Rosyjskie ciastka do herbaty nazywane są także rosyjskimi kulami śnieżnymi. Jak widzicie, kształt moich ciasteczek daleki jest od kształtu okrągłych kulek. Ciasto leżało zbyt krótko w lodówce i ciacha „lekko” straciły na fasonie. Są to ciastka idealne dla miłośników orzechów. Te słodkie maleństwa najlepiej zajadać w towarzystwie kubka gorącej herbaty lub mleka.
ORZECHOWE CIASTKA DO HERBATY (ROSJA)
Składniki:
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki zmielonych orzechów
- cukier puder do obtoczenia
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę i orzechy, miksujemy do połączenia. Ciasto zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Formujemy okrągłe kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciastka obtaczamy w cukrze pudrze i odkładamy na metalową kratkę. Kiedy ciastka ostygną, ponownie obtaczamy je w cukrze (lub posypujemy przesianym cukrem pudrem). Ja zapomniałam obtoczyć gorące ciastka w cukrze i posypywałam je dopiero, gdy ostygły.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
8 komentarzy
Wspaniałe, pyszne ciasteczka 🙂 Ps. Piękne zdjęcia! Pozdrawiam
Nie wazny jest wyglad, wazny jest smak 🙂 Orzechowe powiadasz? To w sam raz dla mnie. Czestuje sie ciasteczkiem 🙂
Słodkie te kubeczki :), nigdy nie słyszałam o tych ciasteczkach, jutro robię dzień ciasteczkowy, także i te wrzucę 🙂
Ale cudowne kubeczki! A jedno ciastko porywam i uciekam 🙂
Jakie cudowne! Przydałyby się do mojej herbaty z cytrynką i miodem… 🙂
Ale słodkie kubeczki 🙂 Ciasteczka zresztą też! I Twoje zdjęcia…bardzo apetyczne 🙂
Są super. Mam prezentację w szkole na temat Rosji i te ciastka na pewno zasmakują mojej klasie 🙂
Zrobiłam mężowi, Rosjaninowi i powiedział że smakują jak te z jego dzieciństwa. Zresztą wszystkim domownikom smakowały. Dzięki za super przepis 🙂