Peperonata na zimę

przez Malwina
Przetwory z papryki na zimę
Peperonata na zimę

Peperonata to jedno z moich ulubionych warzywnych dań. Od ubiegłego roku skrzętnie pakuję ją do słoiczków, by cieszyć się jej smakiem jesienią i zimą. Jest smaczna sama w sobie, można ją więc zajadać z dodatkiem pieczywa lub podać do grillowanego lub pieczonego mięsa (lub tofu). Chociaż słoiczki schowałam bardzo głęboko w szafie, zapewne do grudnia (a może nawet i wcześniej) wszystkie będą już opróżnione. Po powrocie z wakacji zabiorę się za zrobienie kolejnej porcji. 
Przepis na peperonatę bierz udział w akcji Mopsika- Warzywa Psiankowate 2014.
 Razem ze mną przetwory z warzyw psiankowatych przygotowała także Zuzia.

PEPERONATA NA ZIMĘ

Składniki:
  • 1 kg papryki (najlepiej różnych kolorów; u mnie czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa i biała)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g pomidorów lima
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • cukier do smaku (dałam 1 łyżkę)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • pieprz do smaku (dałam pół łyżeczki)
Przygotowanie:
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych (polecam obrać ją dodatkowo ze skórki przy pomocy ostrej ręcznej obieraczki do warzyw) a następnie kroimy w podłużne paski. Cebule siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki (nacinamy na krzyż, zalewamy je wrzątkiem, po 2 minutach odlewamy gorącą wodę i wlewamy zimną, następnie pomidory obieramy), pozbawiamy je szypułek i kroimy w kostkę. Pomidory umieszczamy w garnku.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 10 minut, aż będzie miękka i dokładamy do pomidorów. Na patelnię wrzucamy czosnek i krótko smażymy, aż zacznie wydzielać aromat. Dokładamy go do pomidorów. Garnek z pomidorami przykrywamy i stawiamy na gazie. Gotujemy przez 15 minut.

W tym czasie na dużej patelni smażymy paprykę przez 10 minut. Paprykę dokładamy do pomidorów i gotujemy dalej przez 20-30 minut lub dłużej, aż będzie miękka. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Pod koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gorącą peperonatę przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20-25 minut. Z podanej porcji otrzymałam 6 słoików po około 300 ml.

*jeśli chcecie uzyskać pikantniejszą peperonatę, dodajcie do niej 1-2 papryczki chili (pozbawione pestek i posiekane) na etapie smażenia czosnku.

Do czego wykorzystać peperonatę? 

Można ją podawać na zimno lub na ciepło po uprzednim podgrzaniu w garnku. Dobrze smakuje na grzankach lub po prostu zajadana z kromką dobrego pieczywa. Pasuje do grillowanych mięs (drobiu, wieprzowiny i wołowiny), pieczonego lub grillowanego tofu.

Przetwory z papryki na zimę
Peperonata na zimę

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

ewe.Wojtasik 31/08/2014 - 6:07 pm

Jeszcze nigdy nie jadłam peperonaty. Zdecydowanie muszę to nadrobić.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 31/08/2014 - 6:35 pm

Ja też bardzo polubiłam pepperonatę, odkąd miałam okazję jej skosztować w Toskanii 🙂 Dziękuję za wspólne gotowanie:)

Odpowiedz
Bea 31/08/2014 - 8:48 pm

Tez sobie obiecuje, ze zrobie do sloikow i… ostatecznie nigdy mi sie nie udaje, gdyz wszystko zostaje spalaszowane w jeden weekend :/ Wciaz wiec obiecuje sobie, ze 'nastepnym razem'… 😉
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Magda C. 01/09/2014 - 5:51 pm

Mmm brzmi ciekawie 🙂
To wspomnienie o zimie… brr!

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2014 - 11:22 am

Ja nie robiłam jeszcze nigdy peperonaty, pora to zmienić. Ja przygotowałam wtedy dżemik pomidorowy 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:58 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Smak lata zamknięty w słoiczku.

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2014 - 1:04 pm

A jak pasteryzować w słoikach z metalowym klipsem? Również w gorącej wodzie?

Odpowiedz
Malwina 06/09/2014 - 2:04 pm

Nigdy nie pasteryzowałam w słoikach typu Weck. Ale z tego co pamiętam, moja Babcia pasteryzuje normalnie w wodzie na szmatce.

Odpowiedz
kasiaboo 01/07/2018 - 9:52 am

czy jest jakiś przepis na coś podobnego do peperonaty ale z dodatkiem bakłażana lub cukinii. Peperonaty jest cudowna i znika w mgnieniu oka 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/07/2018 - 6:50 am

Można próbować zamknąć do słoików caponatę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies