Dziś przepis na tiramisu w wersji bezjajecznej. Przygotowałam je na wieczór włoski, o którym Wam wspomniałam. Mój Połówek uwielbia ten deser, ja tym bardziej, ponieważ robi się gi błyskawicznie. W podobnie szybkim tempie lubi też znikać. Możemy go przygotować także w pucharkach lub kieliszkach.
TIRAMISU (BEZ JAJEK)
Składniki (na formę 26 cm x 13 cm):
- 250 g mascarpone
- 150 ml kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru*
- 250 ml mocnego naparu kawowego
- kieliszek amaretto
- 120 g podłużnych biszkoptów
- kakao i starta gorzka czekolada do oprószenia ciasta
Robimy mocny napar kawowy (u mnie 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 250 ml wrzątku, możemy go lekko dosłodzić). Odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone krótko ubijamy razem z cukrem pudrem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serka, mieszając łyżką. Do zimnej kawy dodajemy amaretto, maczamy w niej biszkopty (robimy to bardzo szybko, aby się nie rozpadły i zbytnio nie rozmiękły) i układamy na dnie naczynia**. Na warstwie biszkoptów rozkładamy połowę masy z mascarpone, kolejno znów biszkopty i resztę kremowej masy. Całość posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
*lub więcej do smaku
**formę warto wyłożyć folią aluminiową
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut
31 komentarzy
ja też wolę wersję bez jajek, zresztą tutaj widać 🙂 http://lolajoo.blogspot.com/2012/03/tiramisu-przepis-moja-wersja.html
Bardzo fajny przepis, deser szybki w wykonaniu, a już sobie wyobrażam jak obłędnie smakuje 😀
Jak Ty kusisz od samego rana, podziel , że się chociaż kobieto 😉
Pyszny deser!
Mmmm uwielbiam tiramisu, mogę się poczęstować kawałeczkiem?
ja uwielbiam tiramisu, myślę, że to bez jajek jest równie pyszne jak tradycyjne.
Probowalam wersji bezjajecznej i tez jest niezla, chociaz tradycyjna bije ja na glowe. Bardzo elegancko wyglada twoje tiramisu, moje po przelozeniu na talerzyk jest zwykle wybitnie rozpackane 🙂
Ja też najczęściej robię tiramisu z jajkami. Niestety szczęśliwe kurki mojego dostawcy od miesiąca nie niosą zbyt wiele , a na tych sklepowych wolałam nie robić.
Na taki to się skuszę 😀 Wyglada REWELACYJNIE 😀
świetny przepis, prosty i szybki:)
wygląda obłędnie:) każdy pisze, że deser pyszny i prosty, ale wstyd się przyznać, nigdy jeszcze go nie robiłam;)
super deser!!!
Aleś mi smaka narobiła:) Świetnie wygląda, aż ciekaw jestem smaku..
Fajny przepis, mniam~ Od jakiegoś czasu kombinuję jak zastąpić mascarpone – kiedy mi się uda od razu robię tiramisu 🙂
jak u mnie się pojawia to też błyskawicznie znika 🙂
Malwinko, zaraz zapisuję ten przepis. Moja córka uwielbia to ciasto, a ja szukałam dobrej wersji bez jajek 🙂
o jeny jak dawno nie robiłam 🙂
Bardziej podobaja mi sie przepisy na tiramisu bez jajek 🙂 jakos pewniej sie czuje 🙂
Przepis zapisuje i pozdrawiam! 🙂
Dawno nie robiłam! Dziękuję za pyszne przypomnienie!
Rewelacja , ślinka cieknie
Myślałam, że bez jajek się nie da 🙂
zabieram sie za tiramisu od dawna i jeszcze nie zdarzylam zrobic ;p
Uwielbiam tiramisu, ale nie miałem jeszcze okazji robić go samodzielnie 🙂
Dawno nie robiłam tiramisu. Uwielbiam. Cudowny deser, choć kaloryczny bardzo.
Ja robię z jajkami,ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, bo na pewno jest bardzo pyszna. 🙂
Uściski :*
jak ja lubię takie ciacha 🙂
Boskie!!! Rodzinka wylizała alufolię 😉 A musisz wiedzieć, że jestem mistrzynią zakalca 😉 Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis! Zrobiłam je, bo chciałam zużyć serek mascarpone, no i zniknęło ani się obejrzałam!
Miło mi to słyszeć:)
Super deser, wersja bez jajek jest zdecydowanie lepsza.
Już mama smaczek, idę zrobić……
Wyszlo pyszne i zniknelo w mig.Zrobilam z likierem pigwowym(odrobinke) i na 500g serka dalam 200g smietany.Super.Tylko te kalorie!Nic to wkrotce zrobie znowu.Polecam!Smacznego.