Ciastka cynamonowe

przez Malwina
 Przepis na ciastka cynamonowe

Lubicie cynamon? W kuchni używam go bardzo często, zarówno do słodkich wypieków i deserów, jak i dań wytrawnych. W okresie poprzedzającym święta nie mogło oczywiście zabraknąć na blogu ciastek z cynamonem. Są mięciutkie i niezwykle smaczne. Dodatkowo ozdobiłam je połówkami orzechów włoskich.

Przepis na ciasteczka cynamonowe

CIASTKA CYNAMONOWE


Składniki:
[przepis własny]

  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • połówki orzechów włoskich
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem, dodajemy do masy, miksujemy. Ciasto zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 10 minut. Z ciasta formujemy kulki, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kulkę wciskamy orzecha, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

Przepis na ciastka cynamonowe w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Magda C. 19/12/2013 - 12:11 pm

Kolejne śliczne ciasteczka!

Odpowiedz
Jey 19/12/2013 - 12:28 pm

ależ one cudownie wyglądają! na prezent sprawdzą się idealnie, ale oczywiście nie tylko, ja po prostu teraz myślę dużo o takich słodkich dodatkach do prezentów 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 19/12/2013 - 12:50 pm

Lubię bardzo. Pewnie do gorącej herbaty porwałabym całe pudełko ciasteczek.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
à la Gosia 19/12/2013 - 1:06 pm

tak mi się spodobały że ciasto już leży w lodówce 😉

Odpowiedz
à la Gosia 19/12/2013 - 3:24 pm

no zrobiłam… przez obecność sody i obecność w lodówce ciastka wyszły gorzkie 🙁 🙁 🙁

Odpowiedz
Malwina 19/12/2013 - 3:54 pm

Sody w przepisie tyle, co kot napłakał. Ciasto siedzi w lodówce króciutko, bo 10 minut. Może dodałaś jej zbyt dużo? Albo masz bardzo wyczulone kubki smakowe.

Odpowiedz
à la Gosia 19/12/2013 - 11:11 pm

no sama nie wiem, coś poszło nie tak, ale ciasteczka i tak zniknęły szybko i wszyscy się zastanawiali co to za dziwny aromat na końcu 😀

Odpowiedz
Malwina 20/12/2013 - 7:22 am

Goryczka mogła być też wynikiem zbyt długiego pieczenia (lub za wysokiej temp.- np. włączony termoobieg?), ewentualnie jakiegoś zamiennika cukru

Odpowiedz
Anonimowy 29/12/2013 - 12:07 pm

Gorzkie orzechy mogły być 😉

Odpowiedz
Torebki 19/12/2013 - 1:08 pm

smacznie wyglądają !

Odpowiedz
Natalie 19/12/2013 - 4:08 pm

Uwielbiam takie ciasteczka !

Odpowiedz
gin 19/12/2013 - 5:46 pm

Wyglądają niesamowicie uroczo 🙂

Odpowiedz
gotowaniena102 20/12/2013 - 5:48 am

Cynamon uwielbiam, więc to coś dla mnie 😉

Odpowiedz
Angie 20/12/2013 - 1:57 pm

Dużo cynamonu, najlepiej<3

Odpowiedz
Anonimowy 10/05/2014 - 12:05 pm

Ciasteczka sa super i znikaja w szybkim tempie. Dzieci je uwielbiaja.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies