Pikelets z wędzoną makrelą i jajkiem

przez Malwina
Australijskie placki wytrawne
Pikelets z wędzoną makrelą i jajkiem

 

Pikelets to niewielkich rozmiarów placuszki popularne w Australii. W słodkim wydaniu prezentowałam Wam  je na samym początku cyklu „Z naleśnikiem…”. Tym razem przyszła kolej na wariację na temat wytrawnej wersji. Inspiracją do stworzenia tego przepisu była receptura znaleziona na stronie Gourment Traveller.
Moje pikelets przygotowałam na mące pszennej zwykłej i pełnoziarnistej. Ciasto wzbogaciłam o dodatek skórki otartej z cytryny i pora, który nadał placuszkom lekko pikantnego posmaku. Podałam je z dodatkiem kawałków makreli, ale równie dobrze możecie postawić na inną ulubioną wędzoną rybę, np. łososia czy halibuta. Do tego posiekana dymka, kwaśna śmietana, świeżo zmielony kolorowy pieprz i ugotowane na pół twardo jajko. Nie mogło też zabraknąć cytryny do doprawienia ryby już na talerzu.Serdecznie polecam Wam wypróbować ten przepis. Fajnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie. Będzie też ciekawą i niebanalną przystawką na spotkaniu z przyjaciółmi.

Pikelets z makrelą

 

PIKELETS Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
(AUSTRALIA)
Śniadanie Mistrzów #247
Z naleśnikiem dookoła świata #26

 

Składniki (na około 10 sztuk):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego i przestudzonego masła
  • 1 dymka
  • 1 duży por
  • do podania: kawałki makreli (lub innej wędzonej ryby), jajka ugotowane na półtwardo lub miękko, posiekany szczypior z dymki, kawałki cytryny, gęsta kwaśna śmietana, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy mąkę pszenną i pszenną razową. Dodajemy sól, skórkę z cytryny, pieprz, proszek do pieczenia. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, wlewamy tłuszcz. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy pora, smażymy przez około 5 minut. Studzimy. Do ciasta dodajemy posiekaną dymkę i przestudzonego pora, mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem, nagrzewamy. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano i odkładamy na papierowy ręcznik. Placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, kawałkami wędzonej ryby, ćwiartką cytryny i gotowanym jajkiem. Przez podaniem posypujemy je posiekaną dymką i oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Placki z porem

 

Placuszki z wędzoną rybą

 

Australijskie placki z makrelą
Pikelets z wędzoną makrelą i jajkiem

 

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Żak 04/12/2014 - 10:03 am

ciekawy pomysł na danie:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 05/12/2014 - 8:48 am

Intrygujące połączenie składników, ale myślę, że się sprawdza. W końcu bliny też podaje się z łososiem czy kawiorem. Ale nie przypuszczałam, że Australijczycy jedzą takie rzeczy 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/12/2014 - 6:42 pm

Makrela i jajo to bardzo udane połączenie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:14 am

Dobre połączenie jak dla mnie. Bo bardzo lubię makrele wedzoną i jajka. Ale najczęściej wykorzystywane przeze mnie do pasty.

Odpowiedz
Żaneta 28/04/2019 - 5:46 pm

Dzięki twoim przepisom aż chcę się gotować próbowac nowych smaków! 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/05/2019 - 5:48 am

Dziękuję za miły komentarz 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies