Kopytka to jedne z ulubionych ziemniaczanych klusek Połówka. Najchętniej jada je polane masłem czosnkowym z dodatkiem listków świeżej szałwii. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.
KOPYTKA Z SZAŁWIĄ I MASŁEM
Składniki (na 4 porcje):
- 1 porcja kopytek
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- około 12-15 listków świeżej szałwii
- sól
Przygotowujemy porcję kopytek wg podstawowego przepisu. Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i szałwię, smażymy przez około 1 minutę, aż masło nabierze pięknego aromatu. Dodajemy szczyptę soli, kopytka polewamy masłem z czosnkiem i szałwią. Możemy je dodatkowo posypać tartym parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 35 minut.
9 komentarzy
bardzo lubię kopytka i kluski leniwe:) Z szałwią nie próbowałam:D
Wyglądają baardzo smakowicie!
Dotąd masełka szałwiowego używałam jedynie bo polewania ravioli. Bardzo mi smakuje więc na pewno wypróbuję z kopytkami 🙂
Pyszności 🙂 Kopytka już ze zwykłym masłem są po prostu przepyszne, a szałwia musi dodatkowo wzbogacać smak tego dania.
Masło szałwiowe jest cudowne<3
Skoro maslo z szalwia pasuje do gnocchi, to czemu nie do kopytek 🙂
Uwielbiam kopytka! W weekend rozpoczynam masową produkcję!
Tak! Tak! Tak!Obłędnie pyszne 🙂 i jak pięknie wyglądają!
Bardzo prosty, ale jaki pyszny przepis! Zapisuję!