Rosyjskie ciastka do herbaty

przez Malwina
Przepis na ciastka do herbaty

Rosyjskie ciastka do herbaty nazywane są także rosyjskimi kulami śnieżnymi. Jak widzicie, kształt moich ciasteczek daleki jest od kształtu okrągłych kulek. Ciasto leżało zbyt krótko w lodówce i ciacha „lekko” straciły na fasonie. Są to ciastka idealne dla miłośników orzechów. Te słodkie maleństwa najlepiej zajadać w towarzystwie kubka gorącej herbaty lub mleka.

Przepis na ciastka orzechowe

ORZECHOWE CIASTKA DO HERBATY (ROSJA)


Składniki:
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • cukier puder do obtoczenia
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę i orzechy, miksujemy do połączenia. Ciasto zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny lub dłużej. Formujemy okrągłe kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciastka obtaczamy w cukrze pudrze i odkładamy na metalową kratkę. Kiedy ciastka ostygną, ponownie obtaczamy je w cukrze (lub posypujemy przesianym cukrem pudrem). Ja zapomniałam obtoczyć gorące ciastka w cukrze i posypywałam je dopiero, gdy ostygły.

Ciastka orzechowe świąteczne

Orzechowe ciastka do herbaty

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 18/12/2013 - 8:43 am

Wspaniałe, pyszne ciasteczka 🙂 Ps. Piękne zdjęcia! Pozdrawiam

Odpowiedz
majka 18/12/2013 - 11:19 am

Nie wazny jest wyglad, wazny jest smak 🙂 Orzechowe powiadasz? To w sam raz dla mnie. Czestuje sie ciasteczkiem 🙂

Odpowiedz
Kasia 18/12/2013 - 1:31 pm

Słodkie te kubeczki :), nigdy nie słyszałam o tych ciasteczkach, jutro robię dzień ciasteczkowy, także i te wrzucę 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/12/2013 - 4:01 pm

Ale cudowne kubeczki! A jedno ciastko porywam i uciekam 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:18 pm

Jakie cudowne! Przydałyby się do mojej herbaty z cytrynką i miodem… 🙂

Odpowiedz
Magda 19/12/2013 - 5:12 pm

Ale słodkie kubeczki 🙂 Ciasteczka zresztą też! I Twoje zdjęcia…bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedz
Typ 75 24/10/2015 - 10:26 am

Są super. Mam prezentację w szkole na temat Rosji i te ciastka na pewno zasmakują mojej klasie 🙂

Odpowiedz
Daily life pleasures 08/01/2017 - 7:50 pm

Zrobiłam mężowi, Rosjaninowi i powiedział że smakują jak te z jego dzieciństwa. Zresztą wszystkim domownikom smakowały. Dzięki za super przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies