/2012 - 3:43 am

boskie ciasto , czekolada ,orzechy ,śliwki – czego chcieć więcej ? pycha !

Odpowiedz
bartoldzik 03/09/2012 - 4:10 am

Wygląda naprawdę świetnie i jeśli smakuje jak wygląda to z pewnością je upiekę ;-))

Odpowiedz
Agnieszka 03/09/2012 - 11:40 am

Śliwki, czekolada, orzechy. To ciasto musi być pyszne! 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 03/09/2012 - 3:18 pm

Malwinko,

tak mnie zachęciłyście z Maggie do tego ciasta, że i ja go spróbuję 🙂 Bardzo mi się podoba!

A ze względu na urlop nie będzie mnie przez pewien czas u Ciebie, więc do napisania/przeczytania po powrocie!

Pozdrawiam cieplutko,
E.

Odpowiedz
Madleine 03/09/2012 - 4:36 pm

kocham sliwki a to ciasto wyglada cudnie!!

Odpowiedz
chantel 03/09/2012 - 5:20 pm

oj pysznie wygląda. Połączenie bardzo udane 🙂

Odpowiedz
Elexis 03/09/2012 - 6:09 pm

Wygląda jak ciasteczko piegusek:)))

Odpowiedz
Szybkie gotowanie 03/09/2012 - 6:18 pm

Polecam koniecznie taką zupkę:) a co do ciasta to uwielbiam ze śliwkami, ale jakos jeszcze nie miałam okazji zrobić w tym sezonie…

Odpowiedz
Bernadeta 03/09/2012 - 9:42 pm

ciasto zapowiada się pysznie.

Odpowiedz
Małgosia 12/09/2021 - 6:29 pm

Malwino.
porwałam się na to ciasto. Sezon na śliwki. sama nie wpadłabym na takie połączenie. I tak jak piszesz, znika błyskawicznie. Proste, przepyszne. Orzechy, śliwka, gorzka czekolada……
Na wierzch mojego ciasta wcisnęłam jeszcze takie malutkie herbatniki ze spodem czekoladowym. Chrupanie, tekstura, wygląd- wyrasta wysokie. Pierwsze miejsce na topie.
Korzystam z wielu twoich przepisów i już cieszę się z k olejnej Twojej książki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies