Dzień dobry,
W nowym tygodniu ruszamy w kulinarną podróż do Meksyku. Przygotowałam dla Was kilka fajnych i mało znanych dań pochodzących z różnych regionów tego kraju. Nie będzie to popularna kuchnia tex-mex, więc tym bardziej mam nadzieję, że nowe receptury zaciekawią Was i skusicie się na wypróbowanie ich.
Zaczynamy od lekkiej sałatki meksykańskiej z przepisu Margarity Carrillo Arronte, autorki „Mexico: the Cookbook”. Świeże warzywa w połączeniu z chrupiącymi kawałkami tortilli i prażonymi migdałami smakują naprawdę dobrze. Myślę, że ta propozycja będzie idealna nie tylko na lekką kolację, ale i grilla. W bardziej kalorycznej wersji można wzbogacić tę sałatkę o dodatek startego na dużych oczkach tarki sera cheddar.
Sałatka meksykańska z tortillą
Składniki (na 4 porcje):
- 4 garście ulubionej sałaty (ewentualnie miksu sałat, liści szpinaku)
- 1 pszenna lub kukurydziana tortilla
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- 4 łyżki oliwy
- Sok z połowy limonki
- Sól do smaku
- Płatki ostrej papryki do posypania
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieszczamy umyte i osuszone liście sałaty. Tortille kroimy w cienkie paski, opiekamy na suchej patelni z obu stron, aż staną się chrypiące. Uważamy, aby ich nie przypalić. Paski tortilli odkładamy na talerz do ostudzenia.
- Pomidorki kroimy na pół i dodajemy do sałaty. Oliwę łączymy z sokiem z limonki, doprawiamy solą. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę.
- Całość posypujemy paskami tortilli, migdałami i ostrą papryką w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu.