Dzień dobry,
Ostatnio miałam ogromną ochotę na wytrawne placki, jednak nigdzie nie mogłam kupić mąki z ciecierzycy. Zamiast niej moim oczom ukazała się paczka mąki z zielonego groszku, postanowiłam więc wziąć paczkę na spróbowanie. Produkt ciekawy, mniej kaloryczny niż klasyczna mąka i na dodatek o dużej zawartości białka.
Pierwszy eksperyment z nową mąką okazał się być strzałem w dziesiątkę. Przygotowałam na jej bazie proste placki z dodatkiem cukinii. W środku są delikatnie wilgotne, świetnie komponują się z białymi sosami. Warto postawić na czosnkowy lub tzatziki. U mnie standardowo był to sos na bazie silken tofu (zawsze mam w lodówce na stanie większą porcję i zużywam do różnych potraw – dobrze się przechowuje, nie rozwarstwia, jest puszysty i kremowy).
Placki na mące z zielonego groszku
1 porcja ma 229 kcal (13 B, 31 W, 6 T)
Składniki (na 1 porcję):
- 50 g mąki z zielonego groszku
- Sól i pieprz do smaku
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 100 g nieprzerośniętej cukinii + szczypta soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy około 1/4 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, wlewamy wodę i mieszamy dokładnie trzepaczką, by nie było grudek. Dodajemy mąkę z tapioki, ponownie mieszamy.
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 5 minut, po czym mocno odciskamy z soku i dodajemy do ciasta. Wsypujemy koperek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.
- Placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Zazwyczaj jemy je z sosem czosnkowym na silken tofu, z tzatziki lub ajvarem. Dobrze pasują do nich kiełki.
1 komentarz
jakie śliczne 🙂