Dzień dobry,
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na lekki bezmięsny makaron z cukinią i pomidorami. Prosty, szybki, w sam raz na obiad w zabiegany dzień. Wiecie, że najbardziej lubię właśnie takie nieskomplikowane przepisy. Kilka składników i na stole ląduje zdrowy i smaczny posiłek.
Ten makaron jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możecie go z powodzeniem zapakować do swojego lunchboxu. Jeśli macie pod ręką ser feta lub kozi, warto dodać odrobinę do gotowej potrawy.
Jeśli szukasz bezmięsnych przepisów na obiad, wypróbuj też przepis na makaron z pieczarkami.
Makaron z cukinią i pomidorami – przepis
1 porcja ma 444 kcal (12 B, 72 W, 11 T) – cały przepis przygotowano na 5 g oliwy
Składniki (na 1 porcję):
- 80 g ulubionego makaronu
- Pół czerwonej cebuli
- 130 g nieprzerośniętej cukinii z cienką skórką
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ząbek czosnku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- Kilkanaście listków bazylii
- Sól do smaku
- 20 g ulubionych oliwek (u mnie Kalamata).
- Dobrej jakości oliwa do smażenia (warto użyć oliwy z dodatkiem ziół, np. bazyliowej, z chili)
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w piórka, cukinię wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry, pomidorki na pół.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę (u mnie 1 łyżeczka, wrzucamy cebulę i cukinię, smażymy przez około 5-6 minut lub dłużej do preferowanej miękkości. Dodajemy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, smażymy przez 2-3 minuty.
- Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy bazylię, sól do smaku, oliwki i odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy. W razie potrzeby danie kropimy delikatnie oliwą. Podajemy na ciepło lub na zimno jako sałatkę.
Uwagi:
- Danie można dodatkowo posypać pokruszonym serem feta lub miękkim kozim serem w roladce.
1 komentarz
o kurczaki, nieświaodmie, bez przepisu robię często prawie identyczny 😀 😀 Proste makarony rządzą 🙂