Kopytka z szałwią i masłem

przez Malwina
Przepis na kopytka z masłem

Kopytka to jedne z ulubionych ziemniaczanych klusek Połówka. Najchętniej jada je polane masłem czosnkowym z dodatkiem listków świeżej szałwii. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. 

Domowe kopytka z szałwią

KOPYTKA Z SZAŁWIĄ I MASŁEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 porcja kopytek
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 12-15 listków świeżej szałwii
  • sól
Przygotowujemy porcję kopytek wg podstawowego przepisu. Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez około 1 minutę, aż masło nabierze pięknego aromatu. Dodajemy szczyptę soli, kopytka polewamy masłem z czosnkiem i szałwią. Możemy je dodatkowo posypać tartym parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 35 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 05/12/2013 - 10:22 am

bardzo lubię kopytka i kluski leniwe:) Z szałwią nie próbowałam:D

Odpowiedz
Malwinka 05/12/2013 - 11:21 am

Wyglądają baardzo smakowicie!

Odpowiedz
Moja pasja smaku 05/12/2013 - 12:50 pm

Dotąd masełka szałwiowego używałam jedynie bo polewania ravioli. Bardzo mi smakuje więc na pewno wypróbuję z kopytkami 🙂

Odpowiedz
whiness 05/12/2013 - 3:08 pm

Pyszności 🙂 Kopytka już ze zwykłym masłem są po prostu przepyszne, a szałwia musi dodatkowo wzbogacać smak tego dania.

Odpowiedz
Angie 05/12/2013 - 5:05 pm

Masło szałwiowe jest cudowne<3

Odpowiedz
Maggie 05/12/2013 - 5:32 pm

Skoro maslo z szalwia pasuje do gnocchi, to czemu nie do kopytek 🙂

Odpowiedz
JustInka 06/12/2013 - 8:49 am

Uwielbiam kopytka! W weekend rozpoczynam masową produkcję!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/12/2013 - 9:58 am

Tak! Tak! Tak!Obłędnie pyszne 🙂 i jak pięknie wyglądają!

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2013 - 9:00 am

Bardzo prosty, ale jaki pyszny przepis! Zapisuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies