Quesadillas z kurczakiem

przez Malwina

W ramach kolejnego wspólnego pichcenia z Shinju z bloga Kuchenne Wędrówki Shinju, przygotowałyśmy quesadillas. Wybierałyśmy pomiędzy dwoma rodzajami mięsnego nadzienia i w ostateczności postawiłyśmy na kurczaka. Zapraszam Was na chwilę w świat meksykańskich smaków, a Shinju serdecznie dziękuję za wspólne gotowanie i mam nadzieję, że danie smakowało jej równie dobrze jak moim domownikom.

QUESADILLAS Z KURCZAKIEM 

Składniki (porcja na 2 osoby):
[ przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska]

  • 4 pszenne tortille
  • 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • mielony kmin rzymski, sól, chilli w proszku, słodka papryka w proszku do smaku
  • 3/4 szklanki startego na tarce cheddara 
  • kwaśna gęsta śmietana do podania lub ulubiona salsa (np. guacamole)
Pierś z kurczaka czyścimy i myjemy, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron, aż przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy i przykrywamy by nie ostygło. Na tym samym tłuszczu smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po 3 minutach dodajemy paprykę. Smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Dodajemy mięso, przyprawiamy kminem rzymskim.
Na tortilli układamy warstwę tartego sera, na niej kładziemy połowę kurczaka oraz warzyw i posypujemy serem. Przykrywamy druga tortillą. Układamy na patelni i podgrzewamy aż ser się rozpuści a placek tortilli ładnie się przyrumieni. Odwracamy na druga stronę i powtarzamy czynność (placek zsuwamy na talerz po czym odwracamy delikatnie na druga stronę i smażymy). Tak samo postępujemy z druga partią.  Placki kroimy na cztery części, dekorujemy kleksem ze śmietany i natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu. 
*do przygotowania farszu możecie użyć także mięsa pieczonego lub gotowanego 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

shinju 10/11/2010 - 6:10 pm

Bardzo ładnie Ci wyszła 🙂 Ja ostatecznie też zrezygnowałam z grillowania 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 10/11/2010 - 6:34 pm

Robiłam według tego samego przepisu. Jest to przepyszne danie:)

Odpowiedz
Paula 10/11/2010 - 6:54 pm

ładnie to tak kusić na wieczór takimi smakołykami? 🙂

Odpowiedz
olivia 10/11/2010 - 7:00 pm

Mój Kociak uwielbia takie pyszności 🙂

Odpowiedz
Kasia S. 10/11/2010 - 7:29 pm

no całkiem fajnie Wam wyszło to wspólne kucharzenie 🙂

Odpowiedz
Amber 10/11/2010 - 9:32 pm

Coraz więcej Blogerek razem gotuje.Fajnie,że podobają się wspólne ,zabawy' w kuchni.
Quesadillas w tej wersji to kuchnia ,gringo', od której odcinają się Meksykanie.
Ale brzmi pysznie! I sama bym teraz zjadła kawałek.

Odpowiedz
majana 10/11/2010 - 9:57 pm

Ależ to pysznie wygląda, mniam!:)

Odpowiedz
ka.wo 10/11/2010 - 11:44 pm

Chodzi za mną to danie od wczoraj, kiedy dopadło mnie przy skrzynce na listy 🙂

Odpowiedz
bastamb 11/11/2010 - 12:13 am

To coś dla mojego męża….świetny pomysł na szybki obiadek…pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
asieja 11/11/2010 - 6:28 am

podoba mi się to wspólne gotowanie.

Odpowiedz
Emma 11/11/2010 - 10:25 am

Musza byc pyszne. Widze duzo sera 😉 Uwielbiam jak ser się tak ciąąąągnie 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 11/11/2010 - 10:37 am

ależ brzmią smakowicie… mmm.!

Odpowiedz
bazyliowo 11/11/2010 - 2:00 pm

smakowite quesadillas ! do wypróbowania

Odpowiedz
Karolina 11/11/2010 - 3:13 pm

Jak zawsze trafiasz w moje smaki 🙂

Odpowiedz
magda k. 11/11/2010 - 5:38 pm

bardzo smakowicie 🙂 w sam raz coś dla mnie

Odpowiedz
arek 11/11/2010 - 8:42 pm

Droga Malwino, ostatnio zmeczeni zakupami po raz drugi i ostatni zaryzykowalismy posilek w wahace slynnej thomasiny, wielbicielki mexyku. (genialna koncepcja, beznadziejna realizacja) Hmm, z pewnoscia twoje Quesadillas zadowolily by nas znacznie bardziej. Swietne doprawdy! Ole!

Odpowiedz
Justinek 13/11/2010 - 6:30 pm

Uwielbiam wszelakie dania meksykańskie, bardzo mi się spodobał ten przepis 🙂

Odpowiedz
Aneta Stolarz 04/01/2014 - 8:25 pm

Zdecydowanie podzielam Twoje upodobania kulinarne. Kuchnia meksykańska i włoska… no i polska oczywiście. Kochammmm

Odpowiedz
Malwina 05/01/2014 - 7:59 am

🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies