Sałatka z ryżem i tuńczykiem

przez Malwina
Sałatka z tuńczyka i ryżu
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Pora odstawić cięższe potrawy na rzecz lekkich i kolorowych. Smak świeżych warzyw w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia, dlatego omijam je szerokim łukiem. Wolę sięgnąć choćby po seler naciowy, którego nawet niewielki dodatek nadaje potrawom charakteru. 
Ponieważ ostatnio część z Was dopominała się o większą ilość potraw z wykorzystaniem ryb, mam dziś dla Was lekką i zarazem bardzo pożywną sałatkę z wykorzystaniem tuńczyka w puszce. Taką sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Pozwólcie jej jednak zachować swój smak i nie podmieniajcie mrożonego groszku na ten zapuszkowany. 

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem przepis

SAŁATKA Z RYŻEM I TUŃCZYKIEM


Składniki:
[przepis własny]

  • pół szklanki ryżu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwek, posiekanych
  • 1 puszka tuńczyka (najczęściej używam tuńczyka w sosie własnym, nierozdrobionego)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 10 dużych suszonych pomidory z oliwy
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Ryż płuczemy, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli. Garnek przykrywamy. Ryż gotujemy przez kilkanaście minut, aż wchłonie całą wodę. Seler siekamy w kostkę, tuńczyka odcedzamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulkę drobno siekamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Groszek przygotowujemy wg opisu na opakowaniu (ja groszek zalewam wrzątkiem i zostawiam na kilka minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą). Do ostudzonego ryżu dodajemy selera, oliwki, tuńczyka, cebulkę, pomidory, groszek. Sok z cytryny łączymy z oliwą, dodajemy oregano, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. 
*Sałatkę możecie przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły (pamiętajcie, by zapakować ją do oddzielnie zamykanego pojemnika, ponieważ zapach ryby szybko przechodzi na inne pokarmy)

Sałatka ryżowa przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 18/03/2014 - 10:31 am

Świetna sałatka, mniam 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 18/03/2014 - 5:26 pm

Ryż z tuńczykiem to zawsze dobre połączenie. Sama dziś przygotowuję podobną sałatkę. Twoja wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Justyna Żak 18/03/2014 - 5:37 pm

smaczny obiad:)

Odpowiedz
Kamciss 18/03/2014 - 7:47 pm

Dobry pomysł 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:23 pm

Jak zwykle piękne zdjęcia! Aż głodna się robię. Chętnie taką zrobię. Kocham suszone pomidory a tuńczyka polubiłam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/03/2014 - 10:49 am

Bardzo fajna sałatka:). Ja własnie wczoraj zalalam oliwą cały litrowy słoj suszonych pomidorów:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies