Dawno nie było na blogu propozycji obiadowych, śpieszę więc do Was z pomysłem na lekkie fit spaghetti z mięsem mielonym. Dość często gotujemy z Połówkiem tego typu makarony – są szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Tu wersja z dodatkiem mięsa drobiowego, warzyw i aromatycznego sosu pomidorowego. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni.
Fit spaghetti z mięsem mielonym
1 porcja ma 525 kcal (38 B, 72 W, 9 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 g mięsa mielonego z piersi indyka lub kurczaka
- 1 marchewka, obrana, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 duża łodyga selera naciowego, obranego i drobno posiekanego
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Erytrol (dodałam około pół łyżeczki)
- 5 listków bazylii, porwanych
- Sól do smaku
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- Listki bazylii do posypania
Jak zrobić fit spaghetti z mięsem mielonym?
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dokładamy mięso, smażymy przez kilka minut, rozdzielając jego kawałki przy pomocy łopatki.
- Po około 5 minutach dodajemy marchewkę i seler, smażymy przez 3 minuty.
- Wlewamy passatę, dodajemy ocet, oregano, paprykę w proszku. Gotujemy przez około 10-15 minut do preferowanej miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Gdy sos się gotuje, wstawiamy makaron w dużym garnku.
- Pod koniec przełamujemy smak sosu odrobiną erytrolu, dodajemy porwaną bazylię i sól do smaku.
- Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy go z sosem, a następnie nakładamy na dwa talerze i posypujemy bazylią. Możecie dodatkowo wierzch oprószyć wiórkami parmezanu.
Wersja wegańska
Zamiast mięsa mielonego możecie wykorzystać pokruszony tempeh. Szczególnie dobrze sprawdzi się ten wędzony. Polecam go usmażyć na osobnej patelni i dodać do sosu pod sam koniec gotowania.
3 komentarze
Świetna fit alternatywa dla bolognese! 🙂
Czy suchego makaronu 160g?
Tak