Po świątecznym szaleństwie pora na lżejsze posiłki. Dziś proponuję Wam sałatkę na bazie roszponki z dodatkiem marynowanej cebuli i sera feta. Jeśli nie posiadacie roszponki, możecie użyć dowolnego miksu ulubionych sałat. Taki zestaw kolorów na talerzu od razu poprawia nastrój w szary i pochmurny dzień.
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I FETĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g roszponki, umytej i osuszonej
- 150 g pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
- 1 czerwona cebula, obrana, pokrojona w cienkie piórka
- 180 g sera feta, pokruszonego
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny. Do powstałej mieszanki wkładamy cebulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do dressingu. Całość doprawiamy do smaku. W salaterce umieszczamy sałatę, pomidorki, ser. Całość zalewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
12 komentarzy
Wygląda przepysznie 🙂 Chociaż po świętach ledwo co patrze na jedzenie 😀
Zdecydowanie po świętach mam większą ochotę na lżejsze potrawy. Lekko i wręcz wiosennie dziś u Ciebie. Pozdrawiam.
Pyszna. Lubię takie 🙂
piekne 😉
Widzę, że podobne upodobania mamy po świętach:-) Oj po tych mięsach sałatka jest jak znalazł:-)
Masz rację, świetny kolorowy miks 🙂 Zrobię jutro podobny do rybki 🙂
oj tak po świętach takie rzeczy smakują jeszcze bardziej:)
Bardzo smaczna szybka sałatka, w sam raz na 'oczyszczenie' organizmu po świętach 🙂
lekko i przyjemnie. a jak wiosną powiało!
pysznie.
takie pyszne świeżutkie sałatki najpyszniejsze 😉
Sałatka przepyszna! Dodałam jeszcze kiełki słonecznika. Skomponowały się idealnie! Gorąco polecam!
pyszna:)