Sałatka z ogórków i papryki na zimę

przez Malwina
Sałatka z ogórków na zimę

Przygotowujecie surówki i sałatki na zimę? Ja najczęściej robię sałatkę z papryki i ogórków oraz sałatkę z kapusty, która świetnie pasuje do domowych hot-dogów. Przepis, który Wam prezentuje jest autorstwa Beaty. Jedyną zmianą jakiej dokonałam, to ilość cukru w przepisie (Beata dodaje 3 szklanki cukru, ja o połowę mniej). 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Sałatka z ogórków przepis
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych, pokrojonych w plastry
  • 5 czerwonych papryk, oczyszczonych z nasion, pokrojonych w słupki
  • pół kg cebuli, obranej, posiekanej w piórka lub półtalarki
  • zalewa I: 9 szklanek wody, 8 łyżek soli
Ogórki, papryki i cebulę umieszczamy w garnku. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zalewę studzimy, następnie dodajemy ją do warzyw. Odstawiamy je na 3 godziny. Po tym czasie warzywa wyjmujemy z zalewy (zalewę I wylewamy), odsączamy na durszlaku i wkładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Przygotujcie większą ilość słoików, z podanej porcji wychodzi spora ilość sałatki.
Zalewa II:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, gotujemy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, gorącą zalewę przelewamy na warzywa w słoikach. Słoiki zakręcamy. Sałatkę należy pasteryzować przez 10 minut. Po zapasteryzowaniu dokręcam słoiki, układam je dnem do góry i przykrywam ręcznikiem. Zostawiam je tak do całkowitego ostygnięcia. Sałatkę z powodzeniem można przechowywać przez rok a nawet dłużej.

Sałatka na zimę przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny i 30 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

pasjonatka 22/08/2013 - 5:50 pm

oj tak- lubiem takie octowe salatki 😀

Odpowiedz
Zuzanna 22/08/2013 - 7:21 pm

Ale super! coś idealnego dla mojego Męża, muszę wypróbować:)

Odpowiedz
Majana 22/08/2013 - 7:55 pm

O, taka sałatka jest bardzo pyszna!:)

Odpowiedz
Martyna 22/08/2013 - 8:54 pm

mniam! uwielbiam takie sałatki.
moja mama zawsze robi różne wariacje na temat tych sałatek 😉

Odpowiedz
Angie 23/08/2013 - 7:43 am

Moja babcia takią robi i faktycznie do hot- dogów najlepsza!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/08/2013 - 6:35 am

Robiłam taką sałatkę do drugich dań i hot-dogów. Wiele innych sałatek również, ale z roku na rok robi się coraz mniej.

Odpowiedz
mopswkuchni 26/08/2013 - 9:37 am

Ja zrobiłam już słoiczki z sałatką szwedzką, może pora na inne ogórkowe rarytasy ze słoika 😉

Odpowiedz
Ewa 20/07/2014 - 3:09 pm

Poprostu idealna salatka na zime! Uwielbiam ja!

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2016 - 4:19 pm

Czy ocet 10%?

Odpowiedz
Malwina 21/07/2016 - 4:26 pm

Tak, zwykły ocet spirytusowy 10 %.

Odpowiedz
Unknown 17/08/2016 - 7:23 pm

Czy ta salatka jest dobra Od razu 🤔

Odpowiedz
Malwina 18/08/2016 - 6:10 am

Musi odstać minimum tydzień, aby warzywa przeszły smakiem zalewy.

Odpowiedz
Socjoterapia WSG 23/08/2016 - 5:48 pm

Witam, Czy dobrze zrozumiałam że w przepisie I wylewamy zalewę i odsączone warzywa wkładamy do słoików?

Odpowiedz
Malwina 23/08/2016 - 5:50 pm

Dokładnie.

Odpowiedz
Monika 29/08/2023 - 10:01 pm

Czy ocet jabłkowy też będzie ok?

Odpowiedz
Malwina 19/09/2023 - 9:02 am

Jeśli będziesz chciała użyć octu jabłkowego, należy zmienić proporcje zalewy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies