Pikantne bataty z piekarnika

przez Malwina

Bataty z piekarnika
Pieczone bataty
Mam dla Was pomysł na fit obiad lub posiłek do lunchboxu. To pikantne bataty, które w ubiegłym tygodniu pakowałam do bento. Na zdjęciach widzicie zestaw, który wylądował w pojemniku Połówka. Składał się ze wspomnianych batatów, pieczonej piersi indyka w ziołach włoskich, awokado i sosu tzatziki na silken tofu. Połączenie wyjątkowo udane, zdrowe i przy okazji bardzo smaczne. 

Do przyprawienia batatów użyłam domowej mieszanki do fajity. Tak przygotowane ziemniaki są dość pikantne, więc nie zapomnijcie o podaniu do nich lekkiego sosu. Ja postawiłam na orzeźwiające tzatziki na bazie silken tofu. 
Pieczone bataty przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką, Martynosią i Pati. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co smacznego upichciły. 
Bataty z piekarnika

Pikantne pieczone bataty

Składniki (na 2 porcje):

  • 600-800 g batatów (waga po obraniu)
  • 2-3 łyżeczki mieszanki do fajity
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżeczki oleju ryżowego (lub innego neutralnego w smaku)
  • do podania: lekki dip na bazie jogurtu lub w wersji bezmlecznej na bazie silken tofu lub jogurtu roślinnego (ja serwowałam bataty z sosem tzatziki na silken tofu)


Jak zrobić pikantne bataty z piekarnika?

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Posypujemy je solą, domową przyprawą do fajity, polewamy olejem i mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy na nią bataty w jednej warstwie. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25-30 minut lub dłużej, aż bataty będą miękkie. Bataty podajemy z dodatkiem lekkiego dipu.  
Bataty z piekarnika
Pikantne bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Natalie 27/11/2017 - 3:53 pm

Uwielbiam tak pieczone bataty 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 27/11/2017 - 3:54 pm

Uwielbiam zarówno pieczone bataty w przyprawach jak i dynię w takiej samej wersji 🙂 Lubię ich słodycz w połączeniu z odrobiną soli i pikanterią reszty przypraw.

Odpowiedz
Ania S 27/11/2017 - 3:55 pm

Może zrobię podobne w weekend – dawno nie jadłam batatów, narobiłaś mi ochoty na takie fajnie przyprawione 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:13 am

Teraz akurat są w dobrej cenie w Auchan.

Odpowiedz
Dorota 27/11/2017 - 4:06 pm

Od prawie roku, przynajmniej raz w tygodniu,przygotowuję bataty pieczone w piekarniku z różnymi przyprawami. Wcześniej jadłam ten gatunek ziemniaków tylko podczas zagranicznych wyjazdów. Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc goszczą w ojej kuchni często. Ostatnio dodałam je do zupy ogórkowej i byłam zaskoczona jej świetnym smakiem:)

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:14 am

Intrygujące zestawienie w zupie ogórkowej, ale z pewnością przepyszne 🙂 Lubię takie kulinarne eksperymenty.

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 27/11/2017 - 4:21 pm

Kurcze muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
martynosia 27/11/2017 - 4:52 pm

Ziamniaki jak ziemniaki, bardziej interesuje mnie ten piekny kawalek miesa 😉

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:14 am

1-2 razy w tygodniu piekę całą pierś indyka i doprawiam ją na różne sposoby. Mam z głowy szykowanie mięsa dla Połówka do bento.

Odpowiedz
Agnieszka D 27/11/2017 - 5:30 pm

Nie znam takiej mieszanki przypraw. Muszę kiedyś spróbować, zwłaszcza, żelubię warzywa tak przyrządzone 🙂

Odpowiedz
Anna S. 27/11/2017 - 6:44 pm

Bardzo lubię bataty, a Twoje wyglądają i na pewno smakują genialnie 🙂 Skusiłaś mnie, jutro robię 🙂

Odpowiedz
Diana 27/11/2017 - 9:28 pm

o matuchno! ale narobiłaś mi ochoty na noc 🙂

http://www.wkrotkichzdaniach.pl

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/11/2017 - 11:26 pm

Uwielbiam je,pychotka,z przyprawami,dipem…bataty czekają dziś kupione, wkrótce się za nie zabiorę:)

Odpowiedz
Zuzka 27/11/2017 - 11:33 pm

Ja uwielbiam połączenie batatów z wędzoną papryką :).

Odpowiedz
Megly 28/11/2017 - 7:11 am

Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
Nigdy o batatach w wersji pieczonej na pikantnie nie słyszałam.
Prezentują się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
Pozdrowionka! 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 28/11/2017 - 11:59 am

Wyglądają pysznie. Świetne na lunch do pracy.

Odpowiedz
Alicja Jachymczak 28/11/2017 - 4:29 pm

Piękne zdjęcia pysznego posiłku:)

Odpowiedz
Anna J. 28/11/2017 - 7:34 pm

Apetycznie to wygląda 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 30/11/2017 - 1:28 pm

Wygląda apetycznie a smakuje zapewne zacnie 😀

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2017 - 11:37 am

Super tło to z rdza. Jak uzyskać taki kolor?

Odpowiedz
Malwina 02/12/2017 - 4:39 pm

To kamień.

Odpowiedz
Lonna 03/12/2017 - 11:46 am

Uwielbiam pieczone bataty 🙂 A propozycja ich podania z pieczoną piersią z indyka, awokado i sosem bardzo przypadła mi do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies