Ciasto orzechowe ze śliwkami (bez glutenu)

przez Malwina
Ciasto z węgierkami
Ciasto ze śliwkami bez glutenu
Dzień dobry, 
Pech chciał, że niestety pochorowałam się i od dobrych kilku dni zalegam w łóżku. Nadrabiam zaległości filmowe i serialowe, pokusiłam się nawet o to, by obejrzeć raz kolejny od pierwszego sezonu kultowe „Z archiwum X”. Pomiędzy kolejnymi kubkami gorącej zielonej herbaty z cytryną, spisuję nowe pomysły na blogowe posty. O gotowaniu i bentowaniu nie ma póki co mowy. 

Na całe szczęście mam w blogowym archiwum kilka fajnych, jeszcze niepublikowanych przepisów, m.in. na bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jakby nie patrzeć dość proste. Piekłam je w pierwszy jesienny weekend w tym roku. Ciasto jest mocno orzechowe i wilgotne. Jako dodatek do popołudniowej kawy sprawdzi się idealnie. Częstujcie się przepisem.

Przepis na ciasto ze śliwkami powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką i Gin
Ciasto orzechowe przepis

Ciasto orzechowe ze śliwkami



Składniki (tortownica 20 cm):

  • 5 jajek 
  • 4-5 łyżek cukru/erytrolu
  • 30 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki orzechowej (u mnie mąka z orzechów laskowych)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • kilka śliwek

Jak zrobić ciasto orzechowe ze śliwkami?

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy po łyżce cukru/erytrolu, za każdym razem miksując do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, dodajemy po jednym żółtku miksując krótko, tylko do połączenia. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Moja mąka kokosowa miała sporo grudek, ile mogłam, tyle przesiałam, to co zostało na sicie wrzuciłam do jajek. Kolejno masę delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. To ważne, by nie mieszać zbyt energicznie, w przeciwnym razie ciasto opadnie. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto orzechowe. Na wierzchu układamy połówki małych śliwek (skórą do dołu!). Jeśli śliwki są duże, pokrójcie je na jeszcze mniejsze kawałki, by nie zapadły się do ciasta. 
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 35-40 minut lub do suchego patyczka. W trakcie pieczenia obserwujemy ciasto przez szybkę piekarnika. Otwieramy go dopiero pod sam koniec. Upieczone ciasto ze śliwkami studzimy na metalowej kratce, kolejno wyciągamy z formy, kroimy i nakładamy na talerzyki. 

Ciasto ze śliwką przepis

Ciasto bezglutenowe ze śliwkami

Ciasto jesienne

Ciasto bez glutenu ze śliwką
Ciasto ze śliwkami bezglutenowe

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Megly 09/10/2017 - 10:46 am

Pomysłów na ciasta mam sporo, ale ten – genialny 🙂
Nie wiedziałam, że tak fajnie można zrobić ciasto orzechowe.
Propozycja bombowa 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ania S 09/10/2017 - 11:34 am

Jak uda mi się kupić dobre śliwki, to zrobię takie w weekend, wygląda idealnie 🙂
A Tobie życzę zdrowia i miłego oglądania seriali ;))

Odpowiedz
Ervisha 09/10/2017 - 11:47 am

Myślałam, ze przywita mnie pomysł na bento a tutaj takie ciacho 😀

Życzę dużo zdrowia 😉

Odpowiedz
Dorota 09/10/2017 - 12:57 pm

Wielokrotnie piekłam ciasta z mąki migdałowej, kokosowej i orzechowej (arachidowej), ale nigdzie jeszcze mąki z orzechów laskowych (uwielbiam) nie spotkałam. Chyba, że sama orzechy mieliłam. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę Ci, Malwinko:)

Odpowiedz
Natalie 09/10/2017 - 1:11 pm

Wyglada bosko! Kocham śliwki, a ciasta z nimi jeszcze bardziej 🙂

Odpowiedz
Chocolade 09/10/2017 - 1:39 pm

Najchętniej jadłabym jeszcze cieplutkie 😉

Odpowiedz
EllaCanto 09/10/2017 - 1:43 pm

Kolejne ciasto ze śliwkami, które chętnie wypróbuję 🙂 Skorzystam ściśle z proporcji, bo mąka kokosowa jest problematyczna i potrzebuje odpowiedniej ilości jajek i/lub płynów. Ale wygląda smakowicie 🙂

Dużo zdrówka życzę!

Odpowiedz
Anna S. 09/10/2017 - 2:37 pm

To ciasto wygląda mega pysznie 🙂 Bardzo chętnie bym zjadła ten kawałeczek z talerzyka 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 09/10/2017 - 5:15 pm

Fajny pomysł. Ja zawsze łączyłam z mąką pszenną. Musiało być pyszne 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 09/10/2017 - 5:37 pm

Wspaniałe ciasto, oj zjadłabym z chęcią 🙂

Odpowiedz
Zuzka 09/10/2017 - 7:30 pm

Muszę w końcu zrobić coś ze śliwkami, bo jak do tej pory zajadam tylko świeże :).

Odpowiedz
Anulla 10/10/2017 - 5:08 am

super pomysł 🙂 przepis zapisuję do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
Kathy Leonia 10/10/2017 - 6:00 am

ja do Ciebie wpadam na ciacho:D

Odpowiedz
gin 10/10/2017 - 9:37 am

Mmm, musiało być niesamowicie aromatyczne! 🙂

Odpowiedz
Patrycja 11/10/2017 - 7:38 am

Orzechy i kokos wspaniale smakują ze śliwkami!

Odpowiedz
Lonna 12/10/2017 - 5:39 pm

Cudowne jest to cicho 🙂 Takie idealnie jesienne 😀 Marzy mi się kawałeczek w towarzystwie kawy 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/10/2017 - 12:23 pm

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 13/10/2017 - 8:19 am

Musi być przepyszne, szczególnie, że użyłaś orzechów laskowych 🙂 Jeszcze tylko polać je syropem klonowym 😛

Odpowiedz
Malwina 16/10/2017 - 12:22 pm

To już byłaby kulinarna rozpusta 😀

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 14/10/2017 - 12:36 pm

Ciacho musi smakować bosko 🙂 Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Monidala 18/10/2018 - 8:31 pm

Przy okazji chciałam zapytać o erytrol. Widziałam, że w wielu przepisach zastępujesz nim cukier, zainspirowałam się i kupiłam paczuszkę żeby spróbować. Ciasto po upieczeniu miało taki dziwny „zimny” posmak, podczas jedzenia odczuwalny chłód na języku. Zastanawiam się czy to normalny skutek uboczny tego słodzidła?

Odpowiedz
Malwina 19/10/2018 - 8:35 am

Musiałam dopytać Połówka, bo to on u nas jada słodkości. Tak, jest coś takiego, szczególnie gdy sypnie się go więcej.

Odpowiedz
Kasia 23/02/2019 - 9:36 am

Czy zamiast śliwek można tutaj dać inne owoce?

Odpowiedz
Malwina 23/02/2019 - 9:50 am

Tak. Mogą być maliny, borówki, pokrojone w cienkie plasterki jabłka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies