Przygotowujecie surówki i sałatki na zimę? Ja najczęściej robię sałatkę z papryki i ogórków oraz sałatkę z kapusty, która świetnie pasuje do domowych hot-dogów. Przepis, który Wam prezentuje jest autorstwa Beaty. Jedyną zmianą jakiej dokonałam, to ilość cukru w przepisie (Beata dodaje 3 szklanki cukru, ja o połowę mniej).
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych, pokrojonych w plastry
- 5 czerwonych papryk, oczyszczonych z nasion, pokrojonych w słupki
- pół kg cebuli, obranej, posiekanej w piórka lub półtalarki
- zalewa I: 9 szklanek wody, 8 łyżek soli
Ogórki, papryki i cebulę umieszczamy w garnku. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zalewę studzimy, następnie dodajemy ją do warzyw. Odstawiamy je na 3 godziny. Po tym czasie warzywa wyjmujemy z zalewy (zalewę I wylewamy), odsączamy na durszlaku i wkładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Przygotujcie większą ilość słoików, z podanej porcji wychodzi spora ilość sałatki.
Zalewa II:
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki gorczycy
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej kolendry
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, gotujemy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, gorącą zalewę przelewamy na warzywa w słoikach. Słoiki zakręcamy. Sałatkę należy pasteryzować przez 10 minut. Po zapasteryzowaniu dokręcam słoiki, układam je dnem do góry i przykrywam ręcznikiem. Zostawiam je tak do całkowitego ostygnięcia. Sałatkę z powodzeniem można przechowywać przez rok a nawet dłużej.
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny i 30 minut.
16 komentarzy
oj tak- lubiem takie octowe salatki 😀
Ale super! coś idealnego dla mojego Męża, muszę wypróbować:)
O, taka sałatka jest bardzo pyszna!:)
mniam! uwielbiam takie sałatki.
moja mama zawsze robi różne wariacje na temat tych sałatek 😉
Moja babcia takią robi i faktycznie do hot- dogów najlepsza!
Robiłam taką sałatkę do drugich dań i hot-dogów. Wiele innych sałatek również, ale z roku na rok robi się coraz mniej.
Ja zrobiłam już słoiczki z sałatką szwedzką, może pora na inne ogórkowe rarytasy ze słoika 😉
Poprostu idealna salatka na zime! Uwielbiam ja!
Czy ocet 10%?
Tak, zwykły ocet spirytusowy 10 %.
Czy ta salatka jest dobra Od razu 🤔
Musi odstać minimum tydzień, aby warzywa przeszły smakiem zalewy.
Witam, Czy dobrze zrozumiałam że w przepisie I wylewamy zalewę i odsączone warzywa wkładamy do słoików?
Dokładnie.
Czy ocet jabłkowy też będzie ok?
Jeśli będziesz chciała użyć octu jabłkowego, należy zmienić proporcje zalewy.