Jak przechowywać rzodkiewkę?

przez Malwina
jak przechowywać rzodkiewkę

Dzień dobry,

Widok miękkich i pomarszczonych rzodkiewek, które dopiero co zakupiliśmy, chyba nikogo nie napawa optymizmem. Warzywo to bardzo szybko więdnie i traci na jędrności, szczególnie gdy kupujemy je w markecie. Czy istnieje sposób na to, aby przechowywać je dłużej?

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Przede wszystkim należy trzymać ją w lodówce. Ku mojemu zaskoczeniu sporo osób przechowuje ją w kuchennej szafce lub na blacie, a przecież rzodkiewka w cieple bardzo szybko rozmięka, a jej liście gniją. Oczywiście sytuacja wygląda troszkę inaczej w przypadku posiadania piwnicy, ale dziś nie o tym.

Jak przechowywać rzodkiewkę – poradnik krok po kroku
  1. Odcinamy liście rzodkiewki. Można je wykorzystać do przygotowania pesto, zupy, koktajlu. Polecam najpierw spróbować kawałek liścia, bo często te marketowe są gorzkie w smaku i niekoniecznie nadają się do dalszego przetwarzania. Liście rzodkiewki można także mrozić.
  2. Rzodkiewki myjemy, przekładamy do słoika i zalewamy ZIMNĄ wodą. Możemy zalać je w całości wodą lub wlać wodę na kilka centymetrów. Ja zalewam w całości, bo te które są wyżej mają w zwyczaju mięknąć.
  3. Zamykać słoik czy nie? Słoik możemy pozostawić otwarty lub zamknąć. Jeśli macie w lodówce bałagan i do słoika mogą wpaść jakieś inne produkty, to polecam zakręcić go (wystarczy, że do wody wpadnie coś i zawartość słoika się zepsuje). Podobnie, jeśli macie w domu małe dzieci lub sami bywacie roztargnieni i możecie przez przypadek wywrócić słoik i wylać jego zawartość. Sama najczęściej mam zamknięty słoik. Nakrętkę najlepiej delikatnie przekręcić, nie dokręcać jej całkowicie.
  4. Wodę należy każdego dnia zmieniać na świeżą. To bardzo ważne! W przeciwnym razie rzodkiewki się zepsują.

Tak przechowywane rzodkiewki spokojnie mogą leżeć w lodówce przez 5-7 dni i w dalszym ciągu pozostają twarde i chrupiące. Ze wszystkich metod, które do tej pory wypróbowałam ta jest moim zdecydowanie najlepsza i najwygodniejsza.

5 komentarzy
7

Podobne posty:

5 komentarzy

Zuza 25/05/2020 - 6:03 pm

nie wyobrażam sobie trzymania rozdkiewki poza lodówką 😀 a ta zimna woda to w ogóle jest super sprawa dla świeżych warzyw

Odpowiedz
Wiktoria 30/01/2021 - 1:58 pm

Czy można do czegoś wykorzystać tę wodę? Np podlania kiełków czy roślinek?

Odpowiedz
Malwina 01/02/2021 - 9:03 am

Do podlewania kwiatków jak najbardziej 🙂

Odpowiedz
Grzegorz 24/05/2021 - 11:29 pm

Tak też trzymałem w wodzie ale nie zmieniałem wody nie trzymałem w lodówce. Dzięki za info. Zawsze to jakaś nowość.

Odpowiedz
diabetyk 24/09/2022 - 10:58 am

Uwielbiam, jak zawarłeś obraz rzodkiewki w swoim poście. Jest to bardzo pomocne dla ludzi, którzy szukają informacji o tym, jak przechowywać rzodkiewki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies