Nie da się nie zauważyć, że najczęściej przygotowuję potrawy mięsne, które bazują na drobiu. W większości przypadków są to piersi z kurczaka, jednak od czasu do czasu gotuję dania z podudzi lub innych elementów. Razem z Martynosią, Dobromiłą i Siaśką przygotowałyśmy kurczaka pieczonego w sosie musztardowym.
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM NA BAZIE BIAŁEGO WINA
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg podudzi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 4 małe szalotki, posiekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiakne
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1/4 szklanki musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 listki laurowe
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron (po 5 minut z każdej), aż skóra się zrumieni. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, bulion, dodajemy musztardę, tymianek, listki laurowe. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni wylewamy na kurczaka, przykrywamy naczynie (ja zrobiłam to folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 190 stopni. Mięso wyjmujemy z piekarnika, sos przelewamy na patelnię i gotujemy przez około 10 minut, aż zredukuje się i zgęstnieje. Kurczaka podajemy polanego sosem z ziemniakami lub świeżą bagietką. Ja przed podaniem posypałam go posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 55 minut.
6 komentarzy
musi być pyszny:)
O trafiłaś w smak moich panów z kurczaczkiem! Musiało być smacznie 🙂
Zacne danie! Bardzo smakowicie wygląda 🙂
To musi być pyszne !!
jeśli smakowało tak jak wyglądało to gratuluję:)..i po cichu przyznaję się, że bardzo chętnie bym takiego kuraczka wrąbała:P
Przepysznie to wygląda!