Dzień dobry,
Ostatnio wróciliśmy z Połówkiem do porannych owsianek. Są szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Sama wolę zdecydowanie owsianki wytrawne i niedługo postaram się pokazać Wam kilka nietypowych propozycji. Dziś jednak tradycyjnie i na słodko, na stole wylądowała bowiem owsianka z jabłkami.
Gęsta owsianka w połączeniu ze smażonymi jabłkami smakuje wyjątkowo dobrze. Można przygotować je w klimacie zimowym z korzennymi przyprawami lub w wersji wiosennej z dodatkiem wanilii. Postawcie na dodatki, które wolicie.
Zostawiam Wam kilka zdjęć z ostatniej wiosennej sesji śniadaniowej i życzę miłego dnia 🙂
Wypróbuj też przepis na pyszne babeczki waniliowe.
Owsianka z jabłkami – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g płatków owsianych (około 3/4 szklanki)
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego (używamy zazwyczaj napoju roślinnego, np. ryżowego)
- 1 słodkie czerwone jabłko
- 1 łyżeczka masła klarowanego (jeśli lubicie, możecie użyć nierafinowanego oleju kokosowego)
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego (lub cukru kokosowego), ewentualnie więcej do smaku
- 2 łyżki ulubionych orzechów
- Opcjonalnie: cynamon do smaku, ziarenka wanilii
Jak zrobić owsiankę z jabłkami?
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy płatki, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 4-5 minut, aż owsianka zgęstnieje a płatki będą miękkie. Jeśli wolicie rzadszą owsiankę, warto dolać odrobinę więcej mleka.
Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Jeśli chcecie, wcześniej je obierzcie (nie wyrzucajcie skórek, możecie zrobić z nich małą porcję kompotu). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłko, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy syrop klonowy i orzechy, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę. Jeśli lubicie, możecie na tym etapie dodać do jabłek odrobinę mielonego cynamonu. Dobrze sprawdzi się także szczypta gałki muszkatołowej, mielone goździki. Zamiast korzennych przypraw można dodać odrobinę ziarenek z laski wanilii.
Owsiankę nalewamy do miseczek, podajemy z dodatkiem prażonych jabłek z orzechami.