Picadillo to nazwa potrawy popularnej w Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej. Jego podstawą jest mielone mięso, które przygotowuje się z dodatkiem pomidorów. W zależności od kraju danie to zawiera różne dodatki i przyprawy. Dziś chciałabym Wam pokazać picadillo kubańskie. Nie jest to sos pomidorowy z dodatkiem mięsa, to raczej gęste danie, w którym mięso gra pierwsze skrzypce. Na Kubie picadillo podaje się zazwyczaj z dodatkiem ryżu.
PICADILLO KUBAŃSKIE
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- pół kg mielonej wołowiny (ewentualnie pół na pół wołowiny i wieprzowiny, jak w moim przypadku)
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki zielonych oliwek (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów)
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso i czosnek, smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pomidory, liść laurowy, rodzynki, oliwki (jeśli używamy), wino, niewielką ilość wody lub rosołu, oregano i kumin. Gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Picadillo podajemy razem z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Wszystkie skladniki w domu mam.. no to pewnie jutro wyprobuje przepis:) jedynie pomine wino:) bo po pierwsze: mimo, ze wino to dodatek do potrawy, jestem niepelnoletnia haha, a po drugie: nie mamy w domu zadnego alkoholu:) wiec musi sie obejsc bez wina 🙂
Hahaha Malwinno, u mnie dziś na obiad było picadillo, co za zbieg okoliczności 😀
Mirabelko, rzeczywiście niezły zbieg okoliczności 🙂
Bardzo fajna potrawa, moi chłopcy na pewno byliby zachwyceni, zwłaszcza starszy:). zapisze przepis:)
Bardzo ciekawa propozycja.
często robię picadillo bo kochamy je wszyscy 🙂 mniam!