Kapusta włoska zasmażana |
Ostatnio została mi spora ilość kapusty włoskiej. Nie miałam ochoty bawić się w kolejne zupy czy gołąbki. Postawiłam na prostą i smaczną zasmażaną kapustę z dodatkiem rodzynków i białego wytrawnego wina. Taka kapusta to świetny dodatek do obiadu. Fajnie smakuje także zajadana z kromką domowego pieczywa.
KAPUSTA WŁOSKA ZASMAŻANA
Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej
- 1 łyżka masła
- filiżanka rodzynek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 kwaskowate jabłka
- sok z połowy cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól, biały pieprz i cukier do smaku
Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy. Kapustę szatkujemy, umieszczamy w garnku. Dodajemy szczyptę soli i cukru, 1 łyżkę masła, wlewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając (mnie zajęło to około 40 minut). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, trzemy na tarce na grubych oczkach, kropimy sokiem z cytryny. Do kapusty dodajemy jabłka, rodzynki razem z winem, delikatnie mieszamy i gotujemy przez około 3-4 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rumienimy ją przez około 4 minuty. Dodajemy łyżkę mąki, robimy jasną zasmażkę. Zawartość patelni przekładamy do kapusty, mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Kapustę podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
[Przepis pochodzi z książki E. Aszkiewicz „365 obiadów na polskim stole”]
Dodaj napis |
Czas przygotowania: 50 minut
6 komentarzy
Kocham kapustę włoską. Może wolałabym bez rodzynek, ale na pewno zaraz sobie zrobię 🙂
mniammm – z checia wyprobuje przepis
pozdrawiam pa
uwielbiam takie cuda. zwłaszcza lubię młodą kapustę zasmażaną, którą zaraziła mnie moja babcia. intryguje mnie jednak Twoja wersja, a zwłaszcza dodatek rodzynek. 🙂
Mniam mniam 🙂
Uwielbiam włoską kapustę, a zasmażonej chyba nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Polecam z młodą marchewką oraz(wersja bogatsza) z kiełbaską…..-naprawdę PYSZNA……