Makaron z cukinią i pomidorami

przez Malwina
Makaron z cukinią

Dzień dobry,

Tym razem przychodzę do Was z przepisem na lekki bezmięsny makaron z cukinią i pomidorami. Prosty, szybki, w sam raz na obiad w zabiegany dzień. Wiecie, że najbardziej lubię właśnie takie nieskomplikowane przepisy. Kilka składników i na stole ląduje zdrowy i smaczny posiłek.

Ten makaron jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możecie go z powodzeniem zapakować do swojego lunchboxu. Jeśli macie pod ręką ser feta lub kozi, warto dodać odrobinę do gotowej potrawy.

makaron z pieczarkami

Jeśli szukasz bezmięsnych przepisów na obiad, wypróbuj też przepis na makaron z pieczarkami.

makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami – przepis

1 porcja ma 444 kcal (12 B, 72 W, 11 T) – cały przepis przygotowano na 5 g oliwy

Składniki (na 1 porcję):

  • 80 g ulubionego makaronu
  • Pół czerwonej cebuli
  • 130 g nieprzerośniętej cukinii z cienką skórką
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól do smaku
  • 20 g ulubionych oliwek (u mnie Kalamata).
  • Dobrej jakości oliwa do smażenia (warto użyć oliwy z dodatkiem ziół, np. bazyliowej, z chili)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w piórka, cukinię wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry, pomidorki na pół.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę (u mnie 1 łyżeczka, wrzucamy cebulę i cukinię, smażymy przez około 5-6 minut lub dłużej do preferowanej miękkości. Dodajemy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, smażymy przez 2-3 minuty.
  3. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy bazylię, sól do smaku, oliwki i odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy. W razie potrzeby danie kropimy delikatnie oliwą. Podajemy na ciepło lub na zimno jako sałatkę.

Uwagi:

  • Danie można dodatkowo posypać pokruszonym serem feta lub miękkim kozim serem w roladce.
makaron z cukinią i pomidorami
1 komentarz
0

1 komentarz

Zuza 09/05/2020 - 11:38 am

o kurczaki, nieświaodmie, bez przepisu robię często prawie identyczny 😀 😀 Proste makarony rządzą 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies