Konfitura brzoskwiniowa z malinami i jeżynami

przez Malwina
Konfitura brzoskwiniowa przepis

W tym roku nie robiłam czystej konfitury na samych brzoskwiniach. Zdecydowanie bardziej wolę mieszać kilka rodzajów owoców. Dzięki temu możemy otrzymać zupełnie nowy i zaskakujący smak. Brzoskwinia w połączeniu z malinami i jeżynami smakuje obłędnie. Wypróbujcie koniecznie!

Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo Brzoskwiniowo 5 oraz akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 

Konfitura z brzoskwiń przepis

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z MALINAMI I JEŻYNAMI

Składniki (na 4 małe słoiczki):
[przepis własny]

  • 750 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu), pokrojonych w grubsze kawałki
  • 300 g malin
  • 250 g jeżyn
  • 200 g cukru (lub więcej do smaku)
W garnku umieszczamy wszystkie owoce, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc, aż owoce puszczą sok. Stawiamy garnek na gazie (zawsze ustawiam go na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy pierwszego dnia przez godzinę. Kolejnego dnia gotujemy ją kolejną godzinę. Trzeciego dnia gotujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. Mi zajęło to 30 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 
*pomiędzy gotowaniem zimną konfiturę najlepiej odstawić do lodówki

Konfitura z brzoskwiń przeis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

teenager ;) 22/08/2013 - 10:11 am

jak dla mnie pycha, ulubione letnie owoce 😉

Odpowiedz
Domi w kuchni 22/08/2013 - 10:25 am

Ale ma kolor! Coś niesamowitego 🙂 Nigdy nie jadłam konfitury z jeżyn 🙁 może uda mi się je jutro kupić?

Dzięki za kolejne, smaczne zgłoszenie 🙂

Odpowiedz
Angie 22/08/2013 - 10:25 am

Kolor<3!
Widzę, że nie tylko ja przygotowuję się na zimę…:)

Odpowiedz
Kamciss 22/08/2013 - 11:34 am

U mnie robi się malinowa 🙂

Odpowiedz
JustInka 22/08/2013 - 11:54 am

Pychota! Wygląda bosko. Tak szczerze mówiąc, to jeszcze takiego połączenia nie jadłam, ale musze przetestować. Może w sobotę uda mi się jeszcze maliny i jeżyny gdzieś upolować 🙂

Odpowiedz
Maggie 22/08/2013 - 3:19 pm

Cudny kolor – i konfitury, i malin 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 22/08/2013 - 5:24 pm

Dzisiaj w takim naczynku jadłam kruszonkę malinowo brzoskwiniową 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 22/08/2013 - 5:51 pm

ciekawa mieszanka ;D

Odpowiedz
Martyna 22/08/2013 - 9:29 pm

zapisuję ten przepis, bo ta konfitura do mnie przemawia "zrób mnie, zrób!"

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/08/2013 - 6:37 am

Ciekawe połączenie 🙂 Nie jadłam takiej konfitury. A kolor absolutnie piękny!

Odpowiedz
Anonimowy 07/09/2013 - 5:43 pm

Potwierdzam obłędność połączenia 😉 Awa.

Odpowiedz
Malwina 07/09/2013 - 6:02 pm

Awo-;) Cieszy mnie, że i Tobie smakowała.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/09/2013 - 7:34 pm

też przygotowuję w ten sposób dżemy i konfitury …są pyszne:) …a takie zestawienie smaków bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies