Pieczone bataty |
Mam dla Was pomysł na fit obiad lub posiłek do lunchboxu. To pikantne bataty, które w ubiegłym tygodniu pakowałam do bento. Na zdjęciach widzicie zestaw, który wylądował w pojemniku Połówka. Składał się ze wspomnianych batatów, pieczonej piersi indyka w ziołach włoskich, awokado i sosu tzatziki na silken tofu. Połączenie wyjątkowo udane, zdrowe i przy okazji bardzo smaczne.
Do przyprawienia batatów użyłam domowej mieszanki do fajity. Tak przygotowane ziemniaki są dość pikantne, więc nie zapomnijcie o podaniu do nich lekkiego sosu. Ja postawiłam na orzeźwiające tzatziki na bazie silken tofu.
Pieczone bataty przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką, Martynosią i Pati. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co smacznego upichciły.
Pikantne pieczone bataty
Składniki (na 2 porcje):
- 600-800 g batatów (waga po obraniu)
- 2-3 łyżeczki mieszanki do fajity
- sól do smaku
- 2-3 łyżeczki oleju ryżowego (lub innego neutralnego w smaku)
- do podania: lekki dip na bazie jogurtu lub w wersji bezmlecznej na bazie silken tofu lub jogurtu roślinnego (ja serwowałam bataty z sosem tzatziki na silken tofu)
Jak zrobić pikantne bataty z piekarnika?
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Posypujemy je solą, domową przyprawą do fajity, polewamy olejem i mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy na nią bataty w jednej warstwie. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25-30 minut lub dłużej, aż bataty będą miękkie. Bataty podajemy z dodatkiem lekkiego dipu.
Pikantne bataty z piekarnika |
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
22 komentarze
Uwielbiam tak pieczone bataty 🙂
Uwielbiam zarówno pieczone bataty w przyprawach jak i dynię w takiej samej wersji 🙂 Lubię ich słodycz w połączeniu z odrobiną soli i pikanterią reszty przypraw.
Może zrobię podobne w weekend – dawno nie jadłam batatów, narobiłaś mi ochoty na takie fajnie przyprawione 🙂
Teraz akurat są w dobrej cenie w Auchan.
Od prawie roku, przynajmniej raz w tygodniu,przygotowuję bataty pieczone w piekarniku z różnymi przyprawami. Wcześniej jadłam ten gatunek ziemniaków tylko podczas zagranicznych wyjazdów. Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc goszczą w ojej kuchni często. Ostatnio dodałam je do zupy ogórkowej i byłam zaskoczona jej świetnym smakiem:)
Intrygujące zestawienie w zupie ogórkowej, ale z pewnością przepyszne 🙂 Lubię takie kulinarne eksperymenty.
Kurcze muszą być pyszne 🙂
Ziamniaki jak ziemniaki, bardziej interesuje mnie ten piekny kawalek miesa 😉
1-2 razy w tygodniu piekę całą pierś indyka i doprawiam ją na różne sposoby. Mam z głowy szykowanie mięsa dla Połówka do bento.
Nie znam takiej mieszanki przypraw. Muszę kiedyś spróbować, zwłaszcza, żelubię warzywa tak przyrządzone 🙂
Bardzo lubię bataty, a Twoje wyglądają i na pewno smakują genialnie 🙂 Skusiłaś mnie, jutro robię 🙂
o matuchno! ale narobiłaś mi ochoty na noc 🙂
http://www.wkrotkichzdaniach.pl
Uwielbiam je,pychotka,z przyprawami,dipem…bataty czekają dziś kupione, wkrótce się za nie zabiorę:)
Ja uwielbiam połączenie batatów z wędzoną papryką :).
Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
Nigdy o batatach w wersji pieczonej na pikantnie nie słyszałam.
Prezentują się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
Pozdrowionka! 🙂
Wyglądają pysznie. Świetne na lunch do pracy.
Piękne zdjęcia pysznego posiłku:)
Apetycznie to wygląda 🙂
Wygląda apetycznie a smakuje zapewne zacnie 😀
Super tło to z rdza. Jak uzyskać taki kolor?
To kamień.
Uwielbiam pieczone bataty 🙂 A propozycja ich podania z pieczoną piersią z indyka, awokado i sosem bardzo przypadła mi do gustu 🙂