Jak przechowywać rzodkiewkę?

przez Malwina
jak przechowywać rzodkiewkę

Dzień dobry,

Widok miękkich i pomarszczonych rzodkiewek, które dopiero co zakupiliśmy, chyba nikogo nie napawa optymizmem. Warzywo to bardzo szybko więdnie i traci na jędrności, szczególnie gdy kupujemy je w markecie. Czy istnieje sposób na to, aby przechowywać je dłużej?

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Przede wszystkim należy trzymać ją w lodówce. Ku mojemu zaskoczeniu sporo osób przechowuje ją w kuchennej szafce lub na blacie, a przecież rzodkiewka w cieple bardzo szybko rozmięka, a jej liście gniją. Oczywiście sytuacja wygląda troszkę inaczej w przypadku posiadania piwnicy, ale dziś nie o tym.

Jak przechowywać rzodkiewkę – poradnik krok po kroku
  1. Odcinamy liście rzodkiewki. Można je wykorzystać do przygotowania pesto, zupy, koktajlu. Polecam najpierw spróbować kawałek liścia, bo często te marketowe są gorzkie w smaku i niekoniecznie nadają się do dalszego przetwarzania. Liście rzodkiewki można także mrozić.
  2. Rzodkiewki myjemy, przekładamy do słoika i zalewamy ZIMNĄ wodą. Możemy zalać je w całości wodą lub wlać wodę na kilka centymetrów. Ja zalewam w całości, bo te które są wyżej mają w zwyczaju mięknąć.
  3. Zamykać słoik czy nie? Słoik możemy pozostawić otwarty lub zamknąć. Jeśli macie w lodówce bałagan i do słoika mogą wpaść jakieś inne produkty, to polecam zakręcić go (wystarczy, że do wody wpadnie coś i zawartość słoika się zepsuje). Podobnie, jeśli macie w domu małe dzieci lub sami bywacie roztargnieni i możecie przez przypadek wywrócić słoik i wylać jego zawartość. Sama najczęściej mam zamknięty słoik. Nakrętkę najlepiej delikatnie przekręcić, nie dokręcać jej całkowicie.
  4. Wodę należy każdego dnia zmieniać na świeżą. To bardzo ważne! W przeciwnym razie rzodkiewki się zepsują.

Tak przechowywane rzodkiewki spokojnie mogą leżeć w lodówce przez 5-7 dni i w dalszym ciągu pozostają twarde i chrupiące. Ze wszystkich metod, które do tej pory wypróbowałam ta jest moim zdecydowanie najlepsza i najwygodniejsza.

1 komentarz
6

1 komentarz

Zuza 25/05/2020 - 6:03 pm

nie wyobrażam sobie trzymania rozdkiewki poza lodówką 😀 a ta zimna woda to w ogóle jest super sprawa dla świeżych warzyw

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies