Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczną i kolorową sałatkę z dodatkiem tuńczyka. Jak zapewne część z Was już zauważyła, bardzo rzadko przygotowuję coś z dodatkiem ryb. Na całe szczęście Połówek przekonał się do wędzonego tuńczyka i makreli. Być może za kilka miesięcy polubi także świeże ryby.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- pół małej czerwonej cebuli
- dwie garście ulubionej sałaty
- pół puszki tuńczyka w oleju
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g obranej i ugotowanej fasolki szparagowej
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- dressing: 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
W misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę. Pomidorki kroimy na pół, dokładamy do sałaty. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Do sałaty dodajemy kawałki tuńczyka odsączonego z oleju, ugotowaną fasolkę, jajka. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały dressingiem zalewamy sałatkę i podajemy.
*na załączonych fotografiach sałatka nie została polana dressingiem
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
7 komentarzy
Tydzień temu po raz pierwszy spróbowałam tuńczyka i teraz już wiem, że go uwielbiam 😀 Ale ponoć nie można jeść go za często ze względu na wysoką zawartość rtęci. Niemniej jednak wypróbuję Twój przepis 🙂
Pyszna taka sałateczka 😉
chętnie wykorzystam Twój przepis na sałatkę z tuńczyka, bo ja nie mam na niego nigdy pomysłu – zwykle robię spaghetti z tuńczykiem i natką pietruszki 🙁
i ja używam w sosie własnym, nie mogę znieść tego w oleju
Pozdrawiam
Monika
Bardzo apetyczna ta sałatka 🙂
to musi być najsmaczniejsza sałatka jaką spotkałam na blogach. tak. zrobię na pewno 🙂
pycha, moja ulubiona sałatka na kolację:)
Ja wrecz przeciwnie, za rybami przepadam i czesto wykorzystuje je w kuchni, wiec taka salatke z radoscia bym pozarla!