Jeśli jesteście miłośnikami malin, koniecznie przygotujcie ten dżem. Zimą będzie idealnym dodatkiem do naleśników z białym serem. Dla mnie to smak mojego dzieciństwa.
Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III.
Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III.
DŻEM MALINOWY
Składniki (na 3 małe słoiczki):
- 800 g malin
- 400 g cukru
Maliny zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, aby puściły sok. Stawiamy je na palniku i gotujemy na małym ogniu (ja stawiam dodatkowo garnek na najmniejszym palniku) przez około 1-1,5 godziny lub do momentu otrzymania preferowanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to poprzez próbę zimnego talerzyka. Mały talerzyk umieszczamy na 10 minut w zamrażarce. Następnie upuszczamy na niego odrobinę gorącego dżemu. Po chwili przeciągamy palcem po dżemie na talerzyku. Jeśli jego powierzchnia pomarszczy się i dżem zachowa swój kształt, jest już dobry. Jeśli natomiast dżem nadal jest płynny, wówczas należy gotować go dłużej. Czas gotowania jest uzależniony od ilości soku, jaki puszczą maliny oraz ilości użytego cukru. Z podanych proporcji dżem wyszedł dość słodki, możecie więc (jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi dżemami) zmniejszyć ilość cukru. Ja dżem pasteryzowałam przez 10 minut.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
6 komentarzy
robiliśmy taki w zeszłym roku, pycha 🙂
uwielbiam!
pyszny domowy dżem 🙂
Kocham kolor dżemu z malin – jest cudowny 🙂
Piękne zdjęcia 🙂 Dżem malinowy pyszny, ale u mnie tonami idzie jednak truskawkowy i co roku musze "dorabiać" 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Mój ulubiony 😉