Salsa to nieodłączny dodatek do wielu dań kuchni meksykańskiej. Zaczynamy od najprostszej, którą przygotujecie w kilka chwil, wykorzystując do tego rozdrabniacz lub malakser. Super sprawdzi się ona jako dodatek do grillowanych mięs, szczególnie drobiu, wege burgerów czy po prostu jako sos do opieczonych kromek chleba.
Prosta salsa z pomidorów
Składniki (na 4 porcje):
- 2 dojrzałe duże pomidory
- Pół niedużej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Pół papryczki chili (lub więcej w zależności od jej mocy i preferencji smakowych)
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory obieramy ze skóry, pozbawiamy je gniazd nasiennych. Warto je zachować, jeśli salsa okaże się zbyt gęsta.
- W malakserze umieszczamy pomidory, cebulę, czosnek, chili, oregano, kmin i sól. Miksujemy pulsacyjnie. Salsa powinna mieć widoczne kawałki warzyw. Jeśli całość okaże się zbyt gęsta, można rozrzedzić salsę dodając troszkę gniazd nasiennych. Salsę można wzbogacić o dodatek posiekanej naci kolendry.