Dzień dobry,
Jesienią zawsze chętnie zaczynam dzień od owsianki – gęstej, pożywnej, z ulubionymi dodatkami. Tym razem postawiłam na śliwki, które krótko przesmażyłam na patelni, podlałam miodem i doprawiłam cynamonem. Do tego orzechy, kawałki gorzkiej czekolady i mamy prawdziwe śniadanie mistrzów.
W podobny sposób możecie przygotować owsiankę z innymi jesiennymi owocami, np. figami, jabłkiem czy gruszką. Jeśli już teraz myślicie o świątecznych smakach, to do owoców możecie dodać odrobinę przyprawy do piernika. Ze śliwkami komponuje się ona wyjątkowo dobrze.
Owsianka ze śliwkami
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g płatków owsianych
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego (użyłam sojowego)
- 4 słodkie dojrzałe śliwki
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego (jeśli lubicie)
- 1 łyżka posiekanych orzechów, np. włoskich, pekan
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego
- cynamon
- 1 łyżka posiekanych orzechów, np. włoskich, pekan
- 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekane
Sposób przygotowania:
- Płatki umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem lub napojem roślinnym, gotujemy przez około 3-5 minut do zgęstnienia. Jeśli wolicie rzadsze owsianki, dolejcie więcej mleka lub napoju.
- Kiedy owsianka się gotuje, śliwki kroimy w ćwiartki i pozbawiamy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy śliwki, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy 3 szczypty cynamonu, miód lub syrop. Mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.
- Owsiankę przekładamy do misek, na wierzchu kładziemy gorące śliwki, posypujemy orzechami i posiekaną czekoladą. Podajemy od razu po przygotowaniu.
2 komentarze
Dawno nie jadłam gotowanej owsianki! W ciepłe dni nie chcialo mi się stać nad rondelkiem i tego przygotowywać, ale teraz, gdy rankiem potrzebne będzie rozgrzanie – to idealny sposób. do tego korzenne przyprawy i już przenosimy się w świąteczny klimat 🙂
Brzmi pysznie, choć niestety to takie śniadanie raczej nie dla zabieganych. Ale na niedzielny poranek jak najbardziej 🙂